3.0 Generelle bestemmelser

For: Asker Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

3.0 Generelle bestemmelser

Lokal bestemmelse for Asker

Bygging av VA-anlegg er normalt søknadspliktig i henhold til Plan og bygningsloven og ansvarlige aktører skal godkjennes gjennom byggesaksforskriften. Anlegg som ikke er uført i henhold til kommunens VA-norm og godkjente planer, kan kommunen nekte å overta

  • Ledningsdata skal til enhver tid baseres på kommunens oppdaterte VA-database.
  • Planer skal utarbeides på grunnlag av oppdatert kartverk supplert med innmålinger i marken.

Planlegging

Anlegg skal ikke igangsettes før det foreligger godkjenning og tillatelser.

For etablering av private vann og avløpsledninger se sanitærmelding. Skal du etablere kommunale hovedledninger skal man gjøre følgende:

  • Sett deg godt inn i kommunens VA-norm, spesielt med hensyn på kapitel 3.
  • Dersom du trenger avklaringer med kommunen, send en epost til kommunens postmottak, gi en kort beskrivelse av prosjektet, så vil en prosjektansvarlig komme i kontakt med deg
  • Avhengig av planens nivå (rammesøknad eller igangsettingssøknad), send inn nødvendig dokumentasjon via kommunens portal. Dokumentasjonskrav er står i kapittel 3.6 prosjektdokumentasjon.
  • Kommunen kan etter skriftlig søknad gi dispensasjon fra kommunens VA- norm, det må innhentes uttalelse fra vann og vannmiljø i forkant av søknad om dispensasjon, for mer informasjon og uttalelse se her: Veiledning for søknad om dispensasjon fra kommunal VA-norm | Asker kommune
  • Du vil motta en uttalelse fra prosjektansvarlig som legges ved byggesøknaden for tiltaket

Prosjektansvarlig kan også kreve kontrollplan for prosjekteringen.

Godkjenningen innebærer en prinsipiell tilslutning til planer og tekniske løsninger. Ansvarshavende er likevel ansvarlig for riktig dimensjonering både hydraulisk og konstruksjonsmessig, at ønsket funksjon ivaretas, samt at anlegget kan gjennomføres etter planen.

Asker kommune ved vann og vannmiljø har adgang til å kreve andre begrunnede løsninger enn det som er beskrevet i retningslinjene, og kan under utførelsen kreve andre løsninger enn det som er vist i prosjektdokumentasjonen.

Det må foreligge godkjent reguleringsplan før plan for hovedledningsanlegg kan godkjennes.

Anlegg

Før anlegget starter opp skal det gjennomføres et oppstartsmøte med prosjektansvarlig i kommunen. Tiltakshaver er selv ansvarlig for å kalle inn og få med nødvendig personell som prosjekt-, anleggsledelse og landmålere. På oppstartsmøtet skal man blant annet gå igjennom entreprenørs kontrollplan og krav til sluttdokumentasjon.

Anlegget må ikke starte opp før det foreligger IG og gravetillatelse. Prosjektansvarlig skal orienteres når anlegget starter opp. Kommunen kan på et hvert tidspunkt kreve opplyst status for kontroll og foreta de inspeksjoner de finner nødvendig som ledd i sin tilsynsfunksjon. Det skal alltid når anlegger er i gang foreligge oppdaterte:

  • HMS og SJA planer
  • Stikningsplan
  • Kontrollplan
  • Skiltplan for arbeidsvarsling

Under anleggsperioden skal revisjon av tegninger godkjennes av kommunen før utførelse. Alle endringer skal dokumenteres og legges ved i sluttdokumentasjonen.

Ansvarlig utbygger skal varsle alle rettighetshavere som berøres av arbeidene. Dette gjelder berøring av grunn, adkomstforhold, provisoriske anlegg, transport støy og så videre.

Dersom det blir aktuelt å stenge vanntilførsel på grunn av tilkobling på eksisterende hovedledninger skal alle berørte abonnenter varsles minst to dager før stengning. All manøvrering av ventiler på eksisterende hovedledning i forbindelse med stengning og påsetting av vann, skal kun utføres av kommunens driftsavdeling. Dette søkes minst to uker i forveien via denne portalen.

Ferdigstilling

Hovedledningsanlegg for vann og avløp skal overtas vederlagsfritt av kommunen for drift og vedlikehold når anlegget er ferdig og godkjent. Utbygger eller kommunen kan kreve overtakelsesforretning i henhold til plan- og bygningslovens § 18. Hovedledningsnettet er overtatt når følgende vilkår er oppfylt i angitt rekkefølge:

  1. Forbefaring er gjennomført (før asfaltering)
  2. Sluttdokumentasjon er godkjent
  3. Sluttbefaring er gjennomført og godkjent
  4. Overtakelsesforretning er signert

Ferdigattest for tiltaket gis først når overtakelsesforretning er gjennomført. Tiltakshaver forpliktes til å avslutte byggesaken snarest mulig etter at overtakelsesforretning er gjennomført. Kommunen (Vann og vannmiljø) fraskriver seg alt ansvar tiltakshaver måtte ha i forbindelse med byggesaken.