5.10 Tilknytning av stikkledninger/avgrening på kommunal vannledning

For: Asker Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

5.10 Tilknytning av stikkledninger/avgrening på kommunal vannledning

Private stikkledninger tillates normalt ikke i kommunale VA-kummer.

Unntak:

  • Tilknytning for sprinkleranlegg.
  • Tilknytning til viktige hovedvannledninger.

I disse tilfellene skal avgrening foretas i kum.

Tilknytning/avgrening skal utføres i henhold til VA/Miljø-blad nr. 7, UTV. Tilknytning av stikkledning til kommunal vannledning.

Anboring på plastrør i spenn tillates ikke. Se også kommunens sanitærreglement.

Krav til innmåling:

  • Avgrening utenfor kum skal innmåles med X-, Y- og Z-koordinater.
  • For anboring måles avstand med båndmål fra senter kumlokk på nærmeste kum til anboringspunkt.

Lokal bestemmelse for Asker

Bestemmelsene gjelder både for arbeid i forbindelse med rehabilitering, arbeid på eksisterende anlegg og etablering av nyanlegg.

Alle tilknytninger til hovedledning skal gjøres i kum, se eget avsnitt «Fordelingskum for private stikkledninger» ved tilkoblinger av fler enn fire stikkledninger i kum.
Anboring direkte på hovedvannledning skal behandles og godkjennes av kommunalteknisk avdeling.
Ved Godkjent dispensasjonssøknad, skal anboring på hovedledning utføres i henhold til «VA/Miljø-blad nr. 7, UTV. Tilknytning av stikkledning til hovedvannledning».
Se kommunens sanitærreglement og eget avsnitt om anboring.

Krav til dokumentasjon:

Arbeider med stikkledninger anmeldes og utføres i.h.t. “Standard abonnentsvilkår for vann og avløp”. Godkjent foretak i henhold til plan og bygningslovens bestemmelser skal være ansvarlig for arbeidene. Arbeidsleder i grøfta skal ha ADK-sertifisering.

Når private ledninger legges over annen privat grunn må det tinglyses rett til å ha liggende og vedlikeholde ledningene.

Ved bygging av fellesledninger skal det tinglyses en erklæring på hver av eiendommene som deltar. Erklæringen regulerer deltakernes rett og plikt til fremtidig vedlikehold av ledningen.

Disse erklæringene skal være tinglyst før arbeidene kan igangsettes, og tiltakshaver er ansvarlig for å gjennomføre dette.

Straks arbeidene er utført skal ansvarlig utførende sende inn ferdigmelding i sanitærabonnementet inn til kommunalteknisk avdeling. Grenrør, stoppekraner, kummer og trasé skal innmåles, koordinatbestemmes og illustreres på et oversiktskart, se pkt. 3.9 Krav til sluttdokumentasjon.

Tekniske løsninger:

Med stikk- og fellesledninger menes den private delen av VA-anlegget fra det punkt hvor ledningen er tilknyttet kommunal ledning.

Anboring:

Ved godkjent dispensasjonssøknad, og tillatelse fra kommunalteknisk avdeling til anboring direkte på ledningen, skal tekniske bestemmelser i dette kapittelet følges.

Tilknytning av private vannledninger til eksisterende kommunale vannledninger skal utføres med anboringsklammer med gjengefri løsning.

I forbindelse med anboring, er det ikke nødvendig med setningsledd ved bruk av Supa Lock, ZAK eller lignende løsninger.

Anboring på PVC-rør tillates ikke.

Anboring skal skje på siden av hovedledning der dette er mulig. Anboring tillates bare på hovedledning med påsatt vanntrykk. Det skal monteres stoppekran på privat grunn og så nær hovedledningen som mulig. Ved tilknytning for sprinkelanlegg og til viktige hovedvannledninger skal avgrening foretas i kum.

Ved tilknytning til rør utenfor kum skal avstand fra tilknytningspunktet til nærmeste rørmuffe eller anboringsklammer være minimum 500 mm.

Anboringsklammer er privat, se Vedlegg F8. Prinsippløsning – Eierforhold kommunale og private ledninger

Andre krav:

Det skal sikres mot tilbakeslag hvor dette kan utøve fare for vannets kvalitet.

Stikkledninger som frakobles og tas ut av bruk plugges på avgreningen ved hovedledningen.

Anboring på vannledning skal plugges. Ledninger og grenrør som ikke tilkobles straks, føres ut av vei og stenges forsvarlig med vanntett ters. Stoppekran og plugges.

Private ledninger som krysser offentlig vei skal legges i varerør.

Private vannledninger skal alltid forsynes med stengeventil som plasseres nærmest mulig hovedledningen.

Det stilles samme krav til rørmateriale for private stikk- og fellesledninger som for hovedledninger.

Søketråd:

Søkertråd av metall skal benyttes på vannledninger av plast.

Fordelingskum for private stikkledninger:

Stikkledninger tilkoblet i kum:

Stikkledninger for vann skal, dersom det ligger til rette for det, tilknyttes i kum. Tilknytning av private ledninger til kommunal hovedledning bør ved feltutbygging planlegges samtidig med hovedledningsanlegget. For eksisterende kummer må det vurderes i hvert enkelt tilfelle om det er plass til stikkledningene og om tilknytning i kum gir en teknisk og økonomisk akseptabel løsning. I kum plasseres stikkledningen slik at den ikke hindrer arbeid i kummen og ikke rett under nedstigningsåpningen, samt ikke hindre adkomst til brannventil og annen armatur. Det kan være nødvendig med beskyttelse av ledningen.

Ved nyanlegg eller rehabilitering skal det vurderes mulighet for tilknytning i kum (samlestokk/samleflens), eller dobbelmuffe med avstikk uten gjenger.

Ved tilkobling av fler enn fire stikkledninger i kum skal det etableres en egen fordelingskum.

Fordelingskum tilknyttes kommunalt hovednett via en fellesledning fra vannkum eller gjengefri dobbeltmuffe.

  • Fordelingskummen skal sikres mot frost.
  • Stoppekran i fordelingskum skal merkes med forbrukerens adresse inngravert på rustfri plate. (Hvit bakgrunnsfarge med svarte bokstaver/tegn).

Plassering:

Fordelingskummens plassering skal godkjennes av kommunalteknisk avdeling. Ved større feltutbyggelser skal det tilstrebes å plassere fordelingskummen på privat grunn, utenfor trafikkert vei. Plasseres fordelingskummen i veigrunn skal forbruksledningene legges i varerør (rør-i-rør) til tomtegrense, slik at man hindrer graving i veigrunn ved en eventuell fremtidig rehabilitering.

Privatpersoner må ikke betjene fordelingskum som er plassert i vei, da det kan medføre fare. Er det nødvendig å stenge en eller flere stoppekraner i fordelingskummen skal kommunens driftsavdeling kontaktes. Telefonnummer finnes på kommunens hjemmeside.

Grensesnitt:

Fellesledningen fra kommunalt hovednett, frem til fordelingskummen, eies av de partene som er tilknyttet fordelingskummen. Erklæring om drift og vedlikehold av fellesledningen skal signeres og sendes til tinglysning. Grensesnitt mellom kommunens hovedledning og fellesledning er beskrevet i standardabonnementsvilkår og illustreres i Vedlegg F8. Prinsippløsning – Eierforhold kommunale og private ledninger

Fordelingskum plassert i offentligkjørevei:

Fordelingskummen skal være kjøresterk. Kumgods, toppring og lokk eies av kommunen. Fellesledning, stoppekraner, fordelingsstokk og forbruksledninger ut til forbruker, eies og driftes av de private som er tilknyttet kummen. Erklæring om drift og vedlikehold av fellesledning mellom kommunal kum og fordelingskum i offentligvei finner du her: Link

Fordelingskum plassert utenfor kjørevei:

Fordelingskummen behøver ikke være kjøresterk utenfor trafikkert vei. Kummen er privat eid, og driftes og vedlikeholdes av de som er tilknyttet kummen. Erklæring om drift og vedlikehold av fordelingskum som er plassert utenfor kjørevei finner du her: Link