5.A Andre krav

For: Oslo Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

5.A Andre krav

Lokal bestemmelse for Oslo

5.A.1 Plassbehov for arbeider med støpejernledning

5,A.1.0 Generelt

Plassbehovet for støpejernsrør i kummer, kanaler, pumpestasjoner og liknende, er avhengig av rør dimensjonen, skjøtetypen, monteringsredskap og plassering av røret. Avstandene som oppgis er minimumsmål. Målene gjelder også i kanaler hvor ledningene plasseres på konsoller. Målet viser da til nærmeste ledning eller konsoll.

5.A.1.1 Skjøte type

Verktøy som benyttes til sammenkobling av støpejernsrør er oftest tilpasset skjøtetypen.

5.A.1.1.1 Boltemuffer, og flenser

Vanlig redskap er fastnøkkel, pipenøkkel og momentnøkkel. Nøklenes armlengde varierer, men for redskap til rørdimensjoner opp til og med 400mm antas lengde ca 300mm, og for gods større enn ø-500 antas armlengde på ca. 500mm. Nøklene må kunne beveges min. 30gr mellom taktskiftet, bevegelsen er vinkelrett på rør retningen.

Eksempel muffetyper

5.A.1.1.2 Innskyvningsmuffer (tytonmuffer)

Vanlig redskap er jekketalje. Spett kan også benyttes for DN≤ 300. Arbeidet med jekketalje krever en plass på min 600mm ut fra rørvegg, målt normalt på røraksen.

Eksempel muffetyper

5.A.1.1.3 Skrumuffer

Til denne montasjen benyttes hakenøkkel. Armlengden varierer i forhold til ledningsdimensjonen, i tillegg krever monteringen som oftest stor kraft på nøkkelen, og til dette benyttes slegge.

For rørdimensjoner ø-150 – ø-300, må det forutsettes en armlengde på mellom 400mm – 550mm. Lengden på armen regnes fra senter rør og vinkelrett på rør retningen.

5.A.2 Avstandskrav til konstruksjoner

5.A.2.1 Avstandskrav til konstruksjoner parallelt med røret

Måle- reduksjonsventilkummer, ventilkummer etc.

Kanaler, nisjer tildekket med lokk.

5.A.2.2 Avstandskrav til konstruksjoner på tvers av røret

Arbeidsoperasjoner som er mest aktuelle i den sammenheng er sammenkobling av rørene, det vil si montering / demontering. Det må settes av plass både til selve arbeidsoperasjonen, men også tas hensyn til at det skal være mulig å få på plass bolter/ muttere og lignende. Det skal avsettes plass til boltelengde + boltehode + flensetykkelse. Flenser som ikke skal demonteres tillates innstøpt.

Flenser

Boltemuffer

Innskyvingsmuffer (Tyton)

Skrumuffer

5.A.3 Vannledning i borhull

Dersom det er hensiktsmessig kan det etableres vannledning i grovborhull i fjell. Borhullslengde større enn 100 meter skal avklares spesielt med VA-ansvarlig i planfasen.

Ledningen skal være minimum PE 100 RC SDR 11 med diffusjonsperre og beskyttelsekappe av PP og forankres slik at slitasjeskader på grunn av temperaturbevegelser forhindres. Den skal videre monteres slik at materialspenninger ikke under noen omstendigheter kan overskrides. Det skal etableres kum i begge ender av borehullet med ventiler.

Borehullet skal være drenert slik at vanntrykk ikke kan bygge seg opp mellom rør og borehull.

Det skal være kjørbar tilkomst til begge sider av borehullet dersom annet ikke er spesielt avtalt.

Ledning i borehull er å betrakte som er dispensasjonssak og skal behandles spesielt.

5.A.4 Sikring mot tilbakestrømning

Vanninstallasjoner skal utføres slik at tilbakesuging eller inntrengning av urene væsker, stoffer eller gasser ikke kan finne sted. Dette gjelder også for tilbakesug og tilførsel av vann fra annen vannkilde.

Veileder om tilbakestrømmings beskyttelse

5.A.5 Husstander med høyt vanntrykk

Veileder om trykkreduksjonsventiler

5.A.6 Jording av boliger etc.

Ved reparasjon/fornying skal eksisterende el-jording vurderes og ivaretas.

Det var vanlig å bruke vannledninger som jordkontakt. Dagens løsninger, gjør at ledningene ikke lenger gir en sikker jordelektrode. Materialer som benyttes gir liten eller ingen kontakt med jord (gummipakninger, korrosjonsbeskyttelse, plastrør og lignende).

VAV ønsker ikke økt risiko for skader på mannskap og materiell som en slik jordkontakt kan medføre. Det skal være egen jordelektrode for nye bygg, men i mange år fremover vil det fortsatt være bygg som er jordet til ledningsnettet.

Når arbeider med stikkledninger eller hovedledninger medfører at jordkontakten blir brutt, skal dette straks varsles til eieren, dette gjelder for alle typer va-arbeider. Varsel gis skriftlig, på grunn av eventuelle erstatningskrav.

Nyanlegg/ omlegginger

VAV er ansvarlig for å varsle eier, når nyanlegg eller omleggingsprosjekter i VAV’s regi, medfører varslingskrav. Varselet skal gis i prosjekteringsperioden, det vil si før anlegget starter. Hvis varsel ikke blir gitt, kan den som har forsømt seg, VAV, bli pålagt å skaffe eieren ny jordkontakt og komme i erstatningsansvar. (Jfr skadeerstatningsloven § 2-1).

5.A.7 Hovedledninger langs kraftlinjer

Ved krysninger og fremføringer av metalliske vannledninger i umiddelbar nærhet av kraftledninger er det en generell risiko for korrosjon og farlige berøringsspenninger på vannledningen. Spesielt skal man når det gjelder korrosjon være oppmerksom på likestrømsanlegg, og lavfrekvente vekselstrømanlegg (jernbane).

5.A.8 Skjøting vannledning

Skjøting mellom ny og prosjektert ledning skal utføres med skjøtemuffe utenfor prosjektert kum. Det skal ikke prosjekteres ekstra skjøtemuffe på prosjektert ledning.

Eksempel

Skjøtemuffe på utsiden av kum mellom prosjektert og eksisterende ledning.

5.A.9 Provisorisk vannforsyning i anleggsperioden

5.A.9.0 Generelt

Det må i forbindelse med utskifting av eksisterende hovedledninger etableres provisorisk vannforsyning til abonnenter som er tilknyttet hovedledning for vann som skal fornyes. Den provisoriske vannforsyningen skal dekke behovet for forbruksvann, slokkevann og sprinkelvann til næringsbygg etc. i anleggsperioden.

Kommunens har følgende ansvar:

5.A.9.1 Krav til provisorisk vannforsyning
  1. Provisorisk vannforsyning skal etableres på en slik måte at det ikke står vanntrykk på de kummer som inngår i anleggsarbeidene.
  2. Ved tosidig forsyning kan provisorisk vannledning ha en maks. lengde på 400 meter. For ensidig forsyning er maksimal lengde 200 meter.
  3. Det skal foreligge en dimensjonering av kapasitet og etappevis fremdrift. Provisoriene skal ivareta at brannvannsdekningen i området opprettholdes. Brannuttak kan plasseres der provisoriene tas ut fra hovedledningen, og ved behov på strekket. Det provisoriske anlegget skal ha nødvendig frostsikring.
  4. Provisorisk vannledning skal normalt ha forsyning fra tosider. Dersom dette ikke oppnås skal endepunkt for provisorium ha mulighet for avtapping og drenering til avløp.
  5. Det tillates ikke at vann fra en trykksone føres til en annen via provisoriet.
  6. Provisoriske ledninger må etableres slik at de ikke er til hinder for den normale trafikk og ferdsel..
5.A.9.2 Krav til innsendt dokumentasjon

Før arbeidene igangsettes skal provplanen innsendes for godkjenning. Planen må inneholde følgende:

  1. Områdekart hentes fra underoslo.no eller tilsvarende
  2. Stengte ventiler markeres i kart og PSID oppgis. I tillegg skal det, for kummer med flere enn én ventil, markeres hvilken retning en kum er stengt med ventil
  3. Ledninger med avslag markeres i kart og LSID oppgis
  4. Tidsrom for provisorisk vannforsyning
  5. Dimensjon på provisorisk vannledning (innvendig, utvendig, SDR ved PE)
  6. Brannventiler
  7. Antall abonnenter som forsynes av provisorisk ledning
  8. Antall sprinklerforsyninger berørt av avslaget

Alle provisoriske planer sendes til e-postadressen provvann@vav.oslo.kommune.no

Det er utarbeidet en eksempel tegning for provisorisk vannforsyning som kan vises til ved spørsmål.

5.A.9.3 Varsling

Før arbeidene igangsettes skal hver enkelt abonnent varsles med informasjonsbrev. Brevet skal som et minimum inneholde følgende:

  • Henvisning til kommunens forhåndsvarsling.
  • Når anleggsarbeidene igangsettes og antatt anleggsperiode.
  • Antatt varighet for provisorisk vannforsyning.
  • Hvilke praktiske tiltak entreprenøren iverksetter.
  • Henvise til døgnkontinuerlig tilgjengelighet pr. telefon med angivelse av 2 kontaktpersoner hos entreprenøren

 Liste over abonnentene som skal varsles vil bli utarbeidet av VAV, og overlevert etter kontraktsinngåelse.

For hvert vannavslag skal abonnentene varsles minst 2 virkedager før avslag.

5.A.9.4 Etablering av provisorisk vannforsyning

Vannavslag skal bestilles i henhold til gjeldende rutiner for vannavslag, hos VAV’s kundesenter.

Entreprenøren er ansvarlig for den provisoriske vannforsyningen i anleggsperioden. Dette inkluderer både vann til alle abonnenter som blir berørt, herunder abonnenter tilsluttet tilstøtende ledninger, og til brannvannsforsyningen i området.

Alt materiell i forbindelse med provisorisk vannforsyning, både tilknytning til hovedledning og fremføring av vann til abonnenter holdes av entreprenøren.

All manøvrering av ventiler i forbindelse med åpning og stenging av hovedvanntilførsel utføres av VAV. Entreprenøren varsler i god tid, og senest 48 timer før, om tidspunktet for til-/fra-koblinger som nødvendiggjør avstengninger.

Etter at provisorisk vannledning er etablert og før forsyning til abonnenter igangsettes, skal entreprenøren foretar desinfeksjon i henhold til Folkehelseinstituttets veileder »

Nylagte og reparerte ledninger må alltid rengjøres og desinfiseres før de blir tatt i bruk. Hele ledningsstrekningen bør fylles med vann som inneholder minimum 10 milligram klor per liter, og som får virke i 24 timer (eventuelt med høyere konsentrasjon over kortere tid, jf. ct-verdi i kloreringskapittelet). Etter spyling og desinfisering av ledninger, bør det tas prøve for bakteriologisk analyse.