5.14 Vannkummer

For: Oslo Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

5.14 Vannkummer

Lokal bestemmelse for Oslo

5.14.0 Generelt

Det skal benyttes separate kummer for vann/overvann og for spillvann (adskilte kummer). Kummer skal installeres som loddrette elementer i ledningssystemet. Kummene skal gjøres tette, og kunne motstå innvendig og utvendig trykk (grunnvannstrykk).

Kummer skal som hovedregel plasseres over alle retningsforandringer både horisontale og vertikale, og over sammenknytninger av hovedledninger, dvs. ledningskryss.

Nødvendige installasjoner i vannkummer skal vurderes etter en drøfting av kummens funksjon.

Nedstigningskummer skal ikke ha mindre diameter enn 1400 mm. For kummer med manifold er minste kumdiameter 1600 mm.  For kummer som er beregnet på utspyling og/eller mottak av renseplugger, skal drensledningen dimensjoneres. Minste innvendig dimensjon for drenering av kum er 110 mm. Kummen skal ha drenering / være tilstrekkelig tett, slik at vann ikke står opp til armaturet.

Vannkummene skal som hovedregel etableres med plasstøpte bunnseksjoner. Det kan i særskilte tilfeller brukes prefabrikkerte kummer. Dette avtales skriftlig med VAV.

Rørarrangementet i kum skal være lik største diameter som kommer inn i kum med eventuell reduksjon til mindre dimensjoner ut av kum. Dette for å hindre luftproblematikk utenfor kum ved dimensjonsoverganger.

Vannkummene skal kun inneholde ventiler med samme lukkeretning.

5.14.1 Sikkerhet

Arbeid i kummer skal foregå trygt og på en slik måte at uønskede hendelser ikke oppstår og ulykker unngås. Det skal alltid utføres måling av gasser i kum før arbeid påbegynnes.

5.14.1.1 Arbeid i kummer.

Arbeid i kummer kan medføre følgende farer. Dersom det skal utføres arbeid i kum, skal avløpsvann og slam fjernes fra arbeidsstedet. Ved arbeid på eller nær offentlig vei eller på annet område åpent for offentlig ferdsel, skal det sørges for advarselsmerking og sikring av arbeidsstedet.

5.14.1.2 Gassproblematikk
  • Forråtnelse av organisk materiale, i avløpsrør og i jordmasser utenfor VA kummer, kan føre til dannelse av gasser. Disse gassene kan sive inn i kummene via avløpsrørene eller utette skjøter i kumveggene.
  • I trafikkerte gater kan gasser fra forbrenning av fossilt brensel føre til dannelse av karbongasser, CO2 og CO disse gassene sive ned i VA kummer.

Grenseverdier med tilhørende sikringstiltak:

Oksygenmangel. Administrativ norm: 19 % O2

  • Sikkerhetstiltak: Gassmåler, god ventilasjon.

Hydrogensulfid (H2S) Farenorm: 10 ppm

  • Sikkerhetstiltak: Gassmåler, vernebriller, gummihansker, god ventilasjon.

Karbondioksid. Farenorm 5000 ppm (0.5 %)

  • Sikkerhets tiltak CO2: Gassmåler, god ventilasjon, evt. friskluftsanlegg. Førstehjelp CO2: Tilførsel av frisk luft evt. O2

Metan gass (CH4)

  • Sikkerhets tiltak CH4: Gassmåler, god ventilasjon, evt. friskluftsanlegg. Fjern alle tenn kilder fra arbeidsområdet.
5.14.1.3. Brudd i armatur og deler i vannkummer
  • Økte belastninger på armatur, deler og forankring i vannverkskum, f.eks i forbindelse med stenging av ventil, trykkslag, o.l. kan føre til brudd.
5.14.1.4 Fallskader

Ved arbeid i kummer må man være oppmerksom når det gjelder fare for fall. Bruk av standardiserte stiger med tilhørende festeanordninger må benyttes. Dersom kummen er mer enn 3.8 meter dyp benyttes mellomdekke. Mannhullet forskyves.

5.14.2 Prefabrikkerte kumtyper

Prefabrikkerte kummer, hvor armatur og rørdeler er sammenbygget i kummens bunnseksjon. Den prefabrikkerte kummen skal være en komplett løsning for montering i grøft.

  • Tunge elementer som hindrer oppdrift
  • Stor styrke
  • Miljøvennlig
  • God økonomi
5.14.2.1 IG kummer 
  • Kvalitet IG (innstøpt pakning)
  • Kumelementer (NS-EN 1917:2002, NS 3139)
  • Innstøpt gummipakning (EN 681-1 vedlegg D)
  • Tetthetsprøvd (NS 3139).
  • Sulfatresistent sement

Eksempel på prefabrikkert kum med vann og avløpsledning.

5.14.3 Plasstøpt bunnseksjon

Kum med plasstøpt bunnseksjon tilpasses til de stedlige forholdene i grøfta.

Det utarbeides ikke bøyelister for bunnseksjoner.  Det må forutsettes at armeringen må tilpasses på stedet, og entreprenøren må ha tilgjengelig utstyr for kapping og bøying av armeringsjern.

5.14.4 Oppbygging nedstigningskum

Vannkummer har følgende diameter ø 1400, ø 1600, ø 2000, ø 2400 eller plasstøpte konstruksjoner. Det brukes ikke ø 1200 til vannkummer.

Det skal alltid benyttes prefabrikkerte kumkjegler/topplater med eksentriske mannhull.

Det benyttes prefabrikkerte kumelementer i henhold til NS-EN 3129 med innstøpt gummipakning (IG).

Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon

5.14.4.1 Mannhull

Det skal alltid benyttes kumlokk med St. Halvard logo. Kummene skal ha mannhull Ø 800.

Det skal benyttes flytende rammer og kumlokk av duktilt støpejern på alle anlegg som skal drives og vedlikeholdes av VAV. I kjørebaner skal det alltid legges flytende rammer.

Faste rammer kan benyttes i spesielle tilfelle, for eksempel i bruer, i terreng utenfor vei og lignende. Faste rammer med lavere byggehøyde enn 300mm kan bare unntaksvis benyttes. Faste rammer festes til underliggende konstruksjon.

Kvadratiske, flytende rammer brukes bare i områder med belegningstein.

Rammer og lokk skal være ifølge; NS-EN 124, Sluktopper og kumtopper for kjøre- og fotgjengerområder. Instruksjonskrav, typeprøving, merking og kvalitetskontroll.

Kumramme og lokk skal være av kulegrafittjern (duktilt støpejern) og støpejernet skal tilfredsstille kravene i ISO 1083.

Lokket skal ha 3 stk. pinnesikre spetthull, med ISA-propper. Kumlokket skal på overflaten ha et sklisikkert mønster som på en lettforståelig måte viser til nærmeste spetthull.

Kumlokkene skal enten være malte eller uten påført maling på overflaten.

Maling som påføres kumlokkene har ingen funksjon utover å være et estetisk virkemiddel. Det har ingen betydning for materialkvaliteten. Dagens maling er vannbasert og slites av etter kort tids bruk. Umalte gategods er mer miljøvennlig også for Oslo kommune da vi sparer plastavfall og vi reduserer avrenning av maling ut i naturen.

Umalte kumlokk vil fremheve støpejernets naturlige patina. Det vil på umalte kumlokk dannes et sjikt av rust som vil hindre videre korrosjon.

Umalte kumlokk må håndteres med hansker da overflatene kan føles skarpe og dermed føre til kuttskader

En flytende ramme skal ikke ligge direkte på betongkummen/avslutningsringen, fordi den kan forårsake knusing av betongen og vippe når den blir belastet med for eksempel et hjultrykk.

Derfor må det være minst 100mm imellom flensen og kumtoppen, slik at kumrammen kan ”flyte” i asfalten

På nyanlegg legges ofte et midlertidig dekke før asfaltslitelaget. For å hindre grus i å rase ned i kummen og for at betongringene ikke skal ødelegges under anlegget, skal den ”flytende” rammen legges på ”flettelise” eller en plast justeringsring.

5.14.4.2 Kum hals

Nedstigningsåpningen skal ha en diameter på Ø 800. For nyanlegg tillates brukt justeringsringer med samlet høyde min 200 mm maks 300mm mellom kumramme og kjegle. Overdekning over topplate eller støpt dekke skal være min 300mm, hals på kum tillates med maks 400mm.

Ved rehabilitering av kummer er maks tillatt høyde på kumhals 500mm.

Ved rehabilitering av eksisterende kummer er maks tillatt kumhals 500 mm. Dersom kumhalsen er større enn 500 mm må det utføres tiltak for å endre høyden.

5.14.4.3 Stige   

Alle nedstigningskummer skal være utstyrt med stige av type Alustar eller tilsvarende kvalitet/konstruksjon. Stigen skal plasseres slik at nedstigning i kummen blir sikker, vurder plassering i forhold til åpne renner, ventiler og lignende.

Stige skal monteres slik at den er enkel å skifte ut, men samtidig fast og stø å klatre i. Stigen skal boltes fast i kumvegg, løse stiger tillates ikke. Montering iht. NS-EN 14396.

Ved rehabilitering av kummer, hvor det vil være umulig å feste stigen, skal det plasseres løs stige i kummen dersom det er brannventil der, eller andre driftspunkt som krever rask tilgang.

Det lite ønskelig med løse stiger i kummene fordi de lett kan bli plassert i rennen og forårsake stopp i renna.

Det skal benyttes stiger av aluminium, inkludert festebrakett mm. Stigetrinnene skal være sklisikre, minste avstand fra innvendig kumvegg til senter trinn skal være min 130mm når stigen er montert.

Stigen avsluttes ved topp kjegle/topplate, og plasseres ned mot kumbunn, minst avstand fra kumbunn til nederste stigetrinn er 250 mm, maks avstand 350 mm.

Eksempel på montering av stige.

5.14.4.4 Dype kummer

Dype kummer defineres som kummer hvor innvendig høyde er større enn 3,8 m, målt fra UK toppplate/kumhals til OK bunn kum.

Dype kummer – bygningstekniske krav.

5.14.4.5 Mellomdekke

Vannledning og VLgods skal alltid etableres over øverste mellomdekke i kum. Når innvendig høyde i en kum er større enn 3,8 m, skal det bygges inn et mellomdekke. Der det er nødvendig med to eller flere mellomdekker, kan høyden mellom disse variere fra 1,8 m til maks 3,0 m. Nederste seksjon med renne skal høyden alltid være min.1,8 for at det skal være mulig å ha akseptabelt forhold for å utføre driftsarbeid.

  • Nedstigningsåpningen i mellomdekket skal tildekkes med gitterrist.
  • Nedstigningsåpninger skal forskyves i forhold til hverandre.
  • Nedstigningsåpninger i mellomdekker skal ha lysåpning med diameter 800 mm. Det brukes prefabrikkerte mellomdekksringer i prefabrikkerte kummer.
  • Kummer med plasstøpte bunnseksjoner støpes mellomdekket som en del av kummen. Gitterist settes i forskalingen.
  • Ved plasstøpte kummer skal mellomdekkets tykkelse; t min. = 150 mm.  Dimensjonerende belastning; 5000 N/m2
  • Nedstigningsåpninger i mellomdekket skal ha lysåpning med minimum diameter 800 mm, men kan også dekkes av andre typer rister med varierende lysåpning etter behov.

Eksempler på mellomdekkeløsninger

Gitterrister for innstøping1

5.14.5 Kummer med manifold

Minste kumdiameter er ø1600.

5.14.6 Prefabrikkerte vannkummer

Prefabrikkerte vannkummer, hvor armatur og rørdeler er sammenbygget i kummens bunnseksjon. Det kan benyttes flensekryss/flense T-rør og flensemonterte ventiler, eller ventilkryss/ventil T-rør i henhold til produsentens monteringsanvisning.

Den prefabrikkerte vannkummen skal være en komplett løsning for montering i grøft.

Kravspesifikasjonen begrenser seg til ledningsdimensjoner fra og med DN100 til og med DN 300, med armatur og rørdeler. Rørdimensjoner utenfor dette dimensjonsspektret skal dimensjoneres og prosjekteres i hvert enkelt tilfelle.

Det er ikke tillatt å øke dimensjonen på ledningene på utsiden av kummen, med mindre disse tilleggskreftene beregnes særskilt og forankres i egne adskilte konstruksjoner utenfor kummen.

I vannkummen skal det være mulig å:

  1. Skifte deler.
  2. Montere stengeventil for hver ledningsstreng.
  3. Drenere kummen via plastrusk.
  4. Tømme ut spylevann, montere brannventil.
  5. Montere lufteventil.
  6. Foreta desinfeksjon, ta ut vannprøve, tetthetsprøve/måle trykk,
  7. Montere stikkledninger.
  8. Føre inn/- ut renseplugg.
  9. TV – inspeksjon av vannledningen
  10. Angrepspunkt for innvendig rehabilitering av vannledninger.
  11. Påkoblingspunkt for By-pass ved utstenging av vannledninger.

Eksempel prefabrikkerte kummer

  1. Hovedledning duktil
  2. Hovedledning PE
5.14.6.1 Dimensjonering

Prefabrikkerte vannkummer er dimensjonert statisk ut fra et prøvetrykk tilsvarende 1,5 ganger nominelt trykk (PN) og en retningsendring på vannstrømmen i kummen på 90˚.

5.14.6.2 Forankring av VL-gods

Forankringens utforming skal i minst mulig grad redusere fremkommelighet, og skal sikre godt renhold og god personellsikkerhet i kum.

Avstand fra innvendig kumbunn til underkant laveste rørflens skal være minimum 90 mm, av hensyn til montering/demontering.

Det tillates ikke rørbend inne i kum

5.14.6.2.1 Forankring i konsoll

Prefabrikkerte vannverkskummer skal leveres med godkjent konsoll som er testet for driftstrykk PN 16, dvs. prøvetrykk 21 bar, med kraft tilsvarende vannstrøm i 90° i alle retninger (sikkerhetsfaktor settes til 1,2).. Konsollen skal dimensjoneres for største rørdiameter i kum. Eventuelle dimensjonsoverganger skal neddimensjoneres.

  1. Forankres med M27 bolter (DN 150 – DN 200)
  2. Forankres med M36 bolter (DN250 – DN 300)

konsoller i vannkum

5.14.6.2.2 Forankring i kumvegg

Rørføringer og armatur skal posisjoneres sentrisk i kum. Det tillates ikke forankring av bend i kumvegg utenat kummen blir forsterket med påstøp.

  1. Eksempel Forankring flensgods i vegg DN 100-300
  2. Eksempel kassestøp
  3. Eksempel Forankring av flenserør DN 100-200
  4. Eksempel forankring kassestøp
5.14.6.3 Kummens styrkeklasse

For hver ledningsdiameter fra Ø100 mm til Ø300 mm har man definert en ”styrkeklasse” for kummen. Styrkeklassen er identisk med den kraften målt i tonn som konsoll, rørkonstruksjon og kum er testet for å tåle i resultantkraftens retning.

Største nominelle ledningsdiameter Veiledende kumdiameter (innvendig) Styrkeklasse
150 mm 1400 mm 15 tonn
200 mm 1600 mm 25 tonn
250 mm 2000 mm 30 tonn
300 mm 2000 mm 45 tonn
5.14.6.4 Passivt jordtrykk

Det er den prosjekterende som har ansvaret for å vurdere det passive jordtrykket som kan mobiliseres for å stabilisere kummen i grunnen

Dersom kummens projiserte areal (D∙H) ikke er tilstrekkelig for å oppnå stabilitet, må den prosjekterende angi ekstra sikringstiltak mot forskyving av kummen i grunnen.

Det er kun bunnseksjonens utvendige diameter D og utvendige effektive høyde H som skal anvendes i beregningen, fordi det ikke lar seg gjøre å overføre kreftene over skjøten mellom kumringene fullt ut uten ekstra tiltak. Slike ekstra tiltak kan være bolteforbindelser over skjøten mellom kumringene, karbonfiberarmert epoxy over skjøten eller bruk av spuntnåler. I noen tilfeller leveres også bunnseksjoner med høyde større enn 1 m.

Ved normale norske grunnforhold vil et passivt jordtrykk variere i området fra 10 tonn/m² til 20 tonn/m². Den aktuelle verdien må verifiseres av ansvarlig prosjekterende. Det skal alltid utføres en meget god komprimering av massene i byggegropa mellom kumvegg og uforstyrret jord, tilsvarende en komprimeringsgrad på minimum 95 % standard proctor.

Trykkprøving må ikke finne sted før kummen er fullstendig omfylt med komprimerte masser helt til topp kjegle.

5.14.6.5 Hulltaking i kum
5.14.6.5.1 Kumvegg

Hulltaking i kum kumvegg utføres ved kjerneboring i grøft eller kummen produseres komplett med aktuelle hull på fabrikk.

Ved kjerneboring  benyttes pakning Combi F 911.

Pakningen er produsert i syntetisk gummi og kan brukes ved rørgjennomføring av alle typer rør i betongkummer eller andre betongvegger.

Pakningen er utstyrt med utvendige riller som presses mot betongveggen i det ferdigborede hullet. Pakningen er utformet slik at den kan benyttes til tre forskjellige rørdimensjoner. Dersom noen av de største trinnene velges, skjæres de mindre trinnene av med kniv. Etter at pakningen er montert i kumveggen føres røret inn i pakningen og en medfølgende slangeklemme strammes rundt.

5.14.6.5.2 Kumtak

Ved utskifting av større VL-gods i eksisterende kummer uten lasteluke skjæres det hull i taket. Utførelsen og omfanget av utskjæringen tilpasses.

5.14.6.6 Stoppekranboks over ventil (gategutt)

Det skal alltid prosjekteres med stoppekranbokser for spindelforlengere over ventiler på vannledninger med dimensjon DN 100 eller større dersom ventilen ikke kan betjenes fra mannhull.

Stoppekranboks etableres for å forenkle driftsadkomst til ventiler og for å kunne utføre stenging fra gatenivå. Ventilene kan betjenes fra «ventil-roboter» som er montert i utryknings/- rørlegger bilene.

5.14.6.7 Drenering av kum
  • Kum kan dreneres til overvann
  • Kum dreneres til AF/SP ved tilbakslagsventil type WA-stop med tilhørende plasttrusk. Drenering DN 110 tilkobles eksisterende AF/SP med grenrør.
  • WA-stop tilbakeslagsventil

Utførelse plastrusk

5.14.7 Ulike typer vannkummer

5.14.7.1 Nedstigningskum

Nedstigingskummene har til oppgave å gi adkomst og plass for inspeksjon og vedlikehold av ledningsnettet. Kummene gir mulighet for manøvrering av stengeventiler, adkomst til brannventiler, stikkledninger samt TV-inspeksjon av hovedledninger. Kummene markerer også vinkelendringer på ledningstraseen og ledningens beliggenhet.

De ulike kummene har ulike funksjoner

Standard kumgruppe Ø1600 og Ø 1200

5.14.7.2 Markeringskum
5.14.7.2.0 Generelt

Markerings-/ lyttekum etableres ved horisontal og vertikal retningsendring på vannledning.

Denne kummen markerer på terrenget hvor hovedledningene ligger samt at driftspersonell har mulighet til å utføre lekkasjelytting på hovedledningene.

Det er ikke et krav om etablering av markering/lyttekummer for vann. Dette avgjøres av den prosjekterende i hvert prosjekt.  Følgende forhold bør vurderes:

  1. Leggedybden til vannledningen, jo høyere opp mer sannsynlig bør det etableres kum. Dette for at ved senere justering av terrenget, avlastning av terrenget ved graving kan forankringsklossen løsne. Det lagt inn i beregningen at det skal være en viss masse over forankringsklossen. Eventuelt kan forankringsklossen dimensjoners slik at den veier mer enn kreftene som oppstår.
  2. Avstand mellom de andre kummene. Dette med hensyn på fremtidig lekkasjelytting etc.
  3. Vannledningen skal TV-kjøres før den tas i bruk. Kamera går ikke gjennom flensebend slik at det kanskje må kjøres fra begge sider.
  4. Dimensjon på vannledningen. Det kan få store konsekvenser dersom det blir gravd hull på en stor ledning. Konsekvensene ved et eventuelt brudd etc.
  5. Annen infrastruktur i bakken. Kabler, FV-rør
  6. Hvis kumlokket kommer i konflikt med kantstein må det gjøres tiltak. Eventuelt montere kantstenslokk f.eks. Furnes 7620.
5.14.7.2.1 Markeringskum

Kummen består av et stigerør (200 PVC) hvor enden er tilpasset ryggen på vannrøret. Det benyttes Ø 800 kumramme og lokk. Avlastningsplate (Ø1200) med sentrisk hull og Ø 800 justeringsringer med fals-skjøt, høyde 500 mm.

Kreftene som virker på ledningen tas opp og overføres til grøfteside eller annen konstruksjon ved hjelp av forankringsklosser

Mot fjell

  1. Markeringskummer ø 650 mannhull – fjell
  2. Markeringskum fjellgrøft ø 800 mannhull

Mot jord

  1. Markeringskum ø650 mannhull – jordgrøft
  2. Markeringskum ø 800 mannhull – jordgrøft
5.14.7.2.2 Forankringskloss

Kreftene som virker på ledningen må tas opp og overføres til grøfteside eller annen konstruksjon ved hjelp av forankringsklosser. Det må tas høyde for fremtidig graving i nærheten av en eksisterende forankring.

5.14.7.3 Brannkummer
5.14.7.3.0 Generelt

Brannventil kummens hovedformål er å gi uttak av brannvann/slokkevann. Kummene etableres alltid i arealer som blir brøytet. Det skal alltid monteres stengeventiler på hver side av brannventilen i kum med tilhørende mellomringer. Ved bruk av ventil-T /ventilkryss med serviceventiler monteres ikke mellomringer.

Brannventil kummen brukes også til andre formål på vannledningsnettet som for eksempel:

    • Lufting av hovedledninger.
    • Tapping av hovedledninger.
    • Spyling av hovedledninger.
    • Innføring/ uttak av myk renseplugg.
    • Overføring av vann fra en kum til en annen kum, for eksempel dersom ledningen mellom kummene er ute av drift.
    • Lekkasjelytting
5.14.7.3.1 Standard brannventilkum

Brannventil kummen skal minimum være Ø 1400 mm avhengig av ledningsdimensjonene.

5.14.7.3.2 Nedgravd brannventil

Denne løsningen er lite benyttet i Oslo, og må avklares skriftlig med VAV i hvert enkelt tilfelle.

Brannposten plasseres sentrisk i en kumring med innvendig diameter Ø 800 mm og høyde 500 mm.

NB! Hakestykket (2-klør el. tilsv.) på brannventilforlengeren må prosjekteres ca. 200 mm under topp kumlokk, for at det skal være mulig å koble på brannstenderen.

Eksempel på nedgravd ventil med brannuttak

5.14.7.3.3 Brannhydrant

Denne løsningen er lite benyttet i Oslo, og må avklares skriftlig med VAV i hvert enkelt tilfelle.

Eksempel brannydrant

5.14.8 Sprinkelkum

5.14.8.0 Generelt

Det tillates etablering av ny sprinkelkum dersom det ikke er teknisk eller økonomisk hensiktsmessig å benytte eksisterende kum. Det må redegjøres for hvorfor eksisterende kum ikke kan benyttes.

Eksisterende kummer skal i utgangspunktet benyttes da dette vil være den beste samfunnsmessige løsningen (antall driftspunkter øker ikke for VAV, og kummen kan fortsatt benyttes når ledningsnettet rehabiliteres).

Det tillates ikke ombygging av eksisterende kummer som medfører følgende:

  1. Utvidelse av bunnseksjonen med lokal utvidelse hvor sprinkel ledningen kommer inn i kummen. «vorte»
  2. Montering av VL-gods på eksisterende brannventil. Unntak er der hvor brannventilen fortsatt ligger minimum 1,8 m under OK kumlokk. Adkomsten til kummen må ikke bli dårligere.

Ved ombygging av eksisterende kum skal alltid avløpsvannet separeres fra vannledningsgodset. Dette kan utføres som følgende:

  1. Montering av tett lokk over avløpsrenne
  2. Etablering av spyle/-stake kum nedstrøms

Det skal alltid innsendes skjema for kapasitets beregning for nye sprinkelanlegg.

Søknadsskjema kapasitetsberegning

Veileder kapasitetsberegning

Veileder tappeberegning av sprinkelanlegg

Kum og rørgods som etter kommunens tillatelse monteres på kommunens ledninger i forbindelse med tilknytning av private sanitæranlegg, bekostes i sin helhet av vedkommende abonnent. Kommunen overtar eiendomsretten og ansvaret for kummer og innkappet rørgods. Før tilknytning av sanitære installasjoner som vil medføre unormalt store eller støtvise vannuttak (sprinkelanlegg mot brann, snøkanoner og lignende), må det innhentes skriftlig samtykke fra VAV. 

Kfr. Sanitærreglementet for Oslo pkt. 3.1 og 3.5.

5.14.8.1 Sprinkling av boliger (vanntåkeanlegg m.m)

Boligsprinkleranlegget skal klassifiseres som system type 1, system type 2 eller system type 3 i henhold til NS-EN 16925 pkt. 4.2.

Sprinkelanleggene benyttes ved lav brannbelastning eller manglende vannforsyning. Sprinkelanleggene bekjemper i hovedsak flammer med en forstøvet tåke av vann.

Flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle sprinkleranlegg

  • Lavere vannforbruk og reduserte vannskader ved slukning
  • Mindre rørdimensjoner (maks. 63 mm) og enklere montering

Sprinkleranlegget som skal oppfylle kravet om brannslokningsanlegg, må være prosjektert og utført i samsvar med angitte standarder. NS-EN 12845.

Det kan benyttes samme innføringsledning til forbruksvann og sprinkelanlegg, jfr. NS-EN 16925, pkt. 7.1.3. Det totale vannmengdebehovet skal ikke overstige den største tillatte vannmengden for rørledningen. Dette må dokumenteres og dokumentasjonen skal innsendes sammen med søknad om tilkobling.

Det kreves ikke kum ved denne type tilkobling

5.14.8.2 Sprinkling av sykehus, sykehjem, hoteller etc.

Sprinkelbeskytting i henhold til NS-EN 12845.

TEK17 viderefører kravet om at det skal installeres automatisk brannslokningsanlegg i bygninger der det er krav om heis, og i bygninger i risikoklasse 6 som omfatter blant annet sykehus, sykehjem og hotell. Tilkobling av sprinkelledning ≥ DN 75 mm skal alltid tilkobles i kum. Det kan i spesielle tilfeller gis dispensasjon fra denne regelen på grunn av stedlige forhold, uforholdsmessige kostnader ved etablering av kum.

5.14.8.2.1   Sprinkleranlegg VAV bestemmelser
  • Sikret innlegg, 2 ventiler på hovedledning, 1 ventil på innlegg
  • Det skal alltid monteres brannventil på ventil T-røret
  • Forbruksvann fra hovedledning med mellomring til og med 63 mm
  • Forbruksvann fra hovedledning med T-rør fra og med 75 mm
  • Mellomring til trykkbryter monteres mellom stengeventil og tilbakeslagsventil.
  • Tilbakeslagsventil klasse 2 på sprinkelledning
  • Det skal være mulig å utskifte VL-godset i kum (løs ende, muffe).
  • VL-gods skal forankres med plasstøpt kloss evt. godkjent konsoll
  • Det skal etableres separate ledninger, forbruk – og sprinkelledning fra hovedledning.
5.14.8.2.2 NS-EN 12845
  1. Type vannforsyning, pkt. 9.1.a
  2. Forbedret enkel vannforsyning, pkt. 9.6.2.a
  3. Tilkobling for annet bruk, pkt. 8.3
5.14.8.2.3 Eksempel på sprinkelkummer med plasstøpt bunnseksjon.
5.14.8.2.4 Eksempel på prefabrikkerte sprinkelkummer

5.14.9 Plasstøpte kummer

 Innvendig høyde i kummene skal være

  • minimum 2100mm standard plasstøpte kum
  • minimum 2300mm i måle- og reduksjonsventilkum
  • minimum 700 mm avstand fra parallelt på røret til vegg
  • Fall på golv mot sluk, renne
  • 2 mannhull dersom kummen er lengre enn 6 m.

Dersom ovenstående ikke kan oppfylles avtales avvik skriftlig med VAV.

5.14.9.1 Bolter og hylser til innstøping / oppheng av løfteutstyr

I kummer kanaler stasjoner osv, hvor det er behov for heising av rør/ rørdeler, skal det monteres innretninger for oppheng av løfteredskap. Dette kan løses med innstøping av anker med skruhylser til bolter, eller ved innstøping av bøyler.

Hylsene og boltene skal plasseres mest mulig rett over de rør/ rørdeler som det vil være aktuelt å løfte.

Bøyler til innstøping i kummer, kanaler osv, bøyes av syrefast kamstål, ød = 16mm, strekkfasthet ς 0,2 78,5 KPa. Innstøpt oppheng skal kunne belastes med inntil 30 kN (3 tonn).

  1. Eksempel på oppheng med hylser
  2. Eksempel på oppheng ned bøyler.

5.14.10 Målekummer

5.14.10.1 Målekum
5.14.10.1.0 Generelt 

Målekum måler vannforbruket på hovedledningsnettet innenfor en bestemt sone. Kummen skal inneholde utstyr for mengdemåling og fjernoverføring. Kummen skal prosjekteres med lett tilgjengelighet for drift, vedlikehold og for enkel utskifting av komponenter uten omfattende demontering.

Målekummen skal ha minimum følgende tekniske installasjoner

  1. Vannmengdemåler (FT1)
  2. Trykkgiver (PT1/PT1A), måleområdet angis i funksjonsbeskrivelsen
  3. Pulsutgang (FQ1)
  4. Føler, vann på gulv (LS1)
  5. Tilbakeslagsventil på drenering (CV1)
  6. Temperaturgiver (TT1), gjelder for firkantkum/plass støpt.
  7. Lyskilde montert i tak, gjelder for firkantkum/ plass støpt.
  8. Varmekilde på vegg, gjelder for firkantkum/ plass støpt.

Ledningseier (VDI) utarbeider funksjonsbeskrivelse for hver enkelt målekum.

  1. Eksempel på funksjonsbeskrivelse målekum

Målekummene skal tilkobles fjernovervåkningen og strømnettet. Det må etableres et tilknytningsskap og EL-skap i forbindelse med målekummen.

5.14.10.1.1 Målekum

Det etableres følgende målekummer

  1. Målekum med omløp
  2. Målekum uten omløp
  3. Målekum i reduksjonskum

Målekummene bygges enten som prefabrikkert kum med plasstøpt bunnseksjon eller plasstøpt konstruksjon.

5.14.10.1.2 Adkomst

Adkomst til målekummen skjer gjennom mannhull.

5.14.10.1.3 Kumlokk

Det etableres minimum 1 stk. ø800 mannhull.  Mannhullet for firkant kummer etableres midt på den ene langveggen.  Det må vurderes om det er behov for et ekstra mannhull. Mannhullet må tilpasses til eksisterende hjulspor etc.

Det skal brukes isolerte kumlokk med tette spettehull

5.14.10.1.4 Sikring

Det monteres fallrist under mannhullet for å hindre at uvedkommende får adgang til kummen. Fallristen festes til kumskjørtet med øyebolter og låses med egen lås. Det tilrettelegges for montering av alarm for senere tilkobling til fallristen eventuelt til kumlokket.

Eksempel på sikring av kumlokk

5.14.10.2 Type kum
5.14.10.2.0 Generelt

Det kan benyttes følgende type kummer

  1. Prefabrikkert IG-kum
  2. Prefabrikkert IG-kum med plasstøpt bunnseksjon.
  3. Plasstøpt «firkantkum»

Det tillates ikke åpne renner i kummen (Spillvann, overvann). Det skal alltid monteres innstøpt plastrenne med integrert tilbakeslagsventil for drenering av kummen. Dersom det ikke er mulig å drenere med selvfall, skal det monteres en drenspumpe i egen sump.

5.14.10.2.1 ø2000 ≥ 

Prefabrikkert kum skal være minimum ø2000 innvendig, kvalitet IG. Det kan benyttes prefabrikkerte kumelementer til bunnseksjonen.

Det skal benyttes IG topplater med minimum 1 stk. ø800 mannhull. Det må vurderes om det er behov for 2 stk. ø800 mannhull for å få tilgang til rørarrangementet.

5.14.10.2.2 Plasstøpt kum

Det kan benyttes fiberarmert betong til konstruksjonen istendenfor konvensjonelle armeringsjern.

Vannavvisende sjikt Platon eller tilsvarende monteres på utsiden av vegger i kummen.

5.14.10.3 Plassbehov

Det skal være friavstand på minimum 1000 mm mellom kumvegg og YK rør på den siden hvor det hovedsakelig skal utføres arbeid med montering og demontering etc. av VL-godset. Ellers er kravet i henhold til vedlegg 43 mellom kumvegg og YK rør.

Dersom det ikke er stengeventiler etc. som må utskiftes kan avstanden minkes i henhold til vedlegg 44.

Det skal være minimum 2100 mm ståhøyde i kummen. Høyden regnes fra UK dekke til OK gulv i plasstøpt firkantkum eller fra UK prefabrikkert topplate til OK golv. Det kan aksepteres innvendig høyde minimum 1900 mm dersom pumpesump kan utgå.

Det skal være vertikal avstand fra OK ferdig golv til YK flens. Ved plasstøpt firkantkum skal VL-godset monteres i hoftehøyde i kummen. Det vil si 700 – 900 mm fra OK ferdig golv til YK flens.

5.14.10.4 Isolasjon
5.14.10.4.0 Generelt

Kummene skal isoleres utvendig. Det blir stående stillestående vann i målerørene som kan fryse. Det benyttes isolasjon minimum XPS 400 (horisontal).

5.14.10.4.1 Plasstøpt kum

Det benyttes isolasjon XPS 250 på vegger (vertikal).

  1. Taket, t=100mm (50 mm + 50 mm). Isolasjonen legges i forband.
  2. Kumvegg minimum 1,5 m nedover fra tak, t= 100mm (50 mm + 50 mm)
  3. Det skal monteres isolert kumlokk.

Eksempel på isolasjon av plasstøpt konstruksjon

5.14.10.4.2 Prefabrikkert kumelement (topplate)
  1. Det isoleres minimum 1.5 m utenfor konstruksjonen. t=100mm (50 mm + 50 mm), Isolasjonen legges i forband. Det kan også brukes prefabrikkert kum isolasjon som monteres på utsiden av kumkroppen.
  2. Det skal monteres isolert kumlokk.

Eksempel på isolasjon av prefabrikkert platekum

5.14.10.5 Rørarrangement
5.14.10.5.0 Generelt 

Rørarrangementet i en målekum skal bygges strekkfast, da dette hindrer at det i rørarrangementet oppstår utadrettede krefter som må forankres internt i kummen. Ved strekkfast utførelse er det tilstrekkelig at rørarrangementet forankres i veggjennomføringene.

Ved veggjennomføringer av innstøpte rør skal flenser plasseres så langt fra vegg at boltene kan demonteres.

Rørarrangementet skal utføres i duktilt støpejern.

For enkel utskifting av ventiler og vannmåler skal det brukes strekkfaste demonteringstykker av type som PF-innbyggingstykker.

Eksempel på standard rørarrangement

5.14.10.5.1 Avstengingsventiler

Hovedregel er at det skal monteres stengeventiler på hver side av vannmåleren på hovedstrengen gjennom kummen. Stengeventilene forankres i kumvegg. Det benyttes sluseventiler, enten single ventiler eller kombiventiler. Spjeldventiler er ikke tillatt da spjeldet vil ødelegge nøyaktigheten av målingene

Stengeventiler monteres slik at det sikkert kan utføres vedlikehold på vannmåleren.

Stengeventiler kan sløyfes. Dersom følgende er vurdert

  1. Det er ingen abonnenter mellom målekummen og nærmeste kum med stengeventil
  2. Nærmeste kum oppstrøms/nedstrøms er nærmere enn 50 m og det er frisikt mellom kummene.
  3. Stengeventilene oppstrøms/- nedstrøms er av nyere dato og funksjonstestet.
  4. Det er mulighet å få ut luft i eksisterende kum oppstrøms.

Stengeventiler på mellomringer skal være i messing, type anboringsventil.

For motorventiler skal lukketiden velges så lang at lukking av ventilen ikke vil kunne skape trykkstøt på nettet. Lukketid skal være bestemt av pådragets girutveksling, ikke ved start/stopp styrt av PLS. Ønsket lukketid skal beregnes på bakgrunn av vannledningens dimensjon, lengde og vannføringen i denne.

Pådrag skal være av fabrikat Auma, type aumatic eller tilsvarende.  Kapsling IP65 eller bedre. Pådraget skal være dimensjonert for kontinuerlig drift.

5.14.10.5.2 Trykkmåler (PT)

Det skal avsettes plass for montering av trykktransmitter i kummen, enten ved flensavstikker og blindflens med gjengevorte eller med mellomring med stuss. Det monteres trykkmålere i henhold til funksjonsbeskrivelsen. Det skal etableres kotehøyde før tak støpes. Kotehøyden skal merkes med fastmontert skilt før som plasseres i nærhet av målerne kfr. pkt. 9 i  Krav til dokumentasjon og innmåling av Vann- og avløpsetatens ledningsnett.

Samlestokk for målekum monteres på vegg for avlesing av trykktransmittere og manometre.

5.14.10.5.3 Vannmåler (VM)

Det monteres elektromagnetisk vannmåler i henhold til funksjonsbeskrivelsen.

Aktuelle typer pr. d.d. Waterflux og Optiflux målere. Vannmengdemåleren skal måle minimum og maksimumvannføring med en nøyaktighet av 0,5 % av målt verdi.

Avlesing av visuelle måledata utføres i tilknytningsskapet.

Vannmålerne skal monteres horisontalt gjennom kummen. Det skal monteres automatisk lufteventil før vannmåler der hvor vannledningen er hevet på grunn av konflikt med avløpsledninger etc..

Eksempel på plassering av vannmåler

5.14.10.5.4 Rettstrekk

Waterflux krever ikke rettstrekk.

Optiflux krever minimum rettstrekk 2 x DN før vannmåler. Etter skriftlig avtale med VAV kan kravet til rettstrekning reduseres.

5.14.10.5.5 Omløp

Etableres for at vannmåleren kan demonteres uten at vannstrømmen gjennom kummen blir brutt. Omløpet er stengt med stengt ventiler i normal driftssituasjon. Dimensjon på omløpet er beskrevet i funksjonsbeskrivelsen.

5.14.10.6 Elektro 
5.14.10.6.0 Generelt

Det skal etableres et tilkoblingsskap og EL-skap i forbindelse med målekummen. Disse skapene skal være synlig fra kummen. Ideell avstand er inntil 30 m for tilkoblingsskapet. Det må i tillegg etableres et EL-skap. Det etableres en kabelgrøft med 1 rør (110 rød) fra EL-skapet til tilkoblingsskapet. Fra tilkoblingsskapet og inn i målekummen etableres 2 stk. 110 PVC rør (gul, rød)

5.14.10.6.1 Jordingskabel

Det skal legges jordingskabel (50 mm2) rundt kummen for jording av kummen.

Jordingskabelen plasseres 100 mm lavere enn UK kum på en 100mm sandpute og dekkes med 100mm sand rundt kummen. Hver ende av ringjord skal være åpen og føres til jordskinne i tilknytningsskapet.

Det skal i tillegg sveises inn 1 stk.Cadweldbolt til armeringen i kummen.

Ved bruk av fiberbetong skal legges minimum armeringnett, K131 eller tilsvarende (minimum 2m x 2m) i dekket. Det skal sveises inn 1 stk. Cadweldbolt til armeringnettet.

 5.14.10.6.2 Tilknytningsskap

Det monteres tilknytningsskap med PLS (styringsenhet) som er tilkoblet fjernovervåkning i forbindelse med kummen. Dette skapet plasseres maksimum 30 m med frisikt fra målekummen.

Det skal være mulig å avlese vannmåleren visuelt i tilknytningsskapet.

5.14.10.6.3 EL-skap

Det monteres et EL-skap over bakken for tilknytning til Hafslunds nett. EL-skapet kan stå alene eller sammen med tilknytningsskapet. Dette avgjøres av stedlige forhold.

Det etableres 1 stk. 110 PVC-U (rød) fra EL-skapet til tilknytningsskapet.

5.14.10.6.4 Trekkerør

Det skal legges 2 trekkerør (110 PVC-U) for elektriske kabler, ett rødt rør for El-kabel og 1 gult for signalkabel. Disse rørene legges fra målekummen til tilknytningsskapet.

5.14.10.6.5 Sokkel til El-skap og tilknytningsskap

Det er to varianter av oppsett av skap på sokkel. Den ene varianten er der det skal stå både EL-skap og tilknytningsskap. Den andre varianten er der det kun skal stå tilknytningsskap. Selve sokkelen er likt opparbeidet for begge variantene, men det er ulikt rørantall og plassering.

Sokkelen skal utføres og oppfylle NEK399.

5.14.10.7 Vedlegg 315 Kabelgrøft

Det skal være minimum jordoverdekning på 40 cm i hele grøftens lengde. Strømkabel/rør i jordbruks- areal skal ha minimum 1 m overdekning. Grøft med mindre enn 40 cm eller mer enn 1 m overdekning skal avtales og godkjennes på forhånd av Elvia.

Rør for strømkabel skal være røde med minimum diameter 110 mm. Rørene skal være av type homo-gen (glatte) eller konstruert yttervegg (DV) og være produsert etter norsk eller internasjonal standard og minimum etter SN8. Ved retningsendringer må det benyttes prefabrikkerte langbend med bøyeradius på minimum 2 m. Ved retningsendringer under 15°  kan fleksible bend benyttes.

Kabelgrøften skal ikke gjenfylles før det er kommet klarsignal fra Elvia.

5.14.10.8 Kontakter

Det skal monteres dobbel kontakt i kummen dersom det er montert drenspumpe i kummen..

5.14.10.9 Innføring av trekkerør i kum

Det skal kjerneborres i kumring for innføring av trekkerør. Det skal monteres AR-pakning i borhullet. Innføringen skal være ca. 300 – 500 mm under UK topplate (kumtak). Trekkerørene skal avsluttes i flukt med IK kumring.

5.14.10.10 Alarm på tilkoblingssskap

Det etableres alarm på dør til tilkoblingsskapet.

5.14.10.11 Miljø i kum

Åpne renner for spillvann og overvann er ikke tillatt. Drenering fra kum skal være i form av innstøpt plastsluk med integrert tilbakeslagsventil. Dersom det ikke mulig å drenere med selvfall, skal det monteres en drenspumpe i egen sump.

5.14.11 Reduksjonsventil kum

Reduksjonsventilkum reduserer vanntrykket mellom de ulike trykksonene I Oslo. Kummen skal inneholde utstyr for mengdemåling og trykkovervåkning samt fjernoverføring.

Hovedregel er at rørledningen skal føres igjennom reduksjonsventilkummen I full dimensjon og med reduksjonsventilen montert på omløp.

Omløp

  • Etableres for at reduksjonsventilen kan demonteres uten at vannstrømmen gjennom kummen blir brutt. Det monteres 90 gr. Flensbend på avstengingsventilen og deretter monteres slamsamler (SS) og reduksjonsventil (RV).

Reduksjonsventil (RV)

  • Dimensjonen på reduksjonsventiler velges ut fra forventet min./maks. vannføring. En reduksjonsventil som er dimensjonert for stor, vil føre til slag og støy i ledningene om natten ved minimum vannforbruk. En reduksjonsventil som er dimensjonert for liten vil føre til redusert kapasitet, kavitasjon og støy ved maksimal annforbruk. Riktig dimensjonert reduksjonsventil vil ha en dimensjon lik halve diameter på ledningen. Det skal monteres avstengingsventiler foran og bak reduksjonsventilen. Dette for å kunne låse reduksjonsventilen i ønsket stilling ved ettersyn.

Slamsamler (SS)

  • Under slamsamler skal det være tilstrekkelig fri høyde slik at silen kan tas ut for rengjøring

Trykkmålere (PT)

Avstengingsventiler

  • monteres foran og bak reduksjonsventilen. det skal benyttes sluseventiler.

Vannmengdemåler (VM)

  • Monteres på HT-siden av reduksjonsventilen

Samlestokk for reduksjonsventil kum

  • Monteres på vegg for avlesing av trykktransmittere og manometre.

Rømningsvei

Adkomst

Der det er mulig bør kummen etableres med nedstigningshus over reduksjonsventilkummen. Ellers etableres et kammer på utsiden av kummen.

Miljø i kum

Eksempel på reduksjonventilkummer

5.14.12 Vannfylleri

Vannfylleri er en kum/kiosk på distribusjonsnettet for drikkevann der det er mulig å ta ut større vann mengder. Vannfyllerier benyttes til påfylling av vann til mobile vanntanker

Det er følgende alternativ for etablering av vannfylleri:

  • Vannfyllerikum (nedstignings kum med armatur under terrenget).
  • Vannkiosk, prefabrikkert konstruksjon over terreng.

Vannfyllerier skal ikke brukes som brann –kum/hydrant. Det skal monteres tilbakestrømmingsventil i kategori 4 i henhold til NS-EN 1717.

Alle vannfyllerier skal ha fakturerbar vannmåler og forbruksdataene fra vannfylleriene må oversendes automatisk til VAV. Måleren skal plasseres lett tilgjengelig, for krav til vannmåler se 5.14.10.5.3.

Kum for forsyning av vannfylleriene etableres enten ved ombygging av eksisterende vannkum eller ved etablering av ny vannkum.

Eksempel på funksjonsbeskrivelse for vannfylleri

5.14.12.1 Vannfyllerikum

Vannfyllerikummen skal være minimum ø 2000 av IG kvalitet og med topplate med 1 stk. mannhull ø 800 og kjerneboret ø300 hull i topplate for uttak av vann, minimum innvendig høyde 2100 mm.

Fordelingsskap med PLS/UPS plasseres på terreng i nærheten av vannfylleriet, betjeningspanel monteres ved fordelingsskapet.

Rørarrangementet i vannfyllerikummen skal bygges strekkfast, da dette hindrer at det i rørarrangementet oppstår utadrettede krefter som må forankres internt i kummen. Ved strekkfast utførelse er det tilstrekkelig at rørarrangementet forankres i veggjennomføringene.

Kummen skal prosjekteres med lett tilgjengelighet for drift, vedlikehold og for enkel utskifting av komponenter uten omfattende demontering

Eksempel vannfyllerikum

Bilde av vannfyllerikum

5.14.12.2 Vannkiosk

Vannkiosk består av en komplett prefabrikkert konstruksjon med VL-gods. Ved google søk vil en finne leverandører av vannkiosker.

Vannkiosken inneholder start- og stoppknapper som viser løpende totalt volum og totalbeløp. Etter hver avsluttet fylling dreneres systemet.

Vannkiosken er beregnet for drift hele året. Konstruksjonen må være isolert med varmekilder etc. for å sikre drift i vintersesongen.

Kontrollskapet inneholder nødvendig elektronikk. Det må etableres fordelingsskap for tilførsel av strøm.

5.14.12.3 Vannkum for forsyning av vannfylleri

En kan enten etablere en ny vannkum eller ved ombygging av eksisterende vannkum, minimum ø1400.

Vannuttaket fra hovedledningen skal sikres med stengeventiler på hver side av uttaket samt sikres med stengeventil på uttaket. Uttaket til vannfylleriet er DN 100. Det kan benyttes single ventiler eller kombinerte ventil T-rør.

Det skal etableres brannventil i kummen.

Åpne renner for spillvann og overvann er ikke tillatt. Drenering fra kum skal være i form av innstøpt plastsluk med integrert tilbakeslagsventil. Dersom det ikke er mulig å drenere med selvfall, skal det monteres en drenspumpe i egen sump.

5.14.13Tømme- og lufte kummer

Ved høybrekk eller lavpunkt på vannledningene skal det monteres VL-gods for lufting og tømming av vannledningene.

Luftekum < DN 400

Brannventil kan også brukes som luftepunkt på vannledningen.

5.14.14 Ventilkummer

Formål, krav, kvalitet, etc, beliggenhet, avstand

5.14.15 Nedgravde ventiler

På vannledning til og med DN 300, kan det benyttes nedgravde ventiler med spindelforlenger til terreng og plassert under kumlokk. Skal kun benyttes etter skriftlig avtale med VAV, og kan være aktuell hvor det er stor horisontal eller vertikal avstand til avløpsledningen. Eller hvor vannledning ligger alene og er betjent med nødvendige kummer for driftstekniske formål.

5.14.16 Kumstørrelser

Vannkummer skal ha innvendig minstemål på kum ø-1400mm eller 1200 x 1400mm for kummer med flere enn en ledning.

5.14.16.1 Etablering av nye kummer på eksisterende vannledning med gammel dimensjon

Nye kummer på eksisterende vannledning med gammel dimensjon, prosjekteres med DN gods

Eksisterende DN Ny DN, standard dim. Kum diam. Min.
DN 100 DN 150 Ø 1400
DN 125 DN 150 Ø 1400
DN 175 DN 200 Ø 1600
DN 225 DN 250 Ø 2000
DN 250 DN 300 Ø 2000

Overgang (muffeovergang/ flensovergang) avsettes utenfor kum, for senere tilkobling til ledning med standard dimensjon.

Eksempel på løsning

5.14.17 Nedstignings tårn/ overbygg

Det skal i hovedsak bygges overbygg på følgende kummer:

  • Reduksjonsventilkummer
  • Målekum vann
  • Målekum avløp
  • Avløpspumpestasjoner

Overbygget skal inneholde PLS-er og styringsskap.

Eksempel Nedstigningshus

5.14.18 Kumutforming

5.14.18.1 Kumgrupper
  1. Eksempel Kumgruppe ø 2000 og ø 1200
  2. Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200
  3. Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200
5.14.18.2 Enkel kum
  1. Eksempel enkel kum Ø 2000 2 ledninger
  2. Eksempel enkel vannkum ø1400
  3. Eksempel enkel Ø 1600

Revisjoner

OBS! Kun endringer av kommunens dokument vises her. Se orginalt dokument for endring av maldokument.

Tittel: 5.14 Vannkummer

Innhold:

5.14.0 Generelt

Det skal benyttes separate kummer for vann/overvann og for spillvann (adskilte kummer). Kummer skal installeres som loddrette elementer i ledningssystemet. Kummene skal gjøres tette, og kunne motstå innvendig og utvendig trykk (grunnvannstrykk). Kummer skal som hovedregel plasseres over alle retningsforandringer både horisontale og vertikale, og over sammenknytninger av hovedledninger, dvs. ledningskryss. Nødvendige installasjoner i vannkummer skal vurderes etter en drøfting av kummens funksjon. Nedstigningskummer skal ikke ha mindre diameter enn 1400 mm. For kummer med manifold er minste kumdiameter 1600 mm.  For kummer som er beregnet på utspyling og/eller mottak av renseplugger, skal drensledningen dimensjoneres. Minste innvendig dimensjon for drenering av kum er 110 mm. Kummen skal ha drenering / være tilstrekkelig tett, slik at vann ikke står opp til armaturet. Vannkummene skal som hovedregel etableres med plasstøpte bunnseksjoner. Det kan i særskilte tilfeller brukes prefabrikkerte kummer. Dette avtales skriftlig med VAV. Rørarrangementet i kum skal være lik største diameter som kommer inn i kum med eventuell reduksjon til mindre dimensjoner ut av kum. Dette for å hindre luftproblematikk utenfor kum ved dimensjonsoverganger. Vannkummene skal kun inneholde ventiler med samme lukkeretning.

5.14.1 Sikkerhet

Arbeid i kummer skal foregå trygt og på en slik måte at uønskede hendelser ikke oppstår og ulykker unngås. Det skal alltid utføres måling av gasser i kum før arbeid påbegynnes.
5.14.1.1 Arbeid i kummer.
Arbeid i kummer kan medføre følgende farer. Dersom det skal utføres arbeid i kum, skal avløpsvann og slam fjernes fra arbeidsstedet. Ved arbeid på eller nær offentlig vei eller på annet område åpent for offentlig ferdsel, skal det sørges for advarselsmerking og sikring av arbeidsstedet.
5.14.1.2 Gassproblematikk
  • Forråtnelse av organisk materiale, i avløpsrør og i jordmasser utenfor VA kummer, kan føre til dannelse av gasser. Disse gassene kan sive inn i kummene via avløpsrørene eller utette skjøter i kumveggene.
  • I trafikkerte gater kan gasser fra forbrenning av fossilt brensel føre til dannelse av karbongasser, CO2 og CO disse gassene sive ned i VA kummer.
Grenseverdier med tilhørende sikringstiltak: Oksygenmangel. Administrativ norm: 19 % O2
  • Sikkerhetstiltak: Gassmåler, god ventilasjon.
Hydrogensulfid (H2S) Farenorm: 10 ppm
  • Sikkerhetstiltak: Gassmåler, vernebriller, gummihansker, god ventilasjon.
Karbondioksid. Farenorm 5000 ppm (0.5 %)
  • Sikkerhets tiltak CO2: Gassmåler, god ventilasjon, evt. friskluftsanlegg. Førstehjelp CO2: Tilførsel av frisk luft evt. O2
Metan gass (CH4)
  • Sikkerhets tiltak CH4: Gassmåler, god ventilasjon, evt. friskluftsanlegg. Fjern alle tenn kilder fra arbeidsområdet.
5.14.1.3. Brudd i armatur og deler i vannkummer
  • Økte belastninger på armatur, deler og forankring i vannverkskum, f.eks i forbindelse med stenging av ventil, trykkslag, o.l. kan føre til brudd.
5.14.1.4 Fallskader
Ved arbeid i kummer må man være oppmerksom når det gjelder fare for fall. Bruk av standardiserte stiger med tilhørende festeanordninger må benyttes. Dersom kummen er mer enn 3.8 meter dyp benyttes mellomdekke. Mannhullet forskyves.

5.14.2 Prefabrikkerte kumtyper

Prefabrikkerte kummer, hvor armatur og rørdeler er sammenbygget i kummens bunnseksjon. Den prefabrikkerte kummen skal være en komplett løsning for montering i grøft.
  • Tunge elementer som hindrer oppdrift
  • Stor styrke
  • Miljøvennlig
  • God økonomi
5.14.2.1 IG kummer 
  • Kvalitet IG (innstøpt pakning)
  • Kumelementer (NS-EN 1917:2002, NS 3139)
  • Innstøpt gummipakning (EN 681-1 vedlegg D)
  • Tetthetsprøvd (NS 3139).
  • Sulfatresistent sement
Eksempel på prefabrikkert kum med vann og avløpsledning.

5.14.3 Plasstøpt bunnseksjon

Kum med plasstøpt bunnseksjon tilpasses til de stedlige forholdene i grøfta. Det utarbeides ikke bøyelister for bunnseksjoner.  Det må forutsettes at armeringen må tilpasses på stedet, og entreprenøren må ha tilgjengelig utstyr for kapping og bøying av armeringsjern.

5.14.4 Oppbygging nedstigningskum

Vannkummer har følgende diameter ø 1400, ø 1600, ø 2000, ø 2400 eller plasstøpte konstruksjoner. Det brukes ikke ø 1200 til vannkummer. Det skal alltid benyttes prefabrikkerte kumkjegler/topplater med eksentriske mannhull. Det benyttes prefabrikkerte kumelementer i henhold til NS-EN 3129 med innstøpt gummipakning (IG). Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon
5.14.4.1 Mannhull
Det skal alltid benyttes kumlokk med St. Halvard logo. Kummene skal ha mannhull Ø 800. Det skal benyttes flytende rammer og kumlokk av duktilt støpejern på alle anlegg som skal drives og vedlikeholdes av VAV. I kjørebaner skal det alltid legges flytende rammer. Faste rammer kan benyttes i spesielle tilfelle, for eksempel i bruer, i terreng utenfor vei og lignende. Faste rammer med lavere byggehøyde enn 300mm kan bare unntaksvis benyttes. Faste rammer festes til underliggende konstruksjon. Kvadratiske, flytende rammer brukes bare i områder med belegningstein. Rammer og lokk skal være ifølge; NS-EN 124, Sluktopper og kumtopper for kjøre- og fotgjengerområder. Instruksjonskrav, typeprøving, merking og kvalitetskontroll. Kumramme og lokk skal være av kulegrafittjern (duktilt støpejern) og støpejernet skal tilfredsstille kravene i ISO 1083. Lokket skal ha 3 stk. pinnesikre spetthull, med ISA-propper. Kumlokket skal på overflaten ha et sklisikkert mønster som på en lettforståelig måte viser til nærmeste spetthull. Kumlokkene skal enten være malte eller uten påført maling på overflaten. Maling som påføres kumlokkene har ingen funksjon utover å være et estetisk virkemiddel. Det har ingen betydning for materialkvaliteten. Dagens maling er vannbasert og slites av etter kort tids bruk. Umalte gategods er mer miljøvennlig også for Oslo kommune da vi sparer plastavfall og vi reduserer avrenning av maling ut i naturen. Umalte kumlokk vil fremheve støpejernets naturlige patina. Det vil på umalte kumlokk dannes et sjikt av rust som vil hindre videre korrosjon. Umalte kumlokk må håndteres med hansker da overflatene kan føles skarpe og dermed føre til kuttskader En flytende ramme skal ikke ligge direkte på betongkummen/avslutningsringen, fordi den kan forårsake knusing av betongen og vippe når den blir belastet med for eksempel et hjultrykk. Derfor må det være minst 100mm imellom flensen og kumtoppen, slik at kumrammen kan ”flyte” i asfalten På nyanlegg legges ofte et midlertidig dekke før asfaltslitelaget. For å hindre grus i å rase ned i kummen og for at betongringene ikke skal ødelegges under anlegget, skal den ”flytende” rammen legges på ”flettelise” eller en plast justeringsring.
5.14.4.2 Kum hals
Nedstigningsåpningen skal ha en diameter på Ø 800. For nyanlegg tillates brukt justeringsringer med samlet høyde min 200 mm maks 300mm mellom kumramme og kjegle. Overdekning over topplate eller støpt dekke skal være min 300mm, hals på kum tillates med maks 400mm. Ved rehabilitering av kummer er maks tillatt høyde på kumhals 500mm. Ved rehabilitering av eksisterende kummer er maks tillatt kumhals 500 mm. Dersom kumhalsen er større enn 500 mm må det utføres tiltak for å endre høyden.
5.14.4.3 Stige   
Alle nedstigningskummer skal være utstyrt med stige av type Alustar eller tilsvarende kvalitet/konstruksjon. Stigen skal plasseres slik at nedstigning i kummen blir sikker, vurder plassering i forhold til åpne renner, ventiler og lignende. Stige skal monteres slik at den er enkel å skifte ut, men samtidig fast og stø å klatre i. Stigen skal boltes fast i kumvegg, løse stiger tillates ikke. Montering iht. NS-EN 14396. Ved rehabilitering av kummer, hvor det vil være umulig å feste stigen, skal det plasseres løs stige i kummen dersom det er brannventil der, eller andre driftspunkt som krever rask tilgang. Det lite ønskelig med løse stiger i kummene fordi de lett kan bli plassert i rennen og forårsake stopp i renna. Det skal benyttes stiger av aluminium, inkludert festebrakett mm. Stigetrinnene skal være sklisikre, minste avstand fra innvendig kumvegg til senter trinn skal være min 130mm når stigen er montert. Stigen avsluttes ved topp kjegle/topplate, og plasseres ned mot kumbunn, minst avstand fra kumbunn til nederste stigetrinn er 250 mm, maks avstand 350 mm. Eksempel på montering av stige.
5.14.4.4 Dype kummer
Dype kummer defineres som kummer hvor innvendig høyde er større enn 3,8 m, målt fra UK toppplate/kumhals til OK bunn kum. Dype kummer - bygningstekniske krav.
5.14.4.5 Mellomdekke
Vannledning og VLgods skal alltid etableres over øverste mellomdekke i kum. Når innvendig høyde i en kum er større enn 3,8 m, skal det bygges inn et mellomdekke. Der det er nødvendig med to eller flere mellomdekker, kan høyden mellom disse variere fra 1,8 m til maks 3,0 m. Nederste seksjon med renne skal høyden alltid være min.1,8 for at det skal være mulig å ha akseptabelt forhold for å utføre driftsarbeid.
  • Nedstigningsåpningen i mellomdekket skal tildekkes med gitterrist.
  • Nedstigningsåpninger skal forskyves i forhold til hverandre.
  • Nedstigningsåpninger i mellomdekker skal ha lysåpning med diameter 800 mm. Det brukes prefabrikkerte mellomdekksringer i prefabrikkerte kummer.
  • Kummer med plasstøpte bunnseksjoner støpes mellomdekket som en del av kummen. Gitterist settes i forskalingen.
  • Ved plasstøpte kummer skal mellomdekkets tykkelse; t min. = 150 mm.  Dimensjonerende belastning; 5000 N/m2
  • Nedstigningsåpninger i mellomdekket skal ha lysåpning med minimum diameter 800 mm, men kan også dekkes av andre typer rister med varierende lysåpning etter behov.
Eksempler på mellomdekkeløsninger Gitterrister for innstøping1

5.14.5 Kummer med manifold

Minste kumdiameter er ø1600.

5.14.6 Prefabrikkerte vannkummer

Prefabrikkerte vannkummer, hvor armatur og rørdeler er sammenbygget i kummens bunnseksjon. Det kan benyttes flensekryss/flense T-rør og flensemonterte ventiler, eller ventilkryss/ventil T-rør i henhold til produsentens monteringsanvisning. Den prefabrikkerte vannkummen skal være en komplett løsning for montering i grøft. Kravspesifikasjonen begrenser seg til ledningsdimensjoner fra og med DN100 til og med DN 300, med armatur og rørdeler. Rørdimensjoner utenfor dette dimensjonsspektret skal dimensjoneres og prosjekteres i hvert enkelt tilfelle. Det er ikke tillatt å øke dimensjonen på ledningene på utsiden av kummen, med mindre disse tilleggskreftene beregnes særskilt og forankres i egne adskilte konstruksjoner utenfor kummen. I vannkummen skal det være mulig å:
  1. Skifte deler.
  2. Montere stengeventil for hver ledningsstreng.
  3. Drenere kummen via plastrusk.
  4. Tømme ut spylevann, montere brannventil.
  5. Montere lufteventil.
  6. Foreta desinfeksjon, ta ut vannprøve, tetthetsprøve/måle trykk,
  7. Montere stikkledninger.
  8. Føre inn/- ut renseplugg.
  9. TV - inspeksjon av vannledningen
  10. Angrepspunkt for innvendig rehabilitering av vannledninger.
  11. Påkoblingspunkt for By-pass ved utstenging av vannledninger.
Eksempel prefabrikkerte kummer
  1. Hovedledning duktil
  2. Hovedledning PE
5.14.6.1 Dimensjonering
Prefabrikkerte vannkummer er dimensjonert statisk ut fra et prøvetrykk tilsvarende 1,5 ganger nominelt trykk (PN) og en retningsendring på vannstrømmen i kummen på 90˚.
5.14.6.2 Forankring av VL-gods
Forankringens utforming skal i minst mulig grad redusere fremkommelighet, og skal sikre godt renhold og god personellsikkerhet i kum. Avstand fra innvendig kumbunn til underkant laveste rørflens skal være minimum 90 mm, av hensyn til montering/demontering. Det tillates ikke rørbend inne i kum
5.14.6.2.1 Forankring i konsoll
Prefabrikkerte vannverkskummer skal leveres med godkjent konsoll som er testet for driftstrykk PN 16, dvs. prøvetrykk 21 bar, med kraft tilsvarende vannstrøm i 90° i alle retninger (sikkerhetsfaktor settes til 1,2).. Konsollen skal dimensjoneres for største rørdiameter i kum. Eventuelle dimensjonsoverganger skal neddimensjoneres.
  1. Forankres med M27 bolter (DN 150 – DN 200)
  2. Forankres med M36 bolter (DN250 – DN 300)
konsoller i vannkum
5.14.6.2.2 Forankring i kumvegg
Rørføringer og armatur skal posisjoneres sentrisk i kum. Det tillates ikke forankring av bend i kumvegg utenat kummen blir forsterket med påstøp.
  1. Eksempel Forankring flensgods i vegg DN 100-300
  2. Eksempel kassestøp
  3. Eksempel Forankring av flenserør DN 100-200
  4. Eksempel forankring kassestøp
5.14.6.3 Kummens styrkeklasse
For hver ledningsdiameter fra Ø100 mm til Ø300 mm har man definert en ”styrkeklasse” for kummen. Styrkeklassen er identisk med den kraften målt i tonn som konsoll, rørkonstruksjon og kum er testet for å tåle i resultantkraftens retning.
Største nominelle ledningsdiameter Veiledende kumdiameter (innvendig) Styrkeklasse
150 mm 1400 mm 15 tonn
200 mm 1600 mm 25 tonn
250 mm 2000 mm 30 tonn
300 mm 2000 mm 45 tonn
5.14.6.4 Passivt jordtrykk
Det er den prosjekterende som har ansvaret for å vurdere det passive jordtrykket som kan mobiliseres for å stabilisere kummen i grunnen Dersom kummens projiserte areal (D∙H) ikke er tilstrekkelig for å oppnå stabilitet, må den prosjekterende angi ekstra sikringstiltak mot forskyving av kummen i grunnen. Det er kun bunnseksjonens utvendige diameter D og utvendige effektive høyde H som skal anvendes i beregningen, fordi det ikke lar seg gjøre å overføre kreftene over skjøten mellom kumringene fullt ut uten ekstra tiltak. Slike ekstra tiltak kan være bolteforbindelser over skjøten mellom kumringene, karbonfiberarmert epoxy over skjøten eller bruk av spuntnåler. I noen tilfeller leveres også bunnseksjoner med høyde større enn 1 m. Ved normale norske grunnforhold vil et passivt jordtrykk variere i området fra 10 tonn/m² til 20 tonn/m². Den aktuelle verdien må verifiseres av ansvarlig prosjekterende. Det skal alltid utføres en meget god komprimering av massene i byggegropa mellom kumvegg og uforstyrret jord, tilsvarende en komprimeringsgrad på minimum 95 % standard proctor. Trykkprøving må ikke finne sted før kummen er fullstendig omfylt med komprimerte masser helt til topp kjegle.
5.14.6.5 Hulltaking i kum
5.14.6.5.1 Kumvegg
Hulltaking i kum kumvegg utføres ved kjerneboring i grøft eller kummen produseres komplett med aktuelle hull på fabrikk. Ved kjerneboring  benyttes pakning Combi F 911. Pakningen er produsert i syntetisk gummi og kan brukes ved rørgjennomføring av alle typer rør i betongkummer eller andre betongvegger. Pakningen er utstyrt med utvendige riller som presses mot betongveggen i det ferdigborede hullet. Pakningen er utformet slik at den kan benyttes til tre forskjellige rørdimensjoner. Dersom noen av de største trinnene velges, skjæres de mindre trinnene av med kniv. Etter at pakningen er montert i kumveggen føres røret inn i pakningen og en medfølgende slangeklemme strammes rundt.
5.14.6.5.2 Kumtak
Ved utskifting av større VL-gods i eksisterende kummer uten lasteluke skjæres det hull i taket. Utførelsen og omfanget av utskjæringen tilpasses. 5.14.6.6 Stoppekranboks over ventil (gategutt) Det skal alltid prosjekteres med stoppekranbokser for spindelforlengere over ventiler på vannledninger med dimensjon DN 100 eller større dersom ventilen ikke kan betjenes fra mannhull. Stoppekranboks etableres for å forenkle driftsadkomst til ventiler og for å kunne utføre stenging fra gatenivå. Ventilene kan betjenes fra «ventil-roboter» som er montert i utryknings/- rørlegger bilene.
5.14.6.7 Drenering av kum
  • Kum kan dreneres til overvann
  • Kum dreneres til AF/SP ved tilbakslagsventil type WA-stop med tilhørende plasttrusk. Drenering DN 110 tilkobles eksisterende AF/SP med grenrør.
  • WA-stop tilbakeslagsventil
Utførelse plastrusk

5.14.7 Ulike typer vannkummer

5.14.7.1 Nedstigningskum
Nedstigingskummene har til oppgave å gi adkomst og plass for inspeksjon og vedlikehold av ledningsnettet. Kummene gir mulighet for manøvrering av stengeventiler, adkomst til brannventiler, stikkledninger samt TV-inspeksjon av hovedledninger. Kummene markerer også vinkelendringer på ledningstraseen og ledningens beliggenhet. De ulike kummene har ulike funksjoner Standard kumgruppe Ø1600 og Ø 1200
5.14.7.2 Markeringskum
5.14.7.2.0 Generelt
Markerings-/ lyttekum etableres ved horisontal og vertikal retningsendring på vannledning. Denne kummen markerer på terrenget hvor hovedledningene ligger samt at driftspersonell har mulighet til å utføre lekkasjelytting på hovedledningene. Det er ikke et krav om etablering av markering/lyttekummer for vann. Dette avgjøres av den prosjekterende i hvert prosjekt.  Følgende forhold bør vurderes:
  1. Leggedybden til vannledningen, jo høyere opp mer sannsynlig bør det etableres kum. Dette for at ved senere justering av terrenget, avlastning av terrenget ved graving kan forankringsklossen løsne. Det lagt inn i beregningen at det skal være en viss masse over forankringsklossen. Eventuelt kan forankringsklossen dimensjoners slik at den veier mer enn kreftene som oppstår.
  2. Avstand mellom de andre kummene. Dette med hensyn på fremtidig lekkasjelytting etc.
  3. Vannledningen skal TV-kjøres før den tas i bruk. Kamera går ikke gjennom flensebend slik at det kanskje må kjøres fra begge sider.
  4. Dimensjon på vannledningen. Det kan få store konsekvenser dersom det blir gravd hull på en stor ledning. Konsekvensene ved et eventuelt brudd etc.
  5. Annen infrastruktur i bakken. Kabler, FV-rør
  6. Hvis kumlokket kommer i konflikt med kantstein må det gjøres tiltak. Eventuelt montere kantstenslokk f.eks. Furnes 7620.
5.14.7.2.1 Markeringskum
Kummen består av et stigerør (200 PVC) hvor enden er tilpasset ryggen på vannrøret. Det benyttes Ø 800 kumramme og lokk. Avlastningsplate (Ø1200) med sentrisk hull og Ø 800 justeringsringer med fals-skjøt, høyde 500 mm. Kreftene som virker på ledningen tas opp og overføres til grøfteside eller annen konstruksjon ved hjelp av forankringsklosser Mot fjell
  1. Markeringskummer ø 650 mannhull - fjell
  2. Markeringskum fjellgrøft ø 800 mannhull
Mot jord
  1. Markeringskum ø650 mannhull - jordgrøft
  2. Markeringskum ø 800 mannhull - jordgrøft
5.14.7.2.2 Forankringskloss
Kreftene som virker på ledningen må tas opp og overføres til grøfteside eller annen konstruksjon ved hjelp av forankringsklosser. Det må tas høyde for fremtidig graving i nærheten av en eksisterende forankring.
5.14.7.3 Brannkummer
5.14.7.3.0 Generelt
Brannventil kummens hovedformål er å gi uttak av brannvann/slokkevann. Kummene etableres alltid i arealer som blir brøytet. Det skal alltid monteres stengeventiler på hver side av brannventilen i kum med tilhørende mellomringer. Ved bruk av ventil-T /ventilkryss med serviceventiler monteres ikke mellomringer. Brannventil kummen brukes også til andre formål på vannledningsnettet som for eksempel:
    • Lufting av hovedledninger.
    • Tapping av hovedledninger.
    • Spyling av hovedledninger.
    • Innføring/ uttak av myk renseplugg.
    • Overføring av vann fra en kum til en annen kum, for eksempel dersom ledningen mellom kummene er ute av drift.
    • Lekkasjelytting
5.14.7.3.1 Standard brannventilkum
Brannventil kummen skal minimum være Ø 1400 mm avhengig av ledningsdimensjonene.
5.14.7.3.2 Nedgravd brannventil
Denne løsningen er lite benyttet i Oslo, og må avklares skriftlig med VAV i hvert enkelt tilfelle. Brannposten plasseres sentrisk i en kumring med innvendig diameter Ø 800 mm og høyde 500 mm. NB! Hakestykket (2-klør el. tilsv.) på brannventilforlengeren må prosjekteres ca. 200 mm under topp kumlokk, for at det skal være mulig å koble på brannstenderen. Eksempel på nedgravd ventil med brannuttak
5.14.7.3.3 Brannhydrant
Denne løsningen er lite benyttet i Oslo, og må avklares skriftlig med VAV i hvert enkelt tilfelle. Eksempel brannydrant

5.14.8 Sprinkelkum

5.14.8.0 Generelt
Det tillates etablering av ny sprinkelkum dersom det ikke er teknisk eller økonomisk hensiktsmessig å benytte eksisterende kum. Det må redegjøres for hvorfor eksisterende kum ikke kan benyttes. Eksisterende kummer skal i utgangspunktet benyttes da dette vil være den beste samfunnsmessige løsningen (antall driftspunkter øker ikke for VAV, og kummen kan fortsatt benyttes når ledningsnettet rehabiliteres). Det tillates ikke ombygging av eksisterende kummer som medfører følgende:
  1. Utvidelse av bunnseksjonen med lokal utvidelse hvor sprinkel ledningen kommer inn i kummen. «vorte»
  2. Montering av VL-gods på eksisterende brannventil. Unntak er der hvor brannventilen fortsatt ligger minimum 1,8 m under OK kumlokk. Adkomsten til kummen må ikke bli dårligere.
Ved ombygging av eksisterende kum skal alltid avløpsvannet separeres fra vannledningsgodset. Dette kan utføres som følgende:
  1. Montering av tett lokk over avløpsrenne
  2. Etablering av spyle/-stake kum nedstrøms
Det skal alltid innsendes skjema for kapasitets beregning for nye sprinkelanlegg. - Søknadsskjema kapasitetsberegning - Veileder kapasitetsberegning - Veileder tappeberegning av sprinkelanlegg Kum og rørgods som etter kommunens tillatelse monteres på kommunens ledninger i forbindelse med tilknytning av private sanitæranlegg, bekostes i sin helhet av vedkommende abonnent. Kommunen overtar eiendomsretten og ansvaret for kummer og innkappet rørgods. Før tilknytning av sanitære installasjoner som vil medføre unormalt store eller støtvise vannuttak (sprinkelanlegg mot brann, snøkanoner og lignende), må det innhentes skriftlig samtykke fra VAV.  Kfr. Sanitærreglementet for Oslo pkt. 3.1 og 3.5.
5.14.8.1 Sprinkling av boliger (vanntåkeanlegg m.m)
Boligsprinkleranlegget skal klassifiseres som system type 1, system type 2 eller system type 3 i henhold til NS-EN 16925 pkt. 4.2. Sprinkelanleggene benyttes ved lav brannbelastning eller manglende vannforsyning. Sprinkelanleggene bekjemper i hovedsak flammer med en forstøvet tåke av vann. Flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle sprinkleranlegg
  • Lavere vannforbruk og reduserte vannskader ved slukning
  • Mindre rørdimensjoner (maks. 63 mm) og enklere montering
Sprinkleranlegget som skal oppfylle kravet om brannslokningsanlegg, må være prosjektert og utført i samsvar med angitte standarder. NS-EN 12845. Det kan benyttes samme innføringsledning til forbruksvann og sprinkelanlegg, jfr. NS-EN 16925, pkt. 7.1.3. Det totale vannmengdebehovet skal ikke overstige den største tillatte vannmengden for rørledningen. Dette må dokumenteres og dokumentasjonen skal innsendes sammen med søknad om tilkobling. Det kreves ikke kum ved denne type tilkobling
5.14.8.2 Sprinkling av sykehus, sykehjem, hoteller etc.
Sprinkelbeskytting i henhold til NS-EN 12845. TEK17 viderefører kravet om at det skal installeres automatisk brannslokningsanlegg i bygninger der det er krav om heis, og i bygninger i risikoklasse 6 som omfatter blant annet sykehus, sykehjem og hotell. Tilkobling av sprinkelledning ≥ DN 75 mm skal alltid tilkobles i kum. Det kan i spesielle tilfeller gis dispensasjon fra denne regelen på grunn av stedlige forhold, uforholdsmessige kostnader ved etablering av kum.
5.14.8.2.1   Sprinkleranlegg VAV bestemmelser
  • Sikret innlegg, 2 ventiler på hovedledning, 1 ventil på innlegg
  • Det skal alltid monteres brannventil på ventil T-røret
  • Forbruksvann fra hovedledning med mellomring til og med 63 mm
  • Forbruksvann fra hovedledning med T-rør fra og med 75 mm
  • Mellomring til trykkbryter monteres mellom stengeventil og tilbakeslagsventil.
  • Tilbakeslagsventil klasse 2 på sprinkelledning
  • Det skal være mulig å utskifte VL-godset i kum (løs ende, muffe).
  • VL-gods skal forankres med plasstøpt kloss evt. godkjent konsoll
  • Det skal etableres separate ledninger, forbruk – og sprinkelledning fra hovedledning.
5.14.8.2.2 NS-EN 12845
  1. Type vannforsyning, pkt. 9.1.a
  2. Forbedret enkel vannforsyning, pkt. 9.6.2.a
  3. Tilkobling for annet bruk, pkt. 8.3
5.14.8.2.3 Eksempel på sprinkelkummer med plasstøpt bunnseksjon.
5.14.8.2.4 Eksempel på prefabrikkerte sprinkelkummer

5.14.9 Plasstøpte kummer

 Innvendig høyde i kummene skal være
  • minimum 2100mm standard plasstøpte kum
  • minimum 2300mm i måle- og reduksjonsventilkum
  • minimum 700 mm avstand fra parallelt på røret til vegg
  • Fall på golv mot sluk, renne
  • 2 mannhull dersom kummen er lengre enn 6 m.
Dersom ovenstående ikke kan oppfylles avtales avvik skriftlig med VAV.
5.14.9.1 Bolter og hylser til innstøping / oppheng av løfteutstyr
I kummer kanaler stasjoner osv, hvor det er behov for heising av rør/ rørdeler, skal det monteres innretninger for oppheng av løfteredskap. Dette kan løses med innstøping av anker med skruhylser til bolter, eller ved innstøping av bøyler. Hylsene og boltene skal plasseres mest mulig rett over de rør/ rørdeler som det vil være aktuelt å løfte. Bøyler til innstøping i kummer, kanaler osv, bøyes av syrefast kamstål, ød = 16mm, strekkfasthet ς 0,2 78,5 KPa. Innstøpt oppheng skal kunne belastes med inntil 30 kN (3 tonn).
  1. Eksempel på oppheng med hylser
  2. Eksempel på oppheng ned bøyler.

5.14.10 Målekummer

5.14.10.1 Målekum
5.14.10.1.0 Generelt 
Målekum måler vannforbruket på hovedledningsnettet innenfor en bestemt sone. Kummen skal inneholde utstyr for mengdemåling og fjernoverføring. Kummen skal prosjekteres med lett tilgjengelighet for drift, vedlikehold og for enkel utskifting av komponenter uten omfattende demontering. Målekummen skal ha minimum følgende tekniske installasjoner
  1. Vannmengdemåler (FT1)
  2. Trykkgiver (PT1/PT1A), måleområdet angis i funksjonsbeskrivelsen
  3. Pulsutgang (FQ1)
  4. Føler, vann på gulv (LS1)
  5. Tilbakeslagsventil på drenering (CV1)
  6. Temperaturgiver (TT1), gjelder for firkantkum/plass støpt.
  7. Lyskilde montert i tak, gjelder for firkantkum/ plass støpt.
  8. Varmekilde på vegg, gjelder for firkantkum/ plass støpt.
Ledningseier (VDI) utarbeider funksjonsbeskrivelse for hver enkelt målekum.
  1. Eksempel på funksjonsbeskrivelse målekum
Målekummene skal tilkobles fjernovervåkningen og strømnettet. Det må etableres et tilknytningsskap og EL-skap i forbindelse med målekummen.
5.14.10.1.1 Målekum
Det etableres følgende målekummer
  1. Målekum med omløp
  2. Målekum uten omløp
  3. Målekum i reduksjonskum
Målekummene bygges enten som prefabrikkert kum med plasstøpt bunnseksjon eller plasstøpt konstruksjon.
5.14.10.1.2 Adkomst
Adkomst til målekummen skjer gjennom mannhull.
5.14.10.1.3 Kumlokk
Det etableres minimum 1 stk. ø800 mannhull.  Mannhullet for firkant kummer etableres midt på den ene langveggen.  Det må vurderes om det er behov for et ekstra mannhull. Mannhullet må tilpasses til eksisterende hjulspor etc. Det skal brukes isolerte kumlokk med tette spettehull
5.14.10.1.4 Sikring
Det monteres fallrist under mannhullet for å hindre at uvedkommende får adgang til kummen. Fallristen festes til kumskjørtet med øyebolter og låses med egen lås. Det tilrettelegges for montering av alarm for senere tilkobling til fallristen eventuelt til kumlokket. Eksempel på sikring av kumlokk
5.14.10.2 Type kum
5.14.10.2.0 Generelt
Det kan benyttes følgende type kummer
  1. Prefabrikkert IG-kum
  2. Prefabrikkert IG-kum med plasstøpt bunnseksjon.
  3. Plasstøpt «firkantkum»
Det tillates ikke åpne renner i kummen (Spillvann, overvann). Det skal alltid monteres innstøpt plastrenne med integrert tilbakeslagsventil for drenering av kummen. Dersom det ikke er mulig å drenere med selvfall, skal det monteres en drenspumpe i egen sump.
5.14.10.2.1 ø2000 ≥ 
Prefabrikkert kum skal være minimum ø2000 innvendig, kvalitet IG. Det kan benyttes prefabrikkerte kumelementer til bunnseksjonen. Det skal benyttes IG topplater med minimum 1 stk. ø800 mannhull. Det må vurderes om det er behov for 2 stk. ø800 mannhull for å få tilgang til rørarrangementet.
5.14.10.2.2 Plasstøpt kum
Det kan benyttes fiberarmert betong til konstruksjonen istendenfor konvensjonelle armeringsjern. Vannavvisende sjikt Platon eller tilsvarende monteres på utsiden av vegger i kummen.
5.14.10.3 Plassbehov
Det skal være friavstand på minimum 1000 mm mellom kumvegg og YK rør på den siden hvor det hovedsakelig skal utføres arbeid med montering og demontering etc. av VL-godset. Ellers er kravet i henhold til vedlegg 43 mellom kumvegg og YK rør. Dersom det ikke er stengeventiler etc. som må utskiftes kan avstanden minkes i henhold til vedlegg 44. Det skal være minimum 2100 mm ståhøyde i kummen. Høyden regnes fra UK dekke til OK gulv i plasstøpt firkantkum eller fra UK prefabrikkert topplate til OK golv. Det kan aksepteres innvendig høyde minimum 1900 mm dersom pumpesump kan utgå. Det skal være vertikal avstand fra OK ferdig golv til YK flens. Ved plasstøpt firkantkum skal VL-godset monteres i hoftehøyde i kummen. Det vil si 700 – 900 mm fra OK ferdig golv til YK flens.
5.14.10.4 Isolasjon
5.14.10.4.0 Generelt
Kummene skal isoleres utvendig. Det blir stående stillestående vann i målerørene som kan fryse. Det benyttes isolasjon minimum XPS 400 (horisontal).
5.14.10.4.1 Plasstøpt kum
Det benyttes isolasjon XPS 250 på vegger (vertikal).
  1. Taket, t=100mm (50 mm + 50 mm). Isolasjonen legges i forband.
  2. Kumvegg minimum 1,5 m nedover fra tak, t= 100mm (50 mm + 50 mm)
  3. Det skal monteres isolert kumlokk.
Eksempel på isolasjon av plasstøpt konstruksjon
5.14.10.4.2 Prefabrikkert kumelement (topplate)
  1. Det isoleres minimum 1.5 m utenfor konstruksjonen. t=100mm (50 mm + 50 mm), Isolasjonen legges i forband. Det kan også brukes prefabrikkert kum isolasjon som monteres på utsiden av kumkroppen.
  2. Det skal monteres isolert kumlokk.
Eksempel på isolasjon av prefabrikkert platekum
5.14.10.5 Rørarrangement
5.14.10.5.0 Generelt 
Rørarrangementet i en målekum skal bygges strekkfast, da dette hindrer at det i rørarrangementet oppstår utadrettede krefter som må forankres internt i kummen. Ved strekkfast utførelse er det tilstrekkelig at rørarrangementet forankres i veggjennomføringene. Ved veggjennomføringer av innstøpte rør skal flenser plasseres så langt fra vegg at boltene kan demonteres. Rørarrangementet skal utføres i duktilt støpejern. For enkel utskifting av ventiler og vannmåler skal det brukes strekkfaste demonteringstykker av type som PF-innbyggingstykker. Eksempel på standard rørarrangement
5.14.10.5.1 Avstengingsventiler
Hovedregel er at det skal monteres stengeventiler på hver side av vannmåleren på hovedstrengen gjennom kummen. Stengeventilene forankres i kumvegg. Det benyttes sluseventiler, enten single ventiler eller kombiventiler. Spjeldventiler er ikke tillatt da spjeldet vil ødelegge nøyaktigheten av målingene Stengeventiler monteres slik at det sikkert kan utføres vedlikehold på vannmåleren. Stengeventiler kan sløyfes. Dersom følgende er vurdert
  1. Det er ingen abonnenter mellom målekummen og nærmeste kum med stengeventil
  2. Nærmeste kum oppstrøms/nedstrøms er nærmere enn 50 m og det er frisikt mellom kummene.
  3. Stengeventilene oppstrøms/- nedstrøms er av nyere dato og funksjonstestet.
  4. Det er mulighet å få ut luft i eksisterende kum oppstrøms.
Stengeventiler på mellomringer skal være i messing, type anboringsventil. For motorventiler skal lukketiden velges så lang at lukking av ventilen ikke vil kunne skape trykkstøt på nettet. Lukketid skal være bestemt av pådragets girutveksling, ikke ved start/stopp styrt av PLS. Ønsket lukketid skal beregnes på bakgrunn av vannledningens dimensjon, lengde og vannføringen i denne. Pådrag skal være av fabrikat Auma, type aumatic eller tilsvarende.  Kapsling IP65 eller bedre. Pådraget skal være dimensjonert for kontinuerlig drift.
5.14.10.5.2 Trykkmåler (PT)
Det skal avsettes plass for montering av trykktransmitter i kummen, enten ved flensavstikker og blindflens med gjengevorte eller med mellomring med stuss. Det monteres trykkmålere i henhold til funksjonsbeskrivelsen. Det skal etableres kotehøyde før tak støpes. Kotehøyden skal merkes med fastmontert skilt før som plasseres i nærhet av målerne kfr. pkt. 9 i  Krav til dokumentasjon og innmåling av Vann- og avløpsetatens ledningsnett. Samlestokk for målekum monteres på vegg for avlesing av trykktransmittere og manometre.
5.14.10.5.3 Vannmåler (VM)
Det monteres elektromagnetisk vannmåler i henhold til funksjonsbeskrivelsen. Aktuelle typer pr. d.d. Waterflux og Optiflux målere. Vannmengdemåleren skal måle minimum og maksimumvannføring med en nøyaktighet av 0,5 % av målt verdi. Avlesing av visuelle måledata utføres i tilknytningsskapet. Vannmålerne skal monteres horisontalt gjennom kummen. Det skal monteres automatisk lufteventil før vannmåler der hvor vannledningen er hevet på grunn av konflikt med avløpsledninger etc.. Eksempel på plassering av vannmåler
5.14.10.5.4 Rettstrekk
Waterflux krever ikke rettstrekk. Optiflux krever minimum rettstrekk 2 x DN før vannmåler. Etter skriftlig avtale med VAV kan kravet til rettstrekning reduseres.
5.14.10.5.5 Omløp
Etableres for at vannmåleren kan demonteres uten at vannstrømmen gjennom kummen blir brutt. Omløpet er stengt med stengt ventiler i normal driftssituasjon. Dimensjon på omløpet er beskrevet i funksjonsbeskrivelsen.
5.14.10.6 Elektro 
5.14.10.6.0 Generelt
Det skal etableres et tilkoblingsskap og EL-skap i forbindelse med målekummen. Disse skapene skal være synlig fra kummen. Ideell avstand er inntil 30 m for tilkoblingsskapet. Det må i tillegg etableres et EL-skap. Det etableres en kabelgrøft med 1 rør (110 rød) fra EL-skapet til tilkoblingsskapet. Fra tilkoblingsskapet og inn i målekummen etableres 2 stk. 110 PVC rør (gul, rød)
5.14.10.6.1 Jordingskabel
Det skal legges jordingskabel (50 mm2) rundt kummen for jording av kummen. Jordingskabelen plasseres 100 mm lavere enn UK kum på en 100mm sandpute og dekkes med 100mm sand rundt kummen. Hver ende av ringjord skal være åpen og føres til jordskinne i tilknytningsskapet. Det skal i tillegg sveises inn 1 stk.Cadweldbolt til armeringen i kummen. Ved bruk av fiberbetong skal legges minimum armeringnett, K131 eller tilsvarende (minimum 2m x 2m) i dekket. Det skal sveises inn 1 stk. Cadweldbolt til armeringnettet.
 5.14.10.6.2 Tilknytningsskap
Det monteres tilknytningsskap med PLS (styringsenhet) som er tilkoblet fjernovervåkning i forbindelse med kummen. Dette skapet plasseres maksimum 30 m med frisikt fra målekummen. Det skal være mulig å avlese vannmåleren visuelt i tilknytningsskapet.
5.14.10.6.3 EL-skap
Det monteres et EL-skap over bakken for tilknytning til Hafslunds nett. EL-skapet kan stå alene eller sammen med tilknytningsskapet. Dette avgjøres av stedlige forhold. Det etableres 1 stk. 110 PVC-U (rød) fra EL-skapet til tilknytningsskapet.
5.14.10.6.4 Trekkerør
Det skal legges 2 trekkerør (110 PVC-U) for elektriske kabler, ett rødt rør for El-kabel og 1 gult for signalkabel. Disse rørene legges fra målekummen til tilknytningsskapet.
5.14.10.6.5 Sokkel til El-skap og tilknytningsskap
Det er to varianter av oppsett av skap på sokkel. Den ene varianten er der det skal stå både EL-skap og tilknytningsskap. Den andre varianten er der det kun skal stå tilknytningsskap. Selve sokkelen er likt opparbeidet for begge variantene, men det er ulikt rørantall og plassering. Sokkelen skal utføres og oppfylle NEK399.
5.14.10.7 Vedlegg 315 Kabelgrøft
Det skal være minimum jordoverdekning på 40 cm i hele grøftens lengde. Strømkabel/rør i jordbruks- areal skal ha minimum 1 m overdekning. Grøft med mindre enn 40 cm eller mer enn 1 m overdekning skal avtales og godkjennes på forhånd av Elvia. Rør for strømkabel skal være røde med minimum diameter 110 mm. Rørene skal være av type homo-gen (glatte) eller konstruert yttervegg (DV) og være produsert etter norsk eller internasjonal standard og minimum etter SN8. Ved retningsendringer må det benyttes prefabrikkerte langbend med bøyeradius på minimum 2 m. Ved retningsendringer under 15°  kan fleksible bend benyttes. Kabelgrøften skal ikke gjenfylles før det er kommet klarsignal fra Elvia.
5.14.10.8 Kontakter
Det skal monteres dobbel kontakt i kummen dersom det er montert drenspumpe i kummen..
5.14.10.9 Innføring av trekkerør i kum
Det skal kjerneborres i kumring for innføring av trekkerør. Det skal monteres AR-pakning i borhullet. Innføringen skal være ca. 300 – 500 mm under UK topplate (kumtak). Trekkerørene skal avsluttes i flukt med IK kumring.
5.14.10.10 Alarm på tilkoblingssskap
Det etableres alarm på dør til tilkoblingsskapet.
5.14.10.11 Miljø i kum
Åpne renner for spillvann og overvann er ikke tillatt. Drenering fra kum skal være i form av innstøpt plastsluk med integrert tilbakeslagsventil. Dersom det ikke mulig å drenere med selvfall, skal det monteres en drenspumpe i egen sump.

5.14.11 Reduksjonsventil kum

Reduksjonsventilkum reduserer vanntrykket mellom de ulike trykksonene I Oslo. Kummen skal inneholde utstyr for mengdemåling og trykkovervåkning samt fjernoverføring. Hovedregel er at rørledningen skal føres igjennom reduksjonsventilkummen I full dimensjon og med reduksjonsventilen montert på omløp. Omløp
  • Etableres for at reduksjonsventilen kan demonteres uten at vannstrømmen gjennom kummen blir brutt. Det monteres 90 gr. Flensbend på avstengingsventilen og deretter monteres slamsamler (SS) og reduksjonsventil (RV).
Reduksjonsventil (RV)
  • Dimensjonen på reduksjonsventiler velges ut fra forventet min./maks. vannføring. En reduksjonsventil som er dimensjonert for stor, vil føre til slag og støy i ledningene om natten ved minimum vannforbruk. En reduksjonsventil som er dimensjonert for liten vil føre til redusert kapasitet, kavitasjon og støy ved maksimal annforbruk. Riktig dimensjonert reduksjonsventil vil ha en dimensjon lik halve diameter på ledningen. Det skal monteres avstengingsventiler foran og bak reduksjonsventilen. Dette for å kunne låse reduksjonsventilen i ønsket stilling ved ettersyn.
Slamsamler (SS)
  • Under slamsamler skal det være tilstrekkelig fri høyde slik at silen kan tas ut for rengjøring
Trykkmålere (PT) Avstengingsventiler
  • monteres foran og bak reduksjonsventilen. det skal benyttes sluseventiler.
Vannmengdemåler (VM)
  • Monteres på HT-siden av reduksjonsventilen
Samlestokk for reduksjonsventil kum
  • Monteres på vegg for avlesing av trykktransmittere og manometre.
Rømningsvei Adkomst Der det er mulig bør kummen etableres med nedstigningshus over reduksjonsventilkummen. Ellers etableres et kammer på utsiden av kummen. Miljø i kum Eksempel på reduksjonventilkummer

5.14.12 Vannfylleri

Vannfylleri er en kum/kiosk på distribusjonsnettet for drikkevann der det er mulig å ta ut større vann mengder. Vannfyllerier benyttes til påfylling av vann til mobile vanntanker Det er følgende alternativ for etablering av vannfylleri:
  • Vannfyllerikum (nedstignings kum med armatur under terrenget).
  • Vannkiosk, prefabrikkert konstruksjon over terreng.
Vannfyllerier skal ikke brukes som brann –kum/hydrant. Det skal monteres tilbakestrømmingsventil i kategori 4 i henhold til NS-EN 1717. Alle vannfyllerier skal ha fakturerbar vannmåler og forbruksdataene fra vannfylleriene må oversendes automatisk til VAV. Måleren skal plasseres lett tilgjengelig, for krav til vannmåler se 5.14.10.5.3. Kum for forsyning av vannfylleriene etableres enten ved ombygging av eksisterende vannkum eller ved etablering av ny vannkum. Eksempel på funksjonsbeskrivelse for vannfylleri
5.14.12.1 Vannfyllerikum
Vannfyllerikummen skal være minimum ø 2000 av IG kvalitet og med topplate med 1 stk. mannhull ø 800 og kjerneboret ø300 hull i topplate for uttak av vann, minimum innvendig høyde 2100 mm. Fordelingsskap med PLS/UPS plasseres på terreng i nærheten av vannfylleriet, betjeningspanel monteres ved fordelingsskapet. Rørarrangementet i vannfyllerikummen skal bygges strekkfast, da dette hindrer at det i rørarrangementet oppstår utadrettede krefter som må forankres internt i kummen. Ved strekkfast utførelse er det tilstrekkelig at rørarrangementet forankres i veggjennomføringene. Kummen skal prosjekteres med lett tilgjengelighet for drift, vedlikehold og for enkel utskifting av komponenter uten omfattende demontering Eksempel vannfyllerikum Bilde av vannfyllerikum
5.14.12.2 Vannkiosk
Vannkiosk består av en komplett prefabrikkert konstruksjon med VL-gods. Ved google søk vil en finne leverandører av vannkiosker. Vannkiosken inneholder start- og stoppknapper som viser løpende totalt volum og totalbeløp. Etter hver avsluttet fylling dreneres systemet. Vannkiosken er beregnet for drift hele året. Konstruksjonen må være isolert med varmekilder etc. for å sikre drift i vintersesongen. Kontrollskapet inneholder nødvendig elektronikk. Det må etableres fordelingsskap for tilførsel av strøm.
5.14.12.3 Vannkum for forsyning av vannfylleri
En kan enten etablere en ny vannkum eller ved ombygging av eksisterende vannkum, minimum ø1400. Vannuttaket fra hovedledningen skal sikres med stengeventiler på hver side av uttaket samt sikres med stengeventil på uttaket. Uttaket til vannfylleriet er DN 100. Det kan benyttes single ventiler eller kombinerte ventil T-rør. Det skal etableres brannventil i kummen. Åpne renner for spillvann og overvann er ikke tillatt. Drenering fra kum skal være i form av innstøpt plastsluk med integrert tilbakeslagsventil. Dersom det ikke er mulig å drenere med selvfall, skal det monteres en drenspumpe i egen sump.

5.14.13Tømme- og lufte kummer

Ved høybrekk eller lavpunkt på vannledningene skal det monteres VL-gods for lufting og tømming av vannledningene. Luftekum < DN 400 Brannventil kan også brukes som luftepunkt på vannledningen.

5.14.14 Ventilkummer

Formål, krav, kvalitet, etc, beliggenhet, avstand

5.14.15 Nedgravde ventiler

På vannledning til og med DN 300, kan det benyttes nedgravde ventiler med spindelforlenger til terreng og plassert under kumlokk. Skal kun benyttes etter skriftlig avtale med VAV, og kan være aktuell hvor det er stor horisontal eller vertikal avstand til avløpsledningen. Eller hvor vannledning ligger alene og er betjent med nødvendige kummer for driftstekniske formål.

5.14.16 Kumstørrelser

Vannkummer skal ha innvendig minstemål på kum ø-1400mm eller 1200 x 1400mm for kummer med flere enn en ledning.
5.14.16.1 Etablering av nye kummer på eksisterende vannledning med gammel dimensjon
Nye kummer på eksisterende vannledning med gammel dimensjon, prosjekteres med DN gods
Eksisterende DN Ny DN, standard dim. Kum diam. Min.
DN 100 DN 150 Ø 1400
DN 125 DN 150 Ø 1400
DN 175 DN 200 Ø 1600
DN 225 DN 250 Ø 2000
DN 250 DN 300 Ø 2000
Overgang (muffeovergang/ flensovergang) avsettes utenfor kum, for senere tilkobling til ledning med standard dimensjon. Eksempel på løsning

5.14.17 Nedstignings tårn/ overbygg

Det skal i hovedsak bygges overbygg på følgende kummer:
  • Reduksjonsventilkummer
  • Målekum vann
  • Målekum avløp
  • Avløpspumpestasjoner
Overbygget skal inneholde PLS-er og styringsskap. Eksempel Nedstigningshus

5.14.18 Kumutforming

5.14.18.1 Kumgrupper
  1. Eksempel Kumgruppe ø 2000 og ø 1200
  2. Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200
  3. Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200
5.14.18.2 Enkel kum
  1. Eksempel enkel kum Ø 2000 2 ledninger
  2. Eksempel enkel vannkum ø1400
  3. Eksempel enkel Ø 1600

Vedlegget Vedlegg 57 Kumavslutning ble slettet 2024-02-20 13:11:50

Vedlegget Vedlegg 282_Trykkdifferansemåling ble slettet 2024-02-05 10:37:30

Vedlegget Vedlegg 165 kumstige montering 1 ble slettet 2024-02-05 10:35:57

Vedlegget Vedlegg 282_Trykkdifferansemåling-A ble slettet 2024-02-01 09:47:10

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon_A ble slettet 2023-11-13 12:12:14

Vedlegget Vedlegg 320 prinsipptegning reduksjons - målekum ble slettet 2023-10-15 17:19:46

Vedlegget Vedlegg 91_C ble slettet 2023-10-15 17:14:17

Vedlegget Vedlegg 83_A_Nedgravd Ventil-T ble slettet 2023-09-26 12:12:37

Vedlegget Vedlegg 83_nedgravd Ventil-T 1 ble slettet 2023-09-26 11:53:04

Vedlegget Vedlegg 175 kumavslutning plasstøpt kum 1 ble slettet 2023-09-26 10:59:44

Vedlegget Vedlegg 320 prinsipptegning reduksjons - målekum ble lagt til 2023-09-19 09:04:36

Vedlegget Vedlegg 320 prinsipp skisse ble slettet 2023-09-19 09:04:15

Vedlegget Vedlegg 320 prinsipp skisse ble lagt til 2023-08-20 10:00:13

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkler dukt m forbr-B ble slettet 2023-08-10 08:59:01

Vedlegget Vedlegg 173_prefab sprinkler PE-B ble slettet 2023-08-10 08:58:37

Vedlegget Vedlegg 160 ø 650 gitterrist 1 ble slettet 2023-08-10 07:45:10

Vedlegget Vedlegg 161 sprinklerkum dukt B ble slettet 2023-08-10 07:41:39

Vedlegget Vedlegg 102_armering-kon utskjæring i dekke 1 ble slettet 2023-05-31 19:12:09

Vedlegget Vedlegg 98_Armering-utskjæring i dekke 1 ble slettet 2023-05-31 19:11:29

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum 1 ble slettet 2023-03-07 08:27:33

Vedlegget Vedlegg 317 tilknytningsslap ble slettet 2023-02-27 11:51:50

Vedlegget Vedlegg 315 Teknisk_beskrivelse_kabelgroft_Elvia_sor ble slettet 2023-02-27 11:51:16

Vedlegget Vedlegg 27_Grøftesnitt fortau-sykkelbane alt2 ble slettet 2023-02-27 11:00:49

Vedlegget Vedlegg 261 funksjonsbeskrivelse målekum ble slettet 2023-02-16 09:13:08

Vedlegget Vedlegg 91_prinsipp arr i målekum ble slettet 2023-01-12 11:04:22

Vedlegget Vedlegg 91_C ble lagt til 2023-01-12 11:03:58

Vedlegget Vedlegg 318 jordingsbolt ble lagt til 2023-01-12 10:25:17

Vedlegget Vedlegg 317 tilknytningsslap ble lagt til 2023-01-12 08:57:19

Vedlegget Vedlegg 315 Teknisk_beskrivelse_kabelgroft_Elvia_sor ble lagt til 2023-01-12 08:26:48

Vedlegget Vedlegg 314 Sokkel og kabelføring målekum ble lagt til 2023-01-12 08:22:13

Vedlegget Vedlegg 316 fallrist - sikring ble lagt til 2023-01-12 08:21:59

Vedlegget Vedlegg 291_Forankring flensgods i vegg DN 100-300 B ble slettet 2022-02-22 07:53:38

Vedlegget Vedlegg 307 brannkummer ble slettet 2021-06-14 13:26:32

Vedlegget Vedlegg 284 nedgravd ventil med brannuttak 1 ble slettet 2021-06-14 13:13:03

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon_A ble slettet 2021-06-09 06:51:23

Vedlegget Vedlegg 35_ utskifting av topplate 1 ble slettet 2021-01-28 07:08:33

Vedlegget Vedlegg 34_ utskifting av kumkjegle 1 ble slettet 2021-01-28 07:08:13

Vedlegget Vedlegg 258_Kum ø1600 og ø1200-4 ledninger A ble slettet 2021-01-28 07:07:38

Vedlegget Vedlegg 255_Kum ø2000 og ø1200 - 3 ledninger A ble slettet 2021-01-28 07:06:59

Vedlegget Vedlegg 263_Kum ø1600 A ble slettet 2021-01-28 07:06:35

Vedlegget Vedlegg 208 kumgruppe Ø1600 og Ø 1200 2 ble slettet 2020-11-18 12:49:24

Vedlegget Vedlegg 207_dyp vannkum prefab 2 ble slettet 2020-11-18 12:49:05

Vedlegget Vedlegg 206_dyp vannkum plasstøpt 2 ble slettet 2020-11-18 12:48:35

Vedlegget Vedlegg 176_Tømmekum 1 ble slettet 2020-11-18 12:47:32

Vedlegget Vedlegg 170_Luftekum ble slettet 2020-11-18 12:45:30

Vedlegget Vedlegg 161 sprinklerkum dukt ble slettet 2020-11-18 12:44:01

Vedlegget Vedlegg 146_Større enn DN500 overførselseledning ble slettet 2020-11-18 12:43:28

Vedlegget Vedlegg 145_DN500 Overførselseledning ble slettet 2020-11-18 12:43:07

Vedlegget Vedlegg 144_DN400 overførselseledning ble slettet 2020-11-18 12:42:43

Vedlegget Vedlegg 137_Vannfyllerikum 1 ble slettet 2020-11-18 12:42:16

Vedlegget Vedlegg 123_sprinkler dukt m forbr ble slettet 2020-11-18 12:40:28

Vedlegget Vedlegg 122 sprinklerkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør ble slettet 2020-11-18 12:40:07

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkler dukt m forbr ble slettet 2020-11-18 12:37:50

Vedlegget Vedlegg 307 brannkummer A ble lagt til 2020-11-18 10:23:42

Vedlegget Vedlegg 291_Forankring flensgods i vegg DN 100-300 B ble lagt til 2020-11-18 10:21:54

Vedlegget Vedlegg 284 nedgravd ventil med brannuttak A ble lagt til 2020-11-18 10:19:11

Vedlegget Vedlegg 263_Kum ø1600 A ble lagt til 2020-11-18 10:17:16

Vedlegget Vedlegg 260_Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200 A ble lagt til 2020-11-18 10:15:05

Vedlegget Vedlegg 258_Kum ø1600 og ø1200-4 ledninger A ble lagt til 2020-11-18 10:13:34

Vedlegget Vedlegg 255_Kum ø2000 og ø1200 - 3 ledninger A ble lagt til 2020-11-18 10:12:07

Vedlegget Vedlegg 208 kumgruppe Ø1600 og Ø 1200 A ble lagt til 2020-11-18 10:09:30

Vedlegget Vedlegg 207_dyp vannkum prefab B ble lagt til 2020-11-18 10:06:17

Vedlegget Vedlegg 206_dyp vannkum plasstøpt A ble lagt til 2020-11-18 10:04:31

Vedlegget Vedlegg 176_Tømmekum A ble lagt til 2020-11-18 10:02:30

Vedlegget Vedlegg 174_flensovergang utenfor kum A ble lagt til 2020-11-18 10:00:20

Vedlegget Vedlegg 170_Luftekum A ble lagt til 2020-11-18 09:58:33

Vedlegget Vedlegg 161 sprinklerkum dukt B ble lagt til 2020-11-18 09:56:32

Vedlegget Vedlegg 146_Større enn DN500 overførselseledning A ble lagt til 2020-11-18 09:54:36

Vedlegget Vedlegg 145_DN500 Overførselseledning A ble lagt til 2020-11-18 09:52:12

Vedlegget Vedlegg 144_DN400 overførselseledning A ble lagt til 2020-11-18 09:49:25

Vedlegget Vedlegg 137_Vannfyllerikum A ble lagt til 2020-11-18 09:47:21

Vedlegget Vedlegg 123_sprinkler dukt m forbr B ble lagt til 2020-11-18 09:44:47

Vedlegget Vedlegg 122 sprinklerkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør-B ble lagt til 2020-11-18 09:42:51

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkler dukt m forbr-B ble lagt til 2020-11-18 09:32:20

Vedlegget Vedlegg 41 Målekum eksempel ble slettet 2020-11-11 09:14:14

Vedlegget Vedlegg 41 B Målekum eksempel ble lagt til 2020-11-11 08:54:33

Vedlegget Vedlegg 134_Reduksjonskum vann B ble slettet 2020-11-11 08:42:32

Vedlegget Vedlegg 134_Reduksjonskum vann C ble lagt til 2020-11-11 08:39:56

Vedlegget Vedlegg 300 eksempel reduksjonventilkum ble slettet 2020-03-03 12:37:16

Vedlegget Vedlegg 134_Reduksjonskum vann A ble slettet 2020-03-03 09:25:29

Vedlegget Vedlegg 281_PT1 og PT2 A ble slettet 2019-10-24 11:12:56

Vedlegget Vedlegg 91_Rørarr med 1 RV og 1 vannmåler 1 ble slettet 2019-09-05 13:27:32

Vedlegget Vedlegg 134_Reduksjonskum vann 1 ble slettet 2019-09-05 11:50:55

Vedlegget Vedlegg 41 Målekum eksempel ble slettet 2019-09-05 11:50:23

Vedlegget Vedlegg 93_Rørarr med 2RV og vannmåler 1 ble slettet 2019-09-05 11:49:48

Vedlegget Vedlegg 282_Trykkdifferansemåling 1 ble slettet 2019-09-05 11:49:25

Vedlegget Vedlegg 281_PT1 og PT2 1 ble slettet 2019-09-05 11:49:02

Vedlegget Vedlegg 138_Målekum med 2-vei-A ble slettet 2019-09-05 11:48:32

Vedlegget Vedlegg 279_Vannmåler 1 ble slettet 2019-09-05 11:48:07

Vedlegget Vedlegg 169_Nedstigningshus ble slettet 2019-09-05 11:43:23

Vedlegget Vedlegg 291_Forankring flensgods i vegg DN 100-300 ble slettet 2019-06-28 10:49:45

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon_A ble slettet 2019-06-28 08:56:48

Vedlegget Vedlegg 173_prefab sprinkler PE ble slettet 2019-06-28 08:56:04

Vedlegget Vedlegg 39_Kum_prefabrikkerrt mellomdekke 1 ble slettet 2019-06-28 08:51:54

Vedlegget Vedlegg 138_Målekum vann_måling en vei 1 ble slettet 2019-06-28 08:34:51

Vedlegget Vedlegg 307 brannkummer ble lagt til 2019-03-25 13:16:45

Vedlegget Vedlegg 101_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø160 1 ble slettet 2018-11-06 08:47:04

Vedlegget Vedlegg 207_dyp vannkum prefab 2 ble slettet 2018-11-06 06:31:13

Vedlegget Vedlegg 207_dyp vannkum prefab 2 ble slettet 2018-10-05 10:54:17

Vedlegget Vedlegg 197 sprinkelanlegg bestemmelser 1 ble slettet 2018-10-05 10:10:16

Vedlegget Vedlegg 173_prefab sprinkel PE 2 ble slettet 2018-10-05 10:07:08

Vedlegget Vedlegg 161 sprinkelkum dukt 2 ble slettet 2018-10-05 10:06:48

Vedlegget Vedlegg 123_sprinkel dukt m forbr 2 ble slettet 2018-10-05 10:06:05

Vedlegget Vedlegg 122 sprinkelkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør 2 ble slettet 2018-10-05 10:05:55

Vedlegget Vedlegg 121_Sprinkelkum plasstøpt bunnseksjon PE-hovedl m forbrukf 2 ble slettet 2018-10-05 10:05:44

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkel dukt m forbr 2 ble slettet 2018-10-05 10:04:24

Vedlegget Vedlegg 234_Prefabbrikert sprinkelkum 1 ble slettet 2018-10-05 10:02:39

Vedlegget Vedlegg 101_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø160 1 ble slettet 2018-10-05 08:28:22

Vedlegget Vedlegg 101_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø160 1 ble lagt til 2018-10-05 08:28:03

Vedlegget Vedlegg 101_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø160 1 ble lagt til 2018-10-05 08:25:37

Vedlegget Vedlegg 101_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø160 1 ble slettet 2018-10-05 08:25:20

Vedlegget Vedlegg 40_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø110 1 ble slettet 2018-10-05 08:11:16

Vedlegget Vedlegg 300 eksempel reduksjonventilkum ble slettet 2018-08-07 10:37:43

Vedlegget Vedlegg 264 Funksjonsbeskrivelse ble slettet 2018-08-07 10:11:19

Vedlegget Vedlegg 197 sprinkelanlegg bestemmelser 1 ble slettet 2018-08-07 08:25:34

Vedlegget Vedlegg 197 sprinkelanlegg bestemmelser 1 ble lagt til 2018-08-06 13:18:28

Vedlegget Vedlegg 197 sprinkelanlegg bestemmelser 1 ble slettet 2018-08-06 13:16:45

Vedlegget Vedlegg 261 funksjonsbeskrivelse målekum ble lagt til 2018-08-06 12:17:33

Vedlegget Vedlegg 261 funksjonsbeskrivelse målekum ble slettet 2018-08-06 12:14:09

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum 1 ble lagt til 2018-04-03 13:16:20

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum 1 ble slettet 2018-04-03 13:16:13

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum ble slettet 2018-04-01 18:23:11

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum 1 ble slettet 2018-04-01 18:22:59

Vedlegget Vedlegg 264 Funksjonsbeskrivelse ble lagt til 2018-03-22 10:29:55

Vedlegget Vedlegg 300 eksempel reduksjonventilkum ble lagt til 2018-03-22 10:12:38

Vedlegget Vedlegg 234_Prefabbrikert sprinkelkum 1 ble lagt til 2018-03-19 14:47:23

Vedlegget Vedlegg 41 Målekum eksempel ble lagt til 2018-03-19 12:45:26

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum 1 ble lagt til 2018-03-11 19:35:39

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon ble slettet 2018-03-09 11:54:55

Vedlegget Vedlegg 58_Dype avløpskummer prefab med plasstøpt bunn 1 ble slettet 2018-03-09 11:14:10

Vedlegget Vedlegg 115 Vannledning - tømming-spyling lavpunkt 1 ble lagt til 2018-03-09 09:45:22

Vedlegget Vedlegg 115 Vannledning - tømming-spyling lavpunkt 1 ble slettet 2018-03-09 09:45:08

Vedlegget Vedlegg 176_Tømmekum 1 ble lagt til 2018-03-09 09:43:15

Vedlegget Vedlegg 176_Tømmekum 1 ble slettet 2018-03-09 09:43:03

Vedlegget Vedlegg 265 Funksjonsbeskrivelse vannfylleri 1 ble lagt til 2018-03-09 09:37:31

Vedlegget Vedlegg 265 Funksjonsbeskrivelse vannfylleri ble slettet 2018-03-09 09:37:17

Vedlegget Vedlegg 122 sprinkelkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør 2 ble lagt til 2018-03-09 09:20:33

Vedlegget Vedlegg 122 sprinkelkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør 1 ble slettet 2018-03-09 09:20:24

Vedlegget Vedlegg 123_sprinkel dukt m forbr 2 ble lagt til 2018-03-09 09:19:17

Vedlegget Vedlegg 123_sprinkel dukt m forbr 1 ble slettet 2018-03-09 09:19:05

Vedlegget Vedlegg 161 sprinkelkum dukt 2 ble lagt til 2018-03-09 09:18:17

Vedlegget Vedlegg 161 sprinkelkum dukt 1 ble slettet 2018-03-09 09:18:05

Vedlegget Vedlegg 121_Sprinkelkum plasstøpt bunnseksjon PE-hovedl m forbrukf 2 ble lagt til 2018-03-09 09:14:41

Vedlegget Vedlegg 121_Sprinkelkum plasstøpt bunnseksjon PE-hovedl m forbrukf ble slettet 2018-03-09 09:14:25

Vedlegget Vedlegg 208 kumgruppe Ø1600 og Ø 1200 2 ble lagt til 2018-03-09 09:13:08

Vedlegget Vedlegg 208 kumgruppe Ø1600 og Ø 1200 1 ble slettet 2018-03-09 09:12:58

Vedlegget Vedlegg 173_prefab sprinkel PE 2 ble lagt til 2018-03-09 09:11:07

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkel dukt m forbr 2 ble lagt til 2018-03-09 09:09:53

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkel dukt m forbr 1 ble slettet 2018-03-09 09:09:43

Vedlegget Vedlegg 206_dyp vannkum plasstøpt 2 ble lagt til 2018-03-09 09:03:05

Vedlegget Vedlegg 206_dyp vannkum plasstøpt 1 ble slettet 2018-03-09 09:02:54

Vedlegget Vedlegg 207_dyp vannkum prefab 2 ble lagt til 2018-03-09 09:02:00

Vedlegget Vedlegg 207_dyp vannkum prefab 1 ble slettet 2018-03-09 09:01:44

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon ble lagt til 2018-03-08 07:56:06

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon 1 ble slettet 2018-03-08 07:55:29

Vedlegget Vedlegg 261 funksjonsbeskrivelse målekum ble lagt til 2018-03-07 09:52:51

Vedlegget Vedlegg 265 Funksjonsbeskrivelse vannfylleri ble lagt til 2018-03-07 09:41:39

Vedlegget Vedlegg 83_nedgravd Ventil-T 1 ble lagt til 2018-03-06 12:04:34

Vedlegget Vedlegg 83_nedgravd sprinkel ble slettet 2018-03-06 12:04:22

Vedlegget Vedlegg 276_Lufting og tømming_automatisk lufteventil ble slettet 2018-03-06 12:02:33

Vedlegget Vedlegg 176_Tømmekum 1 ble lagt til 2018-03-06 11:58:30

Vedlegget Vedlegg 176_Tømmekum ble slettet 2018-03-06 11:58:14

Vedlegget Vedlegg 115 Vannledning - tømming-spyling lavpunkt 1 ble lagt til 2018-03-06 11:55:23

Vedlegget Vedlegg 271 Vannledning - tømming-spyling lavpunktl – med avgrening 1 ble lagt til 2018-03-06 11:53:20

Vedlegget Vedlegg 271 Vannledning - tømming-spyling lavpunktl – med avgrening – ble slettet 2018-03-06 11:52:57

Vedlegget Vedlegg 288 brannydrant ble lagt til 2018-03-06 11:39:13

Vedlegget Vedlegg 288 brannydrant ble slettet 2018-03-06 11:38:53

Vedlegget Vedlegg 135_Vannfyllerikum-bilde 1 ble lagt til 2018-03-06 11:17:05

Vedlegget Vedlegg 135_Vannfyllerikum-bilde ble slettet 2018-03-06 11:16:54

Vedlegget Vedlegg 137_Vannfyllerikum 1 ble lagt til 2018-03-06 11:15:05

Vedlegget Vedlegg 137_Vannfyllerikum ble slettet 2018-03-06 11:14:54

Vedlegget Vedlegg 134_Reduksjonskum vann 1 ble lagt til 2018-03-06 11:07:27

Vedlegget Vedlegg 134_Reduksjonskum vann ble slettet 2018-03-06 11:07:18

Vedlegget Vedlegg 283 sikring av kumlokk 1 ble lagt til 2018-03-06 10:57:23

Vedlegget Vedlegg 283 sikring av kumlokk ble slettet 2018-03-06 10:57:05

Vedlegget Vedlegg 282_Trykkdifferansemåling 1 ble lagt til 2018-03-06 10:53:40

Vedlegget Vedlegg 282_Trykkdifferansemåling ble slettet 2018-03-06 10:53:27

Vedlegget Vedlegg 281_PT1 og PT2 1 ble lagt til 2018-03-06 10:52:22

Vedlegget Vedlegg 281_PT1 og PT2 ble slettet 2018-03-06 10:52:02

Vedlegget Vedlegg 93_Rørarr med 2RV og vannmåler 1 ble lagt til 2018-03-06 10:48:17

Vedlegget Vedlegg 93_Rørarr med 2RV og vannmåler ble slettet 2018-03-06 10:48:03

Vedlegget Vedlegg 279_Vannmåler 1 ble lagt til 2018-03-06 09:49:06

Vedlegget Vedlegg 279 vannmåler plassbehov ble slettet 2018-03-06 09:48:49

Vedlegget Vedlegg 126_Målekum vann 1 ble lagt til 2018-03-06 09:47:19

Vedlegget Vedlegg 126_Målekum vann ble slettet 2018-03-06 09:47:09

Vedlegget Vedlegg 91_Rørarr med 1 RV og 1 vannmåler 1 ble lagt til 2018-03-06 09:45:47

Vedlegget Vedlegg 91_Rørarr med 1 RV og 1 vannmåler ble slettet 2018-03-06 09:45:33

Vedlegget Vedlegg 138_Målekum vann_måling en vei 1 ble lagt til 2018-03-06 09:44:08

Vedlegget Vedlegg 138_Målekum vann_måling en vei ble slettet 2018-03-06 09:43:56

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum ble slettet 2018-03-06 09:21:09

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum 1 ble lagt til 2018-03-06 09:20:19

Vedlegget vedlegg 205 bøyler 1 ble lagt til 2018-03-06 09:17:00

Vedlegget vedlegg 205 bøyler ble slettet 2018-03-06 09:16:46

Vedlegget Vedlegg 55 løfteoppheng hylser 1 ble lagt til 2018-03-06 09:15:34

Vedlegget Vedlegg 55 løfteoppheng hylser ble slettet 2018-03-06 09:15:24

Vedlegget Vedlegg 122 sprinkelkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør 1 ble lagt til 2018-03-06 09:06:15

Vedlegget Vedlegg 122 sprinkelkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør ble slettet 2018-03-06 09:06:02

Vedlegget Vedlegg 123_sprinkel dukt m forbr 1 ble lagt til 2018-03-06 09:04:36

Vedlegget Vedlegg 123_sprinkel dukt m forbr ble slettet 2018-03-06 09:04:28

Vedlegget Vedlegg 161 sprinkelkum dukt 1 ble lagt til 2018-03-06 09:03:04

Vedlegget Vedlegg 161 sprinkelkum dukt ble slettet 2018-03-06 09:02:52

Vedlegget Vedlegg 197 sprinkelanlegg bestemmelser 1 ble lagt til 2018-03-06 09:00:38

Vedlegget Vedlegg 197 sprinkelanlegg bestemmelser ble slettet 2018-03-06 09:00:26

Vedlegget Vedlegg 284 nedgravd ventil med brannuttak 1 ble lagt til 2018-03-06 08:02:21

Vedlegget Vedlegg 121_Sprinkelkum plasstøpt bunnseksjon PE-hovedl m forbrukf ble lagt til 2018-03-06 07:59:39

Vedlegget Vedlegg 121 sprinkelkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør med forbruksvann ble slettet 2018-03-06 07:59:28

Vedlegget Vedlegg 101_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø160 1 ble lagt til 2018-03-05 11:48:51

Vedlegget Vedlegg 101_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø160 ble slettet 2018-03-05 11:48:42

Vedlegget Vedlegg 40_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø110 1 ble lagt til 2018-03-05 11:47:40

Vedlegget Vedlegg 40_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø110 ble slettet 2018-03-05 11:47:29

Vedlegget Vedlegg 92_ WA-stop 1 ble lagt til 2018-03-05 11:46:12

Vedlegget Vedlegg 92_ WA-stop ble slettet 2018-03-05 11:46:01

Vedlegget Vedlegg 102_armering-kon utskjæring i dekke 1 ble lagt til 2018-03-05 11:41:35

Vedlegget Vedlegg 102_armering-kon utskjæring i dekke ble slettet 2018-03-05 11:41:25

Vedlegget Vedlegg 98_Armering-utskjæring i dekke 1 ble lagt til 2018-03-05 11:39:28

Vedlegget Vedlegg 98_Armering-utskjæring i dekke ble slettet 2018-03-05 11:39:17

Vedlegget Vedlegg 151_Stikklening avløp_kjerneboring i kum 1 ble lagt til 2018-03-05 11:35:28

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkel dukt m forbr 1 ble lagt til 2018-03-05 11:22:54

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkel dukt m forbr ble slettet 2018-03-05 11:22:46

Vedlegget Vedlegg 82_ prefabrikkert ristdekke 1 ble lagt til 2018-03-05 11:14:14

Vedlegget Vedlegg 82 prefabrikkert ristdekke ble slettet 2018-03-05 11:14:03

Vedlegget Vedlegg 160 ø 650 gitterrist 1 ble lagt til 2018-03-05 11:04:06

Vedlegget Vedlegg 160 ø 650 gitterrist ble slettet 2018-03-05 11:03:55

Vedlegget Vedlegg 39_Kum_prefabrikkerrt mellomdekke 1 ble lagt til 2018-03-05 11:01:14

Vedlegget Vedlegg 206_Mellomdekke plasstøpt ble slettet 2018-03-05 10:59:26

Vedlegget Vedlegg 206_dyp vannkum plasstøpt 1 ble lagt til 2018-03-05 10:58:47

Vedlegget Vedlegg 208 kumgruppe Ø1600 og Ø 1200 1 ble lagt til 2018-03-05 10:58:27

Vedlegget Vedlegg 208 kumgruppe Ø1600 og Ø 1200 ble slettet 2018-03-05 10:58:06

Vedlegget Vedlegg 207_dyp vannkum prefab 1 ble lagt til 2018-03-05 10:56:10

Vedlegget Vedlegg 207_Mellomdekke prefab ble slettet 2018-03-05 10:55:57

Vedlegget Vedlegg 58_Dype avløpskummer prefab med plasstøpt bunn 1 ble lagt til 2018-03-05 10:51:10

Vedlegget Vedlegg 58_Dype kummer prefab med plasstøpt bunn ble slettet 2018-03-05 10:51:01

Vedlegget Vedlegg 165 kumstige montering 1 ble lagt til 2018-03-05 10:49:15

Vedlegget Vedlegg 165 kumstige montering ble slettet 2018-03-05 10:49:04

Vedlegget Vedlegg 34_ utskifting av kumkjegle 1 ble lagt til 2018-03-05 10:45:15

Vedlegget Vedlegg 34_ utskifting av kumkjegle ble slettet 2018-03-05 10:45:07

Vedlegget Vedlegg 35_ utskifting av topplate 1 ble lagt til 2018-03-05 10:42:46

Vedlegget Vedlegg 35_ utskifting av topplate ble slettet 2018-03-05 10:42:30

Vedlegget Vedlegg 287 kumlokk med St logo 1 ble lagt til 2018-03-05 10:39:43

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon 1 ble lagt til 2018-03-05 09:55:17

Vedlegget Vedlegg 166_Kvalitet på plasstøpte kummer ble slettet 2018-03-05 09:55:05

Vedlegget Vedlegg 72_Forankring av flenserør DN 100-200 ble slettet 2018-03-05 09:16:44

Vedlegget Vedlegg 128 markeringskum jordgrøft ø 800 mannhull ble slettet 2018-03-05 08:55:11

Vedlegget Vedlegg 127_Mark_kum_jord_ø650 ble slettet 2018-03-05 08:53:52

Vedlegget Vedlegg 130 markeringskum fjellgrøft ø 800 mannhull ble slettet 2018-03-05 08:51:39

Vedlegget Vedlegg 129 Markeringskummer ø 650 lokk - fjell ble slettet 2018-03-05 08:50:15

Vedlegget Vedlegg 170_Luftekum ble lagt til 2018-02-24 16:03:56

Vedlegget Vedlegg 102_armering-kon utskjæring i dekke ble lagt til 2018-02-24 16:01:04

Vedlegget Vedlegg 98_Armering-utskjæring i dekke ble lagt til 2018-02-24 16:00:15

Vedlegget Vedlegg 176_Tømmekum ble lagt til 2018-02-22 10:51:16

Vedlegget Vedlegg 271 Vannledning - tømming-spyling lavpunktl – med avgrening – ble lagt til 2018-02-22 10:21:29

Vedlegget Vedlegg 101_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø160 ble lagt til 2018-02-22 09:57:57

Vedlegget Vedlegg 40_Plasttrusk med tilbakeslagsventil ø110 ble lagt til 2018-02-22 09:57:13

Vedlegget Vedlegg 135_Vannfyllerikum-bilde ble lagt til 2018-02-21 15:01:16

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum ble lagt til 2018-02-21 14:57:31

Vedlegget Vedlegg 134_Reduksjonskum vann ble lagt til 2018-02-21 14:53:08

Vedlegget Vedlegg 134_Reduksjonskum vann ble slettet 2018-02-21 14:52:57

Vedlegget Vedlegg 126_Målekum vann ble lagt til 2018-02-21 13:55:48

Vedlegget Vedlegg 138_Målekum vann_måling en vei ble lagt til 2018-02-21 13:54:57

Vedlegget Vedlegg 288 brannydrant ble lagt til 2018-02-21 13:52:56

Vedlegget Vedlegg 146_Større enn DN500 overførselseledning ble lagt til 2018-02-21 13:50:31

Vedlegget Vedlegg 146_Større enn DN500 overførselseledning ble slettet 2018-02-21 13:50:21

Vedlegget Vedlegg 145_DN500 Overførselseledning ble lagt til 2018-02-21 13:48:40

Vedlegget Vedlegg 145_DN500 Overførselseledning ble slettet 2018-02-21 13:48:31

Vedlegget Vedlegg 144_DN400 overførselseledning ble lagt til 2018-02-21 13:47:45

Vedlegget Vedlegg 144_DN400 overførselseledning ble slettet 2018-02-21 13:47:31

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkel dukt m forbr ble lagt til 2018-02-21 13:32:08

Vedlegget Vedlegg 81_prefab sprinkel ble slettet 2018-02-21 13:31:55

Vedlegget Vedlegg 121 sprinkelkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør med forbruksvann ble lagt til 2018-02-21 13:30:21

Vedlegget Vedlegg 121 sprinkelkum plasstøpt med bunnseksjon PE rør med forbruksvann ble slettet 2018-02-21 13:30:09

Vedlegget Vedlegg 72_Forankring av flenserør DN 100-200 ble lagt til 2018-02-20 17:15:15

Vedlegget Vedlegg 291_Forankring flensgods i vegg DN 100-300 ble lagt til 2018-02-20 17:12:11

Vedlegget Vedlegg 2 veilder reduksjon og målekum ble lagt til 2017-12-08 11:07:18

Vedlegget Vedlegg 92_ WA-stop ble lagt til 2017-12-08 10:38:35

Vedlegget Vedlegg 92 WA-stop ble slettet 2017-12-08 10:38:22

Vedlegget Vedlegg 169_Nedstigningshus ble lagt til 2017-12-08 10:26:19

Vedlegget Vedlegg 173_prefab sprinkel PE ble slettet 2017-12-08 09:55:03

Vedlegget Vedlegg 93_Rørarr med 2RV og vannmåler ble lagt til 2017-12-08 09:10:07

Vedlegget Vedlegg 91_Rørarr med 1 RV og 1 vannmåler ble lagt til 2017-12-08 09:09:10

Vedlegget Vedlegg 174_flensovergang utenfor kum ble slettet 2017-12-08 08:48:21

Vedlegget Vedlegg 62_Kumavslutning med kjegle Ø800 mannhull ble slettet 2017-12-08 08:08:35

Vedlegget Vedlegg 282_Trykkdifferansemåling ble lagt til 2017-12-06 10:33:56

Vedlegget Vedlegg 281_PT1 og PT2 ble lagt til 2017-12-06 10:32:52

Vedlegget Vedlegg 280 samlestokk for red kum ble lagt til 2017-12-06 10:28:07

Vedlegget Vedlegg 275_Lufting og tømming_detalj ble slettet 2017-11-20 19:52:31

Vedlegget Vedlegg 155 stoppekranboks plasstøpt dekke ble slettet 2017-11-20 19:45:56

Vedlegget Vedlegg 61_Stoppekranboks prefabrikkert topplate ble slettet 2017-11-20 19:44:51

Vedlegget Vedlegg 189 armering av mellomdekke ble slettet 2017-11-20 12:26:22

Vedlegget Vedlegg 175 kumavslutning plasstøpt kum ble slettet 2017-11-16 19:57:09

Vedlegget Vedlegg 57_ Kumavslutning med topplate ø800 lokk ble slettet 2017-11-16 19:56:09

Vedlegget Vedlegg 284 nedgravd ventil med brannuttak ble slettet 2017-11-15 13:09:04

Vedlegget Vedlegg 125 Brannventil i kum med topplate ble slettet 2017-11-15 13:07:41

Vedlegget Vedlegg 124_Brannventil i kjeglekum ble slettet 2017-11-15 13:06:50

Vedlegget Vedlegg 161 sprinkelkum dukt ble lagt til 2017-11-02 12:04:48

Vedlegget Vedlegg 161 sprinkelkum dukt ble slettet 2017-11-02 12:04:26

Vedlegget Vedlegg 208 kumgruppe Ø1600 og Ø 1200 ble lagt til 2017-11-01 13:46:42

Vedlegget Vedlegg 208 kumgruppe Ø1600 og Ø 1200 ble slettet 2017-11-01 13:46:18

Vedlegget Vedlegg 175 kumavslutning plasstøpt kum ble lagt til 2017-11-01 11:14:57

Vedlegget Vedlegg 27_Grøftesnitt fortau-sykkelbane alt2 ble lagt til 2017-11-01 11:14:10

Vedlegget Vedlegg 175 kumavslutning plasstøpt kum ble slettet 2017-11-01 11:13:29

Vedlegget Vedlegg 58_Dype kummer prefab med plasstøpt bunn ble lagt til 2017-10-25 11:40:24

Vedlegget Vedlegg 61_Stoppekranboks prefabrikkert topplate ble slettet 2017-10-25 11:24:45

Vedlegget Vedlegg 61_Stoppekranboks prefabrikkert topplate ble lagt til 2017-10-25 11:24:10

Vedlegget Vedlegg 61 stoppekranboks prefabrikkert topplate ble slettet 2017-10-25 11:21:40

Vedlegget Vedlegg 61_Stoppekranboks prefabrikkert topplate ble lagt til 2017-10-25 11:21:33

Vedlegget Vedlegg 34 utskifting av kumkjegle ble slettet 2017-10-25 10:36:24

Vedlegget Vedlegg 34_ utskifting av kumkjegle ble lagt til 2017-10-25 10:36:18

Vedlegget Vedlegg 35 utskifting av topplate ble slettet 2017-10-25 10:34:32

Vedlegget Vedlegg 35_ utskifting av topplate ble lagt til 2017-10-25 10:34:25

Vedlegget Vedlegg 57 kumavslutning topplate Ø 800 mannhull ble slettet 2017-10-25 10:30:30

Vedlegget Vedlegg 57_ Kumavslutning med topplate ø800 lokk ble lagt til 2017-10-25 10:30:05

Vedlegget Vedlegg 62 kumavslutning med kjegle Ø800 mannhull ble slettet 2017-10-25 10:28:39

Vedlegget Vedlegg 62_Kumavslutning med kjegle Ø800 mannhull ble lagt til 2017-10-25 10:28:16

Vedlegget Vedlegg 174_flensovergang utenfor kum ble lagt til 2017-08-03 11:01:39

Vedlegget Vedlegg 284 nedgravd ventil med brannuttak ble lagt til 2017-08-03 10:59:05

Vedlegget Vedlegg 146_Større enn DN500 overførselseledning ble lagt til 2017-08-03 10:23:35

Vedlegget Vedlegg 145_DN500 Overførselseledning ble lagt til 2017-08-03 10:23:33

Vedlegget Vedlegg 144_DN400 overførselseledning ble lagt til 2017-08-03 10:23:31

Vedlegget Vedlegg 279 vannmåler plassbehov ble lagt til 2017-08-03 08:33:28

Vedlegget Vedlegg 283 sikring av kumlokk ble lagt til 2017-08-03 08:19:39

Vedlegget Vedlegg 83_nedgravd sprinkel ble lagt til 2017-08-03 06:44:24

Vedlegget Vedlegg 92 Ø kum med wa-stop ble slettet 2017-07-26 11:30:09

Vedlegget Vedlegg 165 kumstige montering ble lagt til 2017-07-26 06:45:04