Rør og rørdeler skal oppfylle de tekniske bestemmelsene i angitt produktstandard og INSTA SBC (se www.insta-cert.net). Dette skal være kontrollert gjennom tredjepartskontroll bestyrt av INSTA-Cert og produktene skal være merket med sertifiseringsmerket Nordic Poly Mark – eller tredjepartsverifisert til samme kvalitetsnivå. Det settes de samme krav til pakninger for pumpeledningsrør som for PVC–U trykkrør.
Det brukes rødfargede PVC–U mufferør med tilhørende deler. Rør og deler skal være produsert etter NS-EN 1452, og være i trykklasse minimum PN 12,5. Tillatt maksimum driftstrykk i PVC–U trykkrør og deler PN 12,5 skal være 10 bar (SDR 21).
Rør i PVC-U skal være SDR11 og produsert i henhold til NS-EN ISO 1452 Del 1 og 2 eller SN8 og produsert i henhold til NS-EN 1401
Rørene skal være mufferør med Powerlockpakning.
PVC-U står for polyvinylklorid uten mykner og er en av termoplastene.
Røret skal holde tett i hele sin levetid, minst 100 år, samt tåle de belastninger som det blir utsatt for. Rørmaterialet skal være motstandsdyktig mot eventuelle aggressive stoffer i grunnen eller i avløpsvannet på en slik måte at rørmaterialets hydrauliske og styrkemessige egenskaper ikke svekkes.
For avløpsledninger vil det være utvendig belastning (jordlast/trafikklast/grunnvannstrykk), rørets ringstivhet, samt god anleggsutførelse som er avgjørende for rørets evne til å motstå deformasjon.
Fordeler med PVC-U rør:
Ulemper med PVC-U rør:
Det er vanlig å bruke rørdeler av PP i forbindelse med avløpsrør av PVC-U.
Rørdelene skal være produsert i henhold til NS-EN 1852 og inneha godkjent sertifisering til bruk i Norge, for eksempel Nordic Polymark eller tilsvarende. Produktet skal merkes i henhold til dette.
Rørdelene skal være SN 8 mufferør med Powerlock pakning.
For dimensjoner til og med DN 200 mm kan rørdeler i PVC-U/PP brukes. Fra og med DN 250 skal rørdeler i PP brukes. Langbend i alle dimensjoner aksepteres levert i PVC.
Betongrør skal tilfredsstille kravene stilt i NS 3121, ”Rør og rørdeler av betong” – Uarmert, stålfiberarmert og armert betong /1/.
Kontaktflater i skjøtprofiler skal være fri for skader og uregelmessigheter som kan motvirke varig tetthet av skjøten. Det tillates porer og ujevnheter i overflaten med største diameter 15 mm og dybde 6 mm. For rør og rørdeler med krav til tetthet skal skjøtprofilet ikke ha porer eller ujevnheter som hindrer en holdbar og vanntett skjøt. Krakelering i betongoverflaten forøvrig og svinn- eller temperaturriss med største rissvidde 0,15 mm er tillatt. Det er tillatt med resterende riss fra prøvingen av armerte rør med samme begrensninger av bredden. Elementer som har andre riss enn de som er beskrevet ovenfor er ikke i samsvar med standarden (NS 3121).
Etter sluttbehandling skal et element tilfredsstille alle relevante krav som stilles i NS 3121.
Betongrørene leveres som såkalte mufferør i mindre dimensjoner, DN 100 – DN 400 og såkalte falsrør i større dimensjoner, DN 300 – DN 3000. Begge rørtyper leveres med muffeskjøter med løs eller innstøpt gummipakning (tetningsring). Forskjellen er at falsrøret leveres som et slett rør utvendig, hvor muffedelen av røret har samme utvendig diameter som røret.
Rørene skal være T-merket.
Ved beregning av rørets styrke er det foruten jordtrykk fra overdekningen tatt hensyn til trafikklaster tilsvarende:
Minimum overdekning er basert på en aksellast på 130 kN, uforutsett last på 20 kN og støttillegg på 75 % eller 110 kN. Tung anleggsdrift fra dumpere eller tungt komprimeringsutstyr kan gi vesentlig større laster, særlig ved liten overdekning. I slike tilfeller må rørstyrke i kombinasjon med minste tillatte overdekning vurderes spesielt.
Betongrør merkes i henhold til tetthetsklasse og maksimal overdekning:
Produsenten skal gi opplysning om maksimal uttrekk i skjøten, min. 20 mm, samt hva som kan aksepteres av samtidig uttrekk og avvinkling ved legging av rør i kurver. Noe av den tillatte avvinklingen kan brukes til legging i kurver. Hvor mye av dette som brukes ved legging er avhengig av grøftemassenes kvalitet og belastninger på røret. Normalt kan 50 – 70 % av den tillatte avvinklingen brukes ved legging. For krav til samtidig tverrlast som skjøtene skal kunne motstå, henvises det til NS 3121. Skjøtene skal være tette for et utvendig prøvetrykk like stort som det innvendige.