3.6 Krav til prosjektdokumentasjon

For: Oslo Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

3.6 Krav til prosjektdokumentasjon

Lokal bestemmelse for Oslo

3.6.0 Generelt

For siste versjon av maler ta kontakt med VAV.

VAV som framtidig eier av anlegget skal godkjenne planene/tegningene før det søkes om igangsettingstillatelse hos Plan og bygningsetaten (PBE).

Komplett sett detaljplaner* sendes inn for godkjenning i god tid. (Arbeidstegninger/detaljtegninger) før planlagt anleggsstart. Detaljplanene skal inneholde de detaljer som er nødvendige for å forklare prinsipiell utforming av prosjektet.

Godkjenningen innebærer en prinsipiell tilslutning til planer og tekniske løsninger. Ansvarshavende er likevel ansvarlig for riktig dimensjonering både hydraulisk og konstruksjonsmessig, at ønsket funksjon ivaretas, samt at anlegget kan gjennomføres etter planen.

* En detaljplan kan eksempelvis være oversiktsplan og arbeidstegninger/detaljtegninger.

3.6.1 Forprosjekt

Forprosjektfasen er en prosess som følger investeringsregime for Oslo kommune. VAV har utarbeidet en egen mal for utarbeidelse av forprosjektrapport som skal benyttes. Malen kan fås ved henvendelse til VAV.

3.6.2  KGrav – koordinering av gravearbeider i Oslo kommune

3.6.2.0 Generelt

KGrav er et verktøy for behandling, koordinering og godkjenning av planlagte gravearbeider i offentlig grunn.

For å unngå konflikter med andre interesser skal varsling av planlagte prosjekter utføres. Dette gjøres ved å koordinere anleggsarbeidene gjennom Oslo kommunens koordineringssystem KGrav. Gravearbeidene som koordineres gjennom KGrav vil få unike plannumre. Plannummert brukes senere ved søknad om gravetillatelse (kfr. 3.10).

I henhold til vegloven §32, tydeliggjort i ledningsforskriften gjeldende fra 01.01.2018, skal det utstedes en tillatelse for lednings-/kabelanlegg som skal etableres over/under/langs offentlig vei. Dette omfatter også plasstøpte konstruksjoner, skap og kummer.

Alle planer om å etablere lednings-/kabelanlegg over/under/langs offentlig vei, skal søkes via KGrav for å få en tillatelse (løyve). Dette gjelder også for strekninger under 40 m og/eller kryssing av vei (ref. graveinstruks for Oslo pkt. 3.3).

Planer som blir lagt inn i KGrav vil først få en foreløpig godkjenning av trasévalget. Denne gis av vegmyndigheten Bymiljøetaten (BYM). Deretter blir planen lagt ut på høring slik at alle ledningsaktører har mulighet for å koordinere seg, eller gi bemerkninger/kommentarer til planen.

3.6.2.1 Planer som skal koordineres (og få løyve), planer over 40 meter.
  1. Ledningsgrøft.
  2. Utblokking av hovedledninger.
  3. Måle- og reduksjonsventilkummer.
  4. Fordrøyningsmagasiner etc.
  5. Etablering av nye kummer på eksisterende hovedledningsnett, for eksempel sprinklelkummer etc.
  6. Kryssing av vei/gate med ledningsgrøft.

Disse planene skal ha en høringsrunde på minst 3 uker fra opprettet dato. Etter at planene er koordinert og eventuelle bemerkninger er redegjort for, kan vegmyndigheten (BYM) gi godkjenning og utstede løyve til aktuelle ledningsaktører som er involvert i planen.

3.6.2.2 Planer som IKKE skal koordineres, men innhente løyve
  1. Rehabilitering av hovedledninger med innvendig strømpeforing.
  2. Rehabilitering av hovedledninger med innvendig epoxy belegg eller tilsvarende.
  3. Kumombygginger av eksisterende kummer.
  4. Ledningsgrøft langs/i vei, under 40 m, uten bygging av kummer.
  5. Tilkobling av private stikkledninger til kommunale hovedledninger.
3.6.2.3 Planer utenfor vei skal ikke innsendes i KGrav.
  1. Konvensjonell oppgraving på privat/offentlig eiendom utenfor veiareal.
  2. Arbeider inne i eksisterende tunneler.
  3. Arbeider inne i eksisterende kulverter/kanaler.
  4. Etablering av tunneler.
3.6.2.4 Akutte planer

Ved feilrettingssituasjoner søkes gravetillatelse direkte gjennom ISYcase.

3.6.2.5 Planlegger

Planlegger er i utgangspunktet VAV’s gravekoordinator eller prosjekteringsleder.

Planlegger utfører følgende:

  1. Legger planen inn i KGrav
  2. Ansvar for å avklare eventuelle innkomne bemerkninger til sin plan, og ta kontakt med aktuelle kontaktpersoner.
  3. Setter planen til koordinert i KGrav.
3.6.2.6 Løyve

BYM sender løyvet til ledningseier. Løyve skal legges ved søknad om igangsettingstillatelse (IG) til Plan- og bygningsetaten (PBE).

3.6.3 Detaljprosjekt

Arbeidstegninger/detaljtegninger må være avklart/ ha vært til gjennomsyn hos VAV fire uker før entreprenøren iht. fremdriftsplanen skal påbegynne arbeidsoperasjonen. Dette gjennomsynet er kun å anse som en orientering om løsninger/ arrangement, men overdrar ikke prosjekteringsansvaret til VAV.

For vannledningsgods som skal leveres av VAV, skal det settes opp stykklister iht. VAVs standard.

For prosjekter hvor VAV leverer VL-gods til hovedledningsarrangementet må stykklister foreligge min. 3 mnd. før entreprenøren iht. fremdriftsplanen skal påbegynne monteringsarbeidene. Dersom prosjektet inneholder gods > ø-400 millimeter må det påregnes bestillingstid på 5-6mnd. det vil derfor være krav om at gods til slike anlegg skal foreligge i opp til 6mnd før oppstart av rørleggingsarbeidet iht. fremdriftsplanene.

3.6.4 Tiltaksplan

Rapport som foreslår hvilke oppryddingstiltak som bør gjøres på ein eiendom med forurenset grunn. Tiltaksplanen skal godkjennes av kommunen før graving kan starte.

Kommunen er forurensningsmyndighet i saker som gjelder opprydding i forurenset grunn ved bygge- og gravearbeider.

  • at prøvetettheten ikke er tilstrekkelig for å vurdere forurensningsrisikoen
  • at man ikke har klart å avgrense forurensningen
  • at det er nødvendig å finne hotspots eller at man må ta prøver i dypereliggende masser. Kommunen kan også bruke forurensningslovens § 51 til å kreve ytterligere undersøkelser når det gjelder i terrenginngrep som omfattes av forurensningsforskriften kapittel 2. De kan kreve følgende:
  • Tiltakshaver skal sende resultatene til kommunen sammen med byggesøknaden, hvis undersøkelsene viser at grunnen ikke er forurenset, slik det var mistanke om.
  • Tiltakshaver skal utarbeide en tiltaksplan der det er bekreftet forurenset grunn. Kommunen må godkjenne tiltaksplanen før terrenginngrepet kan starte.

Mer om krav til undersøkelsene finnes :

Eksempel på utfylt tiltaksplan

3.6.5 SHA vurdering i forhold til oppfyllelse av byggherreforskriften.

Byggherreforskriften § 7 fastslår at det før oppstart av bygge- eller anleggsarbeid skal foreligge en skriftlig plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA-plan) som beskriver hvordan risikoforholdene i prosjektet skal håndteres. Innholdet i planen framgår av § 8.

En SHA-plan er en unik sikkerhets-, helse- og arbeidsmiljøplan for et spesifikt bygge- eller

anleggsprosjekt. Fordi hver arbeidsplass har sine spesielle sikkerhetsmessige utfordringer, vil det være behov for en spesifikk SHA-plan for hvert prosjekt. En kan dermed ikke kopiere en plan fra et prosjekt og bruke den på et annet.

Arbeidet med SHA-planen må starte tidlig i planprosessen til et bygge- eller anleggsprosjekt.

Under plan og prosjekteringsarbeidet skal byggherren fortløpende gjennomføre risikovurderinger for å avdekke og fjerne flest mulig risikoforhold som senere i byggeprosessen kan føre til ulykker. Ved at byggherren beskriver risikoforholdene i planfasen, og tar dette med inn i spesifikasjonene for anbudet, vil entreprenøren i anbudet kunne kalkulere inn de forebyggende tiltak som er ment å redusere risiko. Deretter utarbeider byggherren, ved SHA-koordinator, SHA-planen for det aktuelle bygge- eller anleggsprosjektet.

Planen skal bygge på gjennomførte risikovurderinger og vurderinger av hva som er nødvendig for å forebygge skade på liv og helse.

SHA-planen skal inneholde:

  • Beskrivelse av bygge- og anleggsplassens organisering, roller, ansvarsfordeling og entrepriseform.
  • Framdriftsplan for anlegget som viser når og hvor de ulike arbeidsoperasjoner skal finne sted.
  • Beskrivelser av de spesifikke tiltakene knyttet til arbeid som kan innebære fare for liv og helse
  • Rutiner for avviksbehandling

3.6.6  Miljøoppfølgingsplan.

Det skal utarbeides en miljøoppfølgingsplan (MOP) for prosjektene til VAV. Dette gjøres for å ivareta hensynet til omgivelsen; naboer og brukere, og sikre at miljøpåvirkningen på det ytre miljø blir akseptabel og som et minimum innenfor gjeldende lover og forskrifter i alle faser av prosjektet.

Miljøoppfølgingsplanen skal utarbeides tidlig i prosjekteringsfasen for å kunne få fram prisbærende poster i masseoppsettet.

 

Revisjoner

OBS! Kun endringer av kommunens dokument vises her. Se orginalt dokument for endring av maldokument.

Vedlegget Vedlegg 230_Kgrav innmelding 1 ble slettet 2023-10-10 12:01:02

Tittel: 3.6 Krav til prosjektdokumentasjon

Innhold:

3.6.0 Generelt

For siste versjon av maler ta kontakt med VAV. VAV som framtidig eier av anlegget skal godkjenne planene/tegningene før det søkes om igangsettingstillatelse hos Plan og bygningsetaten (PBE). Komplett sett detaljplaner* sendes inn for godkjenning i god tid. (Arbeidstegninger/detaljtegninger) før planlagt anleggsstart. Detaljplanene skal inneholde de detaljer som er nødvendige for å forklare prinsipiell utforming av prosjektet. Godkjenningen innebærer en prinsipiell tilslutning til planer og tekniske løsninger. Ansvarshavende er likevel ansvarlig for riktig dimensjonering både hydraulisk og konstruksjonsmessig, at ønsket funksjon ivaretas, samt at anlegget kan gjennomføres etter planen. * En detaljplan kan eksempelvis være oversiktsplan og arbeidstegninger/detaljtegninger.

3.6.1 Forprosjekt

Forprosjektfasen er en prosess som følger investeringsregime for Oslo kommune. VAV har utarbeidet en egen mal for utarbeidelse av forprosjektrapport som skal benyttes. Malen kan fås ved henvendelse til VAV.

3.6.2  KGrav - koordinering av gravearbeider i Oslo kommune

3.6.2.0 Generelt
KGrav er et verktøy for behandling, koordinering og godkjenning av planlagte gravearbeider i offentlig grunn. For å unngå konflikter med andre interesser skal varsling av planlagte prosjekter utføres. Dette gjøres ved å koordinere anleggsarbeidene gjennom Oslo kommunens koordineringssystem KGrav. Gravearbeidene som koordineres gjennom KGrav vil få unike plannumre. Plannummert brukes senere ved søknad om gravetillatelse (kfr. 3.10). I henhold til vegloven §32, tydeliggjort i ledningsforskriften gjeldende fra 01.01.2018, skal det utstedes en tillatelse for lednings-/kabelanlegg som skal etableres over/under/langs offentlig vei. Dette omfatter også plasstøpte konstruksjoner, skap og kummer. Alle planer om å etablere lednings-/kabelanlegg over/under/langs offentlig vei, skal søkes via KGrav for å få en tillatelse (løyve). Dette gjelder også for strekninger under 40 m og/eller kryssing av vei (ref. graveinstruks for Oslo pkt. 3.3). Planer som blir lagt inn i KGrav vil først få en foreløpig godkjenning av trasévalget. Denne gis av vegmyndigheten Bymiljøetaten (BYM). Deretter blir planen lagt ut på høring slik at alle ledningsaktører har mulighet for å koordinere seg, eller gi bemerkninger/kommentarer til planen.
3.6.2.1 Planer som skal koordineres (og få løyve), planer over 40 meter.
  1. Ledningsgrøft.
  2. Utblokking av hovedledninger.
  3. Måle- og reduksjonsventilkummer.
  4. Fordrøyningsmagasiner etc.
  5. Etablering av nye kummer på eksisterende hovedledningsnett, for eksempel sprinklelkummer etc.
  6. Kryssing av vei/gate med ledningsgrøft.
Disse planene skal ha en høringsrunde på minst 3 uker fra opprettet dato. Etter at planene er koordinert og eventuelle bemerkninger er redegjort for, kan vegmyndigheten (BYM) gi godkjenning og utstede løyve til aktuelle ledningsaktører som er involvert i planen.
3.6.2.2 Planer som IKKE skal koordineres, men innhente løyve
  1. Rehabilitering av hovedledninger med innvendig strømpeforing.
  2. Rehabilitering av hovedledninger med innvendig epoxy belegg eller tilsvarende.
  3. Kumombygginger av eksisterende kummer.
  4. Ledningsgrøft langs/i vei, under 40 m, uten bygging av kummer.
  5. Tilkobling av private stikkledninger til kommunale hovedledninger.
3.6.2.3 Planer utenfor vei skal ikke innsendes i KGrav.
  1. Konvensjonell oppgraving på privat/offentlig eiendom utenfor veiareal.
  2. Arbeider inne i eksisterende tunneler.
  3. Arbeider inne i eksisterende kulverter/kanaler.
  4. Etablering av tunneler.
3.6.2.4 Akutte planer
Ved feilrettingssituasjoner søkes gravetillatelse direkte gjennom ISYcase.
3.6.2.5 Planlegger
Planlegger er i utgangspunktet VAV’s gravekoordinator eller prosjekteringsleder. Planlegger utfører følgende:
  1. Legger planen inn i KGrav
  2. Ansvar for å avklare eventuelle innkomne bemerkninger til sin plan, og ta kontakt med aktuelle kontaktpersoner.
  3. Setter planen til koordinert i KGrav.
3.6.2.6 Løyve
BYM sender løyvet til ledningseier. Løyve skal legges ved søknad om igangsettingstillatelse (IG) til Plan- og bygningsetaten (PBE).

3.6.3 Detaljprosjekt

Arbeidstegninger/detaljtegninger må være avklart/ ha vært til gjennomsyn hos VAV fire uker før entreprenøren iht. fremdriftsplanen skal påbegynne arbeidsoperasjonen. Dette gjennomsynet er kun å anse som en orientering om løsninger/ arrangement, men overdrar ikke prosjekteringsansvaret til VAV. For vannledningsgods som skal leveres av VAV, skal det settes opp stykklister iht. VAVs standard. For prosjekter hvor VAV leverer VL-gods til hovedledningsarrangementet må stykklister foreligge min. 3 mnd. før entreprenøren iht. fremdriftsplanen skal påbegynne monteringsarbeidene. Dersom prosjektet inneholder gods > ø-400 millimeter må det påregnes bestillingstid på 5-6mnd. det vil derfor være krav om at gods til slike anlegg skal foreligge i opp til 6mnd før oppstart av rørleggingsarbeidet iht. fremdriftsplanene.

3.6.4 Tiltaksplan

Rapport som foreslår hvilke oppryddingstiltak som bør gjøres på ein eiendom med forurenset grunn. Tiltaksplanen skal godkjennes av kommunen før graving kan starte. Kommunen er forurensningsmyndighet i saker som gjelder opprydding i forurenset grunn ved bygge- og gravearbeider.
  • at prøvetettheten ikke er tilstrekkelig for å vurdere forurensningsrisikoen
  • at man ikke har klart å avgrense forurensningen
  • at det er nødvendig å finne hotspots eller at man må ta prøver i dypereliggende masser. Kommunen kan også bruke forurensningslovens § 51 til å kreve ytterligere undersøkelser når det gjelder i terrenginngrep som omfattes av forurensningsforskriften kapittel 2. De kan kreve følgende:
  • Tiltakshaver skal sende resultatene til kommunen sammen med byggesøknaden, hvis undersøkelsene viser at grunnen ikke er forurenset, slik det var mistanke om.
  • Tiltakshaver skal utarbeide en tiltaksplan der det er bekreftet forurenset grunn. Kommunen må godkjenne tiltaksplanen før terrenginngrepet kan starte.
Mer om krav til undersøkelsene finnes : Eksempel på utfylt tiltaksplan

3.6.5 SHA vurdering i forhold til oppfyllelse av byggherreforskriften.

Byggherreforskriften § 7 fastslår at det før oppstart av bygge- eller anleggsarbeid skal foreligge en skriftlig plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA-plan) som beskriver hvordan risikoforholdene i prosjektet skal håndteres. Innholdet i planen framgår av § 8. En SHA-plan er en unik sikkerhets-, helse- og arbeidsmiljøplan for et spesifikt bygge- eller anleggsprosjekt. Fordi hver arbeidsplass har sine spesielle sikkerhetsmessige utfordringer, vil det være behov for en spesifikk SHA-plan for hvert prosjekt. En kan dermed ikke kopiere en plan fra et prosjekt og bruke den på et annet. Arbeidet med SHA-planen må starte tidlig i planprosessen til et bygge- eller anleggsprosjekt. Under plan og prosjekteringsarbeidet skal byggherren fortløpende gjennomføre risikovurderinger for å avdekke og fjerne flest mulig risikoforhold som senere i byggeprosessen kan føre til ulykker. Ved at byggherren beskriver risikoforholdene i planfasen, og tar dette med inn i spesifikasjonene for anbudet, vil entreprenøren i anbudet kunne kalkulere inn de forebyggende tiltak som er ment å redusere risiko. Deretter utarbeider byggherren, ved SHA-koordinator, SHA-planen for det aktuelle bygge- eller anleggsprosjektet. Planen skal bygge på gjennomførte risikovurderinger og vurderinger av hva som er nødvendig for å forebygge skade på liv og helse. SHA-planen skal inneholde:
  • Beskrivelse av bygge- og anleggsplassens organisering, roller, ansvarsfordeling og entrepriseform.
  • Framdriftsplan for anlegget som viser når og hvor de ulike arbeidsoperasjoner skal finne sted.
  • Beskrivelser av de spesifikke tiltakene knyttet til arbeid som kan innebære fare for liv og helse
  • Rutiner for avviksbehandling

3.6.6  Miljøoppfølgingsplan.

Det skal utarbeides en miljøoppfølgingsplan (MOP) for prosjektene til VAV. Dette gjøres for å ivareta hensynet til omgivelsen; naboer og brukere, og sikre at miljøpåvirkningen på det ytre miljø blir akseptabel og som et minimum innenfor gjeldende lover og forskrifter i alle faser av prosjektet. Miljøoppfølgingsplanen skal utarbeides tidlig i prosjekteringsfasen for å kunne få fram prisbærende poster i masseoppsettet.  

Vedlegget Vedlegg 237 Mal kravspesifikasjon 1 ble slettet 2020-11-18 12:35:27

Vedlegget Vedlegg 237 Mal kravspesifikasjon A ble lagt til 2020-11-18 09:11:22

Vedlegget Vedlegg 244 Forprosjektrapport for ekstern bruk ble lagt til 2018-04-05 06:00:01

Vedlegget Vedlegg 230_Kgrav innmelding ble slettet 2018-04-04 10:45:44

Vedlegget Vedlegg 220_Tiltaksplan ble slettet 2018-04-04 10:45:22

Vedlegget mal - forprosjektrapport ble slettet 2018-04-03 09:39:53

Vedlegget Vedlegg 237 Mal kravspesifikasjon 1 ble lagt til 2018-03-08 08:28:02

Vedlegget Vedlegg 237 Mal kravspesifikasjon ble slettet 2018-03-08 08:27:48

Vedlegget Vedlegg 220_Tiltaksplan 1 ble lagt til 2018-02-28 20:18:00

Vedlegget Vedlegg 230_Kgrav innmelding 1 ble lagt til 2018-02-28 20:14:38

Vedlegget Vedlegg 221_SHA plan ble slettet 2018-02-19 14:55:13

Vedlegget Vedlegg 219_ MOP-plan ble slettet 2018-02-19 14:54:29