6.13 Avløpskummer

For: Oslo Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

6.13 Avløpskummer

Lokal bestemmelse for Oslo

6.13.0 Generelt

Det skal benyttes separate kummer for vann/overvann og for spillvann (adskilte kummer). Kummer skal installeres som loddrette elementer i ledningssystemet. Kummene skal gjøres tette, og kunne motstå innvendig som utvendig trykk (grunnvannstrykk).

Kummer skal plasseres over alle retningsforandringer både horisontale og vertikale, og over sammenknytninger av hovedledninger.

Spillvannskummene skal i hovedsak etableres med plasstøpte bunnseksjoner. Det kan i praktiske tilfeller brukes prefabrikkerte kummer.  Bruk av prefabrikkerte kumbunner vurderes fra prosjekt til prosjekt. Det er ikke ønskelig med avvinkling på avløpsledningen, utenfor kum.

Nedstigningskum skal plasseres i hovedavgreninger større enn og alltid som endekum, ellers tillates stake/spyle – kum.

Hovedregelen er at hver kum skal være nedstigningskum. Det aksepteres at annenhver kum på avløpsnettet kan være spyle/-stakekum  på spillvannsledningen etter skriftlig aksept fra ledningseier.

Spillvannskummer har følgende diameter Ø 1200, Ø 1400, Ø 1600, ø 2000 eller plasstøpte konstruksjoner. Ø 1200 tillates kun hvor det er en hovedledning samt kumhøyde mindre enn 2,5 m.

Unntaksvis kan en, etter godkjent søknad, akseptere at vannledning føres gjennom kummen ved følgende tiltak:

  • Vannledningen omstøpes gjennom kummen (muffer kan ikke omstøpes).
  • Vannledning med PE-kappe går hel gjennom kummen.
  • Synlige flenser krympes med krympetape/muffe.

6.13.1 Sikkerhet

Arbeid i kummer skal foregå trygt og på en slik måte at uønskede hendelser ikke oppstår og ulykker unngås. Det skal alltid utføres måling av gasser i kum før arbeid påbegynnes.

Før nedstigning i kum skal det alltid gjennomføres forsvarlig utlufting. Dette kan foregå ved gjennomtrekk i ledningssystem og kummer. Før nedstigning skal det sjekkes om det er ventilasjon eller andre åpninger i bunnen av kummen. Om nødvendig åpnes nærliggende kumlokk for å få en bedre gjennomlufting. Det skal sjekkes at det er god trekk gjennom kumåpningen.

6.13.1.1 Arbeid i kummer.

Arbeid i kummer kan medføre følgende farer. Dersom det skal utføres arbeid i kum, skal avløpsvann og slam fjernes fra arbeidsstedet. Ved arbeid på eller nær offentlig vei eller på annet område åpent for offentlig ferdsel, skal det sørges for advarselsmerking og sikring av arbeidsstedet.

6.13.1.2 Gassproblematikk
  • Forråtnelse av organisk materiale, i avløpsrør og i jordmasser utenfor VA kummer, kan føre til dannelse av gasser. Disse gassene kan sive inn i kummene via avløpsrørene eller utette skjøter i kumveggene.
  • I trafikkerte gater kan gasser fra forbrenning av fossilt brensel føre til dannelse av karbongasser, CO2 og CO disse gassene sive ned i VA kummer.
6.13.1.3 Brudd i armatur og deler i vannverkskummer
  • Økte belastninger på armatur, deler og forankring i vannverkskum, f.eks i forbindelse med stenging av ventil, trykkslag, o.l. kan føre til brudd.
6.13.1.4 Fallskader

Ved arbeid i kummer må man være oppmerksom når det gjelder fare for fall. Bruk av standardiserte stiger med tilhørende festeanordninger må benyttes. Dersom kummen er mer enn 3.8 meter dyp benyttes mellomdekke. Mannhullet forskyves.

6.13.1.5 Gassproblemer

1. Oksygenmangel. Administrativ norm: 19 % O2

    • Sikkerhetstiltak: Gassmåler, god ventilasjon.

2. Hydrogensulfid (H2S) Farenorm: 10 ppm

  • Sikkerhetstiltak: Gassmåler, vernebriller, gummihansker, god ventilasjon.

3. Karbondioksid. Farenorm 5000 ppm (0.5 %)

    • Sikkerhets tiltak CO2: Gassmåler, god ventilasjon, evt. friskluftsanlegg. Førstehjelp CO2: Tilførsel av frisk luft evt. O2

4. Metan gass (CH4)

  • Sikkerhets tiltak CH4 : Gassmåler, god ventilasjon, evt. friskluftsanlegg. Fjern alle tenn kilder fra arbeidsområdet.

6.13.2 Prefabrikkerte kumtyper

Prefabrikkerte kummer, hvor armatur og rørdeler er sammenbygget i kummens bunnseksjon. Den prefabrikkerte kummen skal være en komplett løsning for montering i grøft.

  • Tunge elementer som hindrer oppdrift
  • Stor styrke
  • Miljøvennlig
  • God økonomi
6.13.2.1 IG kummer 
  • Kvalitet IG (innstøpt pakning)
  • Kumelementer (NS-EN 1917:2002, NS 3139)
  • Innstøpt gummipakning (EN 681-1 vedlegg D)
  • Tetthetsprøvd (NS 3139).
  • Sulfatresistent sement

Eksempel på prefabrikkerte kummer med vann og avløpsledning

6.13.2.2 Optikum
  • Ettersom Opticom ikke har IG kvalitet i dim 1200 kan ikke den benyttes.
6.13.2.3 Briljant kum

Briljant kum er en spesialtilpasset renneløpskum.

  • Det skal benyttes IG-skjøt i bunnseksjonen
  • Minimum diameter DN 1200 og bruksområder

6.13.3 Plasstøpt bunnseksjon

Det utarbeides ikke bøyelister for bunnseksjoner.  Det må forutsettes at armeringen må tilpasses på stedet, og entreprenøren må ha tilgjengelig utstyr for kapping og bøying av armeringsjern.

6.13.4 Oppbygging nedstigningskum

Avløpskummer har følgende diameter ø 1400, ø 1600, ø 2000, ø 2400 eller plasstøpte konstruksjoner. Det kan brukes ø 1200 med en ledning gjennom kum med tilhørende tilkobling av stikkledning.

Det skal alltid benyttes prefabrikkerte kumkjegler/topplater med eksentriske mannhull

Det benyttes prefabrikkerte kumelementer i henhold til NS-EN 3129 med innstøpt gummipakning (IG).

Krav til oppbygging av nedstigningskum

6.13.4.1 Mannhull

Kummene skal ha mannhull Ø 650 eller Ø 800.

Mannhull Ø 650 benyttes på kummer som ligger minimum 5 m fra kum med Ø 800 mannhull.

Det skal alltid benyttes kumlokk med St. Halvard logo. Kummene skal ha mannhull Ø 800.

Det skal benyttes flytende rammer og kumlokk av duktilt støpejern på alle anlegg som skal drives og vedlikeholdes av VAV. I kjørebaner skal det alltid legges flytende rammer.

Faste rammer kan benyttes i spesielle tilfelle, for eksempel i bruer, i terreng utenfor vei og lignende. Faste rammer med lavere byggehøyde enn 300mm kan bare unntaksvis benyttes. Faste rammer festes til underliggende konstruksjon.

Kvadratiske, flytende rammer brukes bare i områder med belegningstein.

Rammer og lokk skal være ifølge; NS-EN 124, Sluktopper og kumtopper for kjøre- og fotgjengerområder. Instruksjonskrav, typeprøving, merking og kvalitetskontroll.

Kumramme og lokk skal være av kulegrafittjern (duktilt støpejern) og støpejernet skal tilfredsstille kravene i ISO 1083.

Lokket skal ha 3 stk. pinnesikre spetthull, med ISA-propper. Kumlokket skal på overflaten ha et sklisikkert mønster som på en lettforståelig måte viser til nærmeste spetthull.

Kumlokkene skal enten være malte eller uten påført maling på overflaten.

Maling som påføres kumlokkene har ingen funksjon utover å være et estetisk virkemiddel. Det har ingen betydning for materialkvaliteten. Dagens maling er vannbasert og slites av etter kort tids bruk. Umalte gategods er mer miljøvennlig også for Oslo kommune da vi sparer plastavfall og vi reduserer avrenning av maling ut i naturen.

Umalte kumlokk vil fremheve støpejernets naturlige patina. Det vil på umalte kumlokk dannes et sjikt av rust som vil hindre videre korrosjon.

Umalte kumlokk må håndteres med hansker da overflatene kan føles skarpe og dermed føre til kuttskader

En flytende ramme skal ikke ligge direkte på betongkummen/avslutningsringen, fordi den kan forårsake knusing av betongen og vippe når den blir belastet med for eksempel et hjultrykk.

Derfor må det være minst 100mm imellom flensen og kumtoppen, slik at kumrammen kan ”flyte” i asfalten

På nyanlegg legges ofte et midlertidig dekke før asfaltslitelaget. For å hindre grus i å rase ned i kummen og for at betongringene ikke skal ødelegges under anlegget, skal den ”flytende” rammen legges på ”flettelise” eller en plast justeringsring.

6.13.4.2 Kum hals

Nedstigningsåpningen skal ha en diameter på Ø 800 eller Ø 650. For nyanlegg tillates brukt justeringsringer med samlet høyde min 250mm maks 350mm mellom kumramme og kjegle. Overdekning over topplate eller støpt dekke skal være min 300mm, hals på kum tillates med maks 400mm. Når det benyttes topplater skal kumhals alltid være ø-800 pga høyden.

Ved rehabilitering av kummer er maks tillatt høyde på kumhals 500mm.

Ved rehabilitering av eksisterende kummer er maks tillatt kumhals 500mm. Dersom kumhalsen er større enn 500mm må det utføres tiltak for å endre høyden.

6.13.4.3 Stige   

Alle nedstigningskummer skal være utstyrt med stige av type Alustar eller tilsvarende kvalitet/konstruksjon. Stigen skal plasseres slik at nedstigning i kummen blir sikker, vurder plassering i forhold til åpne renner, ventiler og lignende.

Stige skal monteres slik at den er enkel å skifte ut, men samtidig fast og stø å klatre i. Stigen skal boltes fast i kumvegg, løse stiger tillates ikke. Montering iht. NS-EN 14396.

Ved rehabilitering av kummer, hvor det vil være umulig å feste stigen, skal det plasseres løs stige i kummen dersom det er brannventil der, eller andre driftspunkt som krever rask tilgang.

Det lite ønskelig med løse stiger i kummene fordi de lett kan bli plassert i rennen og forårsake stopp i renna.

Det skal benyttes stiger av aluminium, inkludert festebrakett mm. Stigetrinnene skal være sklisikre, minste avstand fra innvendig kumvegg til senter trinn skal være min 130mm når stigen er montert.

Stigen avsluttes ved topp kjegle/topplate, og plasseres ned mot kumbunn, minst avstand fra kumbunn til nederste stigetrinn er 250 mm, maks avstand 350 mm.

Eksempel på montering av stige.

6.13.4.4 Dype kummer

Dype kummer defineres som kummer hvor innvendig høyde er større enn 3,8 m, målt fra UK toppplate/kumhals til OK bunn kum.

Dype kummer – bygningstekniske krav.

6.13.4.5 Mellomdekke.

Mellomdekke skal alltid etableres dersom innvendig høyde i en kum er større enn 3,8 m.

Der det er nødvendig med to eller flere mellomdekker, kan høyden mellom disse variere fra 1,8 m til maks 3,0 m. Nederste seksjon med renne skal høyden alltid være min.1,8 for at det skal være mulig å ha akseptabelt forhold for å utføre driftsarbeid.

  • Nedstigningsåpningen i mellomdekket skal tildekkes med gitterrist.
  • Nedstigningsåpninger skal forskyves i forhold til hverandre.
  • Nedstigningsåpninger i mellomdekker skal ha lysåpning med diameter 800 mm. Det brukes prefabrikkerte mellomdekksringer i prefabrikkerte kummer.
  • Kummer med plasstøpte bunnseksjoner støpes mellomdekket som en del av kummen. Gitterist settes i forskalingen.
  • Ved plasstøpte kummer skal mellomdekkets tykkelse; t min. = 150 mm.  Dimensjonerende belastning; 5000 N/m2
  • Nedstigningsåpninger i mellomdekket skal ha lysåpning med minimum diameter 800 mm, men kan også dekkes av andre typer rister med varierende lysåpning etter behov.

Eksempler på mellomdekkeløsninger

Gitterrister for innstøping

6.13.4.6 Avløpsrenner

For å sikre god hydraulisk utforming, og gi gode driftsforhold, skal renner ha radius som i angitt tabell. Minimum lysåpning på renne skal ved nyanlegg være 600 mm mellom 800 mm. Åpningen må ikke være hindret av kryssende ledninger som sperrer for bruk. Ved rehabilitering skal det å sikres samme lengde, men stedlige forhold må vurderes og løsningene må tilpasses.

Avløpsrennene skal ikke være dypere enn største utvendig diameter + maks 100 mm.

Det skal være et platå (fotplass) på minst 500 mm bredde på langs eller på tvers av avløpsrennene.

Forgreningshøyde på stikkledning i avløpsrennene kfr. 6.9.2 og 7.9.2.

6.13.4.6.1 Åpne renner

Kumrenner skal ha tilleggsfall gjennom kummen for å kompensere for tapene i overganger rør/ renne/ rør. Dette gjelder både ved tilløpsledninger og ved retningsforandringer.

Kravet til renneradius er fremkommet som en konsekvens av både hydrauliske betraktninger og driftstekniske forhold.  Nedenstående tabell, viser kravene som skal legges til grunn ved prosjektering av rennekummer med plasstøpt bunn.

Det skal brukes renner av plastmateriale i kummer med plasstøpte bunnseksjoner.

Krav til renner i kum

  1. Fall gjennom kum i renne
  2. Renne radie
  3. Tabell renne radie
  4. Gitterrist for innstøping
6.13.4.6.2 Bruk av tette lokk

Tette lokk skal ikke benyttes ved nyanlegg. Ved nyanlegg skal det etableres separate kummer for spillvann og overvann/vann. Det er et krav om at lokkene skal kunne åpnes fra mannhullet (bakkeplan). Ved åpning av lukene kan kloakken komme ukontrollert ut da det det kan være et betydelig trykk under luken.

Tette lokk kan benyttes ved kumombygging eller ved rehabilitering av avløpsledninger med innvendig strømpeforing. Prinsippet ved etablering av tette lokk er at annen hver spillvannsrenne i kum kan lukkes. Det må  ta hensyn til tilbakestuving til kjellere etc. ved bruk av tette lokk på spillvann/overvanns ledningen.

Det vil si følgende:

Spillvannsledning.

  1. åpen renne i kum – tett lokk på renne i neste kum – åpen renne i neste kum etc..

Spillvann/overvann ledning.

  1. Åpen renne spillvann, lokket overvann – lukket spillvann, åpen overvann – åpen renne spillvann, lukket overvann etc..

Ombygging av eksisterende  kum

  1. Hvor spillvann og overvannsledning ligger sammen, skal det monteres tett lokk på en av rennene. Lokket vil hindre at forurenset avløpsvann kommer over i overvannsledningen. I disse tilfellene lukkes annen hver spillvannsrenne og overvannsrenne.  Det kan benyttes prefabrikkert løsning med stigerør minimum Ø 600 isteden for tett lokk inne i kummen. Høyde fra OK rør til topp lokk er maksimalt 400 mm.  Tett lokk monteres på den ledning som ligger høyest i kummen.

Ombygging av eksisterende  kum

  1.  Med vannledning, spillvann og overvann ligger sammen skal det etableres tett lokk på spillvannsrennen. Lokket skal hindre at forurenset vann kommer i kontakt med vannledningsgodset i kummen. I tilfeller der spillvannsledningen ligger under andre installasjoner som gjør det vanskelig å åpne den fra bakkeplan må det etableres en egen kum på utsiden av kummen på spillvannsledningen. Dette kan være en spyle/stake kum med min Ø 600 stigerør. Kummen dreneres til overvannsledningen og spillvannsrenna tildekkes. Lokket vil hindre at forurenset avløpsvann kommer over i overvannsledningen

Lokkene over renna skal ha en lysåpning på minimum l= 600 mm. Dette for at innføring av videokamera montert på traktor samt innføring av spylehoder ved vedlikehold av ledningen.

Det kan benyttes prefabrikkert løsning med stigerør minimum Ø 600 inne i en kum dersom det er plass. Høyde fra OK rør til topp lokk er maksimalt 400 mm.

I kanaler skal alle avløpsledningene være lukket med tett lokk. Lokket må tåle trykk under luken. Lukene forutsettes heller ikke benyttet i gulv i gangbare kanaler, men kan benyttes ved innstøpte ledninger i kanalene.

Eksempel 1 på tett lokk i kum

Eksempel 2 montering av tett lokk

Eksempel 3 Produksjonstegning av tett lokk

6.13.4.6.3 Forankring av PE i renne

Ved bruk av PE som medie rør inntrukket i eksisterende avløpsledning må PE-røret forankres i hver ende (kum).

Eksempel 1 Stålklammer

Eksempel 2 PE-krage

6.13.5 Nedstigningskum

Oppdrift på kum må vurderes, og eventuelt hindres.

6.13.5.1 Standard prefabrikkert kum

Kummen består av følgende:

  1. Kumramme/kumlokk, NS
  2. Justeringsringer
  3. Kumkjegle eventuell topplate, IG
  4. Kumringer, IG
  5. Kumbunnseksjon, IG
  6. Kumstige

Eksempler på kumløsninger

  1. Prefabrikkert ø1200 kum med plastrenne
  2. Prefabrikkert kumbunn med sidegren
  3. Bunnseksjon prefab kumring som innerforskaling
6.13.5.3 Standard kum med plasstøpt bunnseksjon
  1. Kumramme/kumlokk, NS
  2. Justeringsringer
  3. Kumkjegle eventuell topplate, IG
  4. Kumringer, IG
  5. Plasstøpt bunnseksjon
  6. Kumstige

Eksempel 1 avløpskum med plasstøpt bunnseksjon

6.13.5.4 Plasstøpt bunnseksjon

Kumbunn støpes til minimum 250 mm over øverste rør. Kumbunn armeres med Ø 12 og det skal monteres water-stop eller tilsvarende i alle støpeskjøter. Opp til 300 mm over normal grunnvannstand skal kummen som hovedregel støpes i ett. Rørgjennomføringer skal utføres ved at rørene legges før kumbunnen / vegger støpes. Plast og støpejernsrør og deler skal ha innstøpningsflens eller forsynes med min. et stk. utvendig gummiring for å hindre vanntransport langs røret. Dimensjonen på gummiringen må velges mindre enn røret. Standard tettering for betongrør kan brukes. Oppdrift på kum må vurderes og nødvendige tiltak utføres.

Eksempel på armering av bunnseksjon

Eksempel på rørgjennomføring

6.13.5.2 Fallkum

Betegnelse på kummer som inneholder selvfallsledninger som har en markant forskjell på inn- og uthøyde (av kummen på den samme ledningen), slik at vannet får fritt fall. Nærmere beskrivelse/varianter: Er fallet på vannet høyt, ligger dette normalt inne i rør slik at man forhindrer vannsprut. Fallkummer brukes normalt til terrengtilpasninger, men en fallkum kan også brukes for å bremse opp vannet

6.13.5.2.1 Fallkum

Ved stor høydedifferanse på et rørstrekk benyttes ofte en fallkum for å dempe hastigheten på overvannet. Fallkum benyttes også når rørstrekket må ha et drop for å komme under eksisterende konstruksjoner. Fallkummen er utsatt for slitasje spesielt i tilfeller hvor steintransport og vannhastigheten er stor. I slike tilfeller kan en dempevegg monteres i kummen slik at slitasjen i fallkummen reduseres.

Dempeveggen skal stå på tvers av kummen og monteres der vannstrålen treffer kumveggen. I tillegg monteres en sikring mot slitasje i kumbunnen, også denne kan med fordel være i syrefast stål.

Eksempel 1 Fallkum med fallrør

Eksempel 2 Fallkum type syklon

Eksempel 3 Fallkum med dempevegg

6.13.5.2.2 Bremsekum

Kummer med selvfallsledninger der det i tilknytning til en slik ledning finnes en konstruksjon eller et utstyr, som har til hensikt å bremse og/eller regulere mengden vann som renner i røret. Nærmere beskrivelse/varianter: I noen sammenheng kan man velge å bygge en fallkum der man bruker vannets fall i kummen for å bremse opp vannføringen.

Eksempel 1 Bremsekum

6.13.5.3 Overløpskum

Overløpskum kan ha flere terskler med ulik høyde som trer i funksjon når hovedledning ikke har tilstrekkelig kapasitet.

Eksempel 1 overløpskum

6.13.5.4 Pumpekum

En pumpekum er en liten kum som er plassert på strategiske plass med hensyn tilrenning av spillvann etc.. Inne i hver kum er det en lagringstank eller basseng. Vannet kommer rennende med selvfall ned i kummen, for deretter å bli pumpet videre  eller for å få spillvann eller overvann over en høyde i terrenget.

Det er ikke lov å pumpe direkte på ledningsnettet. Det må pumpes til en utjevningskum og deretter med selvfall til ledningsnettet.

6.13.5.5  Utjevningskum

Denne kummen skal oppta all energien i vannet som blir pumpet og føre vannet med selvfall til ledningsnettet. Kummen kan være en nedstigningskum eller en spyle-/ stake kum.

6.13.5.6 Steinfangkum

Kum med en konstruksjon for å hindre større objekter (stein) fra å komme videre i ledningsnettet. Konstruksjonen består vanligvis i en forsenkning (kammer) på avløpsledningen. Kammeret (steinfanget) må tømmes med jevne mellomrom for opprettholde effekten. Steinfang kum plasseres alltid foran inntak til avløpspumpestasjoner.

Eksempel 1 steinfangkum

6.13.5.7 Sandfang kum

Kum med en konstruksjon for å hindre mindre partikler som sand og grus fra å komme inn i ledningsnettet. Konstruksjonen består vanligvis i en forsenkning (kammer) på avløpsledningen. Kammeret (sandfanget) må tømmes med jevne mellomrom for opprettholde effekten. Nærmere beskrivelse/varianter: Er i ofte i forbindelse med pumpestasjoner

Eksempel 1 Sandfangkum

Eksempel 2 Sandfangskum Oslo type

6.13.5.8 Førdrøyningsbasseng

Fordrøyning kan etableres på flere måter. Tradisjonelt har fordrøyningsmagasin blitt benyttet som ekstrakapasitet for overvannsnettet. Ved kraftige regnskyll, når overvannsnettet blir fylt opp, vil nedbør fra et bestemt område lagres i fordrøyningsmagasinet til kapasiteten i overvannsnettet igjen er tilstrekkelig. Da slippes vannet fra fordrøyningsmagasinet inn på overvannsnettet i kontrollerte former, for eksempel via strupet utløp.

Fordrøyningsmagasin som består av betongrør store nok til å gå oppreist i, er tilgjengelige for sikker drift. Ved behov kan de både slamsuges og spyles.

6.13.5.8.1 Plasstøpt fordrøyningsbasseng

Eksempel 1  plasstøpt fordrøyningsbasseng

6.13.5.9 Spylekum

Monteres på endeledninger på avløpsledninger samt på leddningsstrekk med dårlig selvrensing. Løsningen brukes også ved dykkert løsninger på avløpsnettet. Brukes på fellessystem (AF) og spillvannsledninger (SP). Kummen utfører regelmessig spyling på en enkel og kostnadseffektiv måte. Spylingen gir støtbelastning for økt renseeffekt.

6.13.5.9.1 Spylekum med vippeløsning

Eksempel 1  Vippekum

6.13.5.10 Målekum

Målekummen brukes til å måle tilført avløpsvann til renseanleggene.

Parshall målerenne er ISO-normerte. Parshall har størst utbredelse. Det er viktig å ha en god og laminær strømning gjennom kanalene. Oppbygging eller elementer som sperrer i bakkant, gir feil måling. Eventuelle store forstyrrelser i overflaten kan løses med en bølgedemper i forkant av rennen. Det må være rettstrekk på 10 ganger bredden før, og 5 ganger etter.

Eksempel 1 Parshall målerenne.

Eksempel 1 Målekum

6.13.6 Rist over avløpsrenne

Det skal monteres ristdekke over avløpsrenner større eller lik DN 600.

  1. Prefabrikkerte kumbunner monteres mellomdekke med Ø 650 mannhull
  2. Plasstøpte bunnseksjoner konstrueres lukket plastrrusk med Ø 650 mannhull.
  3. Plasstøpte bunnseksjoner monteres rist i ramme.

Eksempel 1   Sikring med rist av store avløpsrenner

6.13.7 Prefabrikkert spyle /- stakekum

Ved horisontal eller vertikal retningsendring på spillvannsledningen kan prefabrikkert spyle/- stake kum monteres.

  1. Eksempel spyle-/ stakekum med Ø 800 mannhull – stigerør av PVC
  2. Eksempel spyle-/ stakekum med Ø 650 mannhull – stigerør av PVC
  3. Eksempel spyle-/ stakkum med Ø 650 mannhull – stigerør av betong

6.13.8 Plasstøpte kummer

Innvendig høyde i kummene skal være

  • minimum 2100mm standard plasstøpte kum
  • minimum 2300mm i målekummer
Krav til oppbygging

Det skal utarbeides armeringstegninger og bøyelister.

6.13.9 Overgang ny ledning – eksisterende ledning

Tabell

6.13.10 Kumutforming

6.13.10.1 Kumgruppe
  1. Eksempel Kumgruppe ø 2000 og ø 1200
  2. Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200
  3. Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200
  4. Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200
  5. Eksempel kumgruppe med ø2000 og ø1200
6.13.10.2 Enkel kum
  1. Eksempel  enkel kum Ø 2000 2 ledninger
  2. Eksempel enkel vannkum ø1400
  3. Eksempel enkel Ø 1600

6.13.11 Kumgjennomføring

6.13.11.1 Kum med plasstøpt bunnseksjon

Ved plasstøpte bunnseksjoner benyttes følgene løsninger.

  1. Rørgjennomføring PVC muffe i kumvegg
  2. Betongrør med understøp
6.13.11.2 Eksisterende kummer

Kumgjennomføring I eksisteende kummer utføres ved kjerneboring i kumvegg.

  1. Eksempel Tilknytning av sandfang med kjerneboring
  2. Eksempel Stikkledning avløp_kjerneboring i kum

6.13.12 Overgang eksisterende / prosjektert anlegg

6.13.12.1 Batek overgang

Eksempel Batek overgang

6.13.12.2 Løpemuffe

Eksempel løpemuffe

6.13.12.3 Prefabrikkert plasttrusk

Eksempel Skjøte trusk overgang eksist ny btg

Revisjoner

OBS! Kun endringer av kommunens dokument vises her. Se orginalt dokument for endring av maldokument.

Tittel: 6.13 Avløpskummer

Innhold:

6.13.0 Generelt

Det skal benyttes separate kummer for vann/overvann og for spillvann (adskilte kummer). Kummer skal installeres som loddrette elementer i ledningssystemet. Kummene skal gjøres tette, og kunne motstå innvendig som utvendig trykk (grunnvannstrykk). Kummer skal plasseres over alle retningsforandringer både horisontale og vertikale, og over sammenknytninger av hovedledninger. Spillvannskummene skal i hovedsak etableres med plasstøpte bunnseksjoner. Det kan i praktiske tilfeller brukes prefabrikkerte kummer.  Bruk av prefabrikkerte kumbunner vurderes fra prosjekt til prosjekt. Det er ikke ønskelig med avvinkling på avløpsledningen, utenfor kum. Nedstigningskum skal plasseres i hovedavgreninger større enn og alltid som endekum, ellers tillates stake/spyle - kum. Hovedregelen er at hver kum skal være nedstigningskum. Det aksepteres at annenhver kum på avløpsnettet kan være spyle/-stakekum  på spillvannsledningen etter skriftlig aksept fra ledningseier. Spillvannskummer har følgende diameter Ø 1200, Ø 1400, Ø 1600, ø 2000 eller plasstøpte konstruksjoner. Ø 1200 tillates kun hvor det er en hovedledning samt kumhøyde mindre enn 2,5 m. Unntaksvis kan en, etter godkjent søknad, akseptere at vannledning føres gjennom kummen ved følgende tiltak:
  • Vannledningen omstøpes gjennom kummen (muffer kan ikke omstøpes).
  • Vannledning med PE-kappe går hel gjennom kummen.
  • Synlige flenser krympes med krympetape/muffe.

6.13.1 Sikkerhet

Arbeid i kummer skal foregå trygt og på en slik måte at uønskede hendelser ikke oppstår og ulykker unngås. Det skal alltid utføres måling av gasser i kum før arbeid påbegynnes. Før nedstigning i kum skal det alltid gjennomføres forsvarlig utlufting. Dette kan foregå ved gjennomtrekk i ledningssystem og kummer. Før nedstigning skal det sjekkes om det er ventilasjon eller andre åpninger i bunnen av kummen. Om nødvendig åpnes nærliggende kumlokk for å få en bedre gjennomlufting. Det skal sjekkes at det er god trekk gjennom kumåpningen.
6.13.1.1 Arbeid i kummer.
Arbeid i kummer kan medføre følgende farer. Dersom det skal utføres arbeid i kum, skal avløpsvann og slam fjernes fra arbeidsstedet. Ved arbeid på eller nær offentlig vei eller på annet område åpent for offentlig ferdsel, skal det sørges for advarselsmerking og sikring av arbeidsstedet.
6.13.1.2 Gassproblematikk
  • Forråtnelse av organisk materiale, i avløpsrør og i jordmasser utenfor VA kummer, kan føre til dannelse av gasser. Disse gassene kan sive inn i kummene via avløpsrørene eller utette skjøter i kumveggene.
  • I trafikkerte gater kan gasser fra forbrenning av fossilt brensel føre til dannelse av karbongasser, CO2 og CO disse gassene sive ned i VA kummer.
6.13.1.3 Brudd i armatur og deler i vannverkskummer
  • Økte belastninger på armatur, deler og forankring i vannverkskum, f.eks i forbindelse med stenging av ventil, trykkslag, o.l. kan føre til brudd.
6.13.1.4 Fallskader
Ved arbeid i kummer må man være oppmerksom når det gjelder fare for fall. Bruk av standardiserte stiger med tilhørende festeanordninger må benyttes. Dersom kummen er mer enn 3.8 meter dyp benyttes mellomdekke. Mannhullet forskyves.
6.13.1.5 Gassproblemer
1. Oksygenmangel. Administrativ norm: 19 % O2
    • Sikkerhetstiltak: Gassmåler, god ventilasjon.
2. Hydrogensulfid (H2S) Farenorm: 10 ppm
  • Sikkerhetstiltak: Gassmåler, vernebriller, gummihansker, god ventilasjon.
3. Karbondioksid. Farenorm 5000 ppm (0.5 %)
    • Sikkerhets tiltak CO2: Gassmåler, god ventilasjon, evt. friskluftsanlegg. Førstehjelp CO2: Tilførsel av frisk luft evt. O2
4. Metan gass (CH4)
  • Sikkerhets tiltak CH4 : Gassmåler, god ventilasjon, evt. friskluftsanlegg. Fjern alle tenn kilder fra arbeidsområdet.

6.13.2 Prefabrikkerte kumtyper

Prefabrikkerte kummer, hvor armatur og rørdeler er sammenbygget i kummens bunnseksjon. Den prefabrikkerte kummen skal være en komplett løsning for montering i grøft.
  • Tunge elementer som hindrer oppdrift
  • Stor styrke
  • Miljøvennlig
  • God økonomi
6.13.2.1 IG kummer 
  • Kvalitet IG (innstøpt pakning)
  • Kumelementer (NS-EN 1917:2002, NS 3139)
  • Innstøpt gummipakning (EN 681-1 vedlegg D)
  • Tetthetsprøvd (NS 3139).
  • Sulfatresistent sement
Eksempel på prefabrikkerte kummer med vann og avløpsledning
6.13.2.2 Optikum
  • Ettersom Opticom ikke har IG kvalitet i dim 1200 kan ikke den benyttes.
6.13.2.3 Briljant kum
Briljant kum er en spesialtilpasset renneløpskum.
  • Det skal benyttes IG-skjøt i bunnseksjonen
  • Minimum diameter DN 1200 og bruksområder

6.13.3 Plasstøpt bunnseksjon

Det utarbeides ikke bøyelister for bunnseksjoner.  Det må forutsettes at armeringen må tilpasses på stedet, og entreprenøren må ha tilgjengelig utstyr for kapping og bøying av armeringsjern.

6.13.4 Oppbygging nedstigningskum

Avløpskummer har følgende diameter ø 1400, ø 1600, ø 2000, ø 2400 eller plasstøpte konstruksjoner. Det kan brukes ø 1200 med en ledning gjennom kum med tilhørende tilkobling av stikkledning. Det skal alltid benyttes prefabrikkerte kumkjegler/topplater med eksentriske mannhull Det benyttes prefabrikkerte kumelementer i henhold til NS-EN 3129 med innstøpt gummipakning (IG). Krav til oppbygging av nedstigningskum 6.13.4.1 Mannhull Kummene skal ha mannhull Ø 650 eller Ø 800. Mannhull Ø 650 benyttes på kummer som ligger minimum 5 m fra kum med Ø 800 mannhull. Det skal alltid benyttes kumlokk med St. Halvard logo. Kummene skal ha mannhull Ø 800. Det skal benyttes flytende rammer og kumlokk av duktilt støpejern på alle anlegg som skal drives og vedlikeholdes av VAV. I kjørebaner skal det alltid legges flytende rammer. Faste rammer kan benyttes i spesielle tilfelle, for eksempel i bruer, i terreng utenfor vei og lignende. Faste rammer med lavere byggehøyde enn 300mm kan bare unntaksvis benyttes. Faste rammer festes til underliggende konstruksjon. Kvadratiske, flytende rammer brukes bare i områder med belegningstein. Rammer og lokk skal være ifølge; NS-EN 124, Sluktopper og kumtopper for kjøre- og fotgjengerområder. Instruksjonskrav, typeprøving, merking og kvalitetskontroll. Kumramme og lokk skal være av kulegrafittjern (duktilt støpejern) og støpejernet skal tilfredsstille kravene i ISO 1083. Lokket skal ha 3 stk. pinnesikre spetthull, med ISA-propper. Kumlokket skal på overflaten ha et sklisikkert mønster som på en lettforståelig måte viser til nærmeste spetthull. Kumlokkene skal enten være malte eller uten påført maling på overflaten. Maling som påføres kumlokkene har ingen funksjon utover å være et estetisk virkemiddel. Det har ingen betydning for materialkvaliteten. Dagens maling er vannbasert og slites av etter kort tids bruk. Umalte gategods er mer miljøvennlig også for Oslo kommune da vi sparer plastavfall og vi reduserer avrenning av maling ut i naturen. Umalte kumlokk vil fremheve støpejernets naturlige patina. Det vil på umalte kumlokk dannes et sjikt av rust som vil hindre videre korrosjon. Umalte kumlokk må håndteres med hansker da overflatene kan føles skarpe og dermed føre til kuttskader En flytende ramme skal ikke ligge direkte på betongkummen/avslutningsringen, fordi den kan forårsake knusing av betongen og vippe når den blir belastet med for eksempel et hjultrykk. Derfor må det være minst 100mm imellom flensen og kumtoppen, slik at kumrammen kan ”flyte” i asfalten På nyanlegg legges ofte et midlertidig dekke før asfaltslitelaget. For å hindre grus i å rase ned i kummen og for at betongringene ikke skal ødelegges under anlegget, skal den ”flytende” rammen legges på ”flettelise” eller en plast justeringsring.
6.13.4.2 Kum hals
Nedstigningsåpningen skal ha en diameter på Ø 800 eller Ø 650. For nyanlegg tillates brukt justeringsringer med samlet høyde min 250mm maks 350mm mellom kumramme og kjegle. Overdekning over topplate eller støpt dekke skal være min 300mm, hals på kum tillates med maks 400mm. Når det benyttes topplater skal kumhals alltid være ø-800 pga høyden. Ved rehabilitering av kummer er maks tillatt høyde på kumhals 500mm. Ved rehabilitering av eksisterende kummer er maks tillatt kumhals 500mm. Dersom kumhalsen er større enn 500mm må det utføres tiltak for å endre høyden.
6.13.4.3 Stige   
Alle nedstigningskummer skal være utstyrt med stige av type Alustar eller tilsvarende kvalitet/konstruksjon. Stigen skal plasseres slik at nedstigning i kummen blir sikker, vurder plassering i forhold til åpne renner, ventiler og lignende. Stige skal monteres slik at den er enkel å skifte ut, men samtidig fast og stø å klatre i. Stigen skal boltes fast i kumvegg, løse stiger tillates ikke. Montering iht. NS-EN 14396. Ved rehabilitering av kummer, hvor det vil være umulig å feste stigen, skal det plasseres løs stige i kummen dersom det er brannventil der, eller andre driftspunkt som krever rask tilgang. Det lite ønskelig med løse stiger i kummene fordi de lett kan bli plassert i rennen og forårsake stopp i renna. Det skal benyttes stiger av aluminium, inkludert festebrakett mm. Stigetrinnene skal være sklisikre, minste avstand fra innvendig kumvegg til senter trinn skal være min 130mm når stigen er montert. Stigen avsluttes ved topp kjegle/topplate, og plasseres ned mot kumbunn, minst avstand fra kumbunn til nederste stigetrinn er 250 mm, maks avstand 350 mm. Eksempel på montering av stige.
6.13.4.4 Dype kummer
Dype kummer defineres som kummer hvor innvendig høyde er større enn 3,8 m, målt fra UK toppplate/kumhals til OK bunn kum. Dype kummer - bygningstekniske krav.
6.13.4.5 Mellomdekke.
Mellomdekke skal alltid etableres dersom innvendig høyde i en kum er større enn 3,8 m. Der det er nødvendig med to eller flere mellomdekker, kan høyden mellom disse variere fra 1,8 m til maks 3,0 m. Nederste seksjon med renne skal høyden alltid være min.1,8 for at det skal være mulig å ha akseptabelt forhold for å utføre driftsarbeid.
  • Nedstigningsåpningen i mellomdekket skal tildekkes med gitterrist.
  • Nedstigningsåpninger skal forskyves i forhold til hverandre.
  • Nedstigningsåpninger i mellomdekker skal ha lysåpning med diameter 800 mm. Det brukes prefabrikkerte mellomdekksringer i prefabrikkerte kummer.
  • Kummer med plasstøpte bunnseksjoner støpes mellomdekket som en del av kummen. Gitterist settes i forskalingen.
  • Ved plasstøpte kummer skal mellomdekkets tykkelse; t min. = 150 mm.  Dimensjonerende belastning; 5000 N/m2
  • Nedstigningsåpninger i mellomdekket skal ha lysåpning med minimum diameter 800 mm, men kan også dekkes av andre typer rister med varierende lysåpning etter behov.
Eksempler på mellomdekkeløsninger Gitterrister for innstøping
6.13.4.6 Avløpsrenner
For å sikre god hydraulisk utforming, og gi gode driftsforhold, skal renner ha radius som i angitt tabell. Minimum lysåpning på renne skal ved nyanlegg være 600 mm mellom 800 mm. Åpningen må ikke være hindret av kryssende ledninger som sperrer for bruk. Ved rehabilitering skal det å sikres samme lengde, men stedlige forhold må vurderes og løsningene må tilpasses. Avløpsrennene skal ikke være dypere enn største utvendig diameter + maks 100 mm. Det skal være et platå (fotplass) på minst 500 mm bredde på langs eller på tvers av avløpsrennene. Forgreningshøyde på stikkledning i avløpsrennene kfr. 6.9.2 og 7.9.2.
6.13.4.6.1 Åpne renner
Kumrenner skal ha tilleggsfall gjennom kummen for å kompensere for tapene i overganger rør/ renne/ rør. Dette gjelder både ved tilløpsledninger og ved retningsforandringer. Kravet til renneradius er fremkommet som en konsekvens av både hydrauliske betraktninger og driftstekniske forhold.  Nedenstående tabell, viser kravene som skal legges til grunn ved prosjektering av rennekummer med plasstøpt bunn. Det skal brukes renner av plastmateriale i kummer med plasstøpte bunnseksjoner. Krav til renner i kum
  1. Fall gjennom kum i renne
  2. Renne radie
  3. Tabell renne radie
  4. Gitterrist for innstøping
6.13.4.6.2 Bruk av tette lokk
Tette lokk skal ikke benyttes ved nyanlegg. Ved nyanlegg skal det etableres separate kummer for spillvann og overvann/vann. Det er et krav om at lokkene skal kunne åpnes fra mannhullet (bakkeplan). Ved åpning av lukene kan kloakken komme ukontrollert ut da det det kan være et betydelig trykk under luken. Tette lokk kan benyttes ved kumombygging eller ved rehabilitering av avløpsledninger med innvendig strømpeforing. Prinsippet ved etablering av tette lokk er at annen hver spillvannsrenne i kum kan lukkes. Det må  ta hensyn til tilbakestuving til kjellere etc. ved bruk av tette lokk på spillvann/overvanns ledningen. Det vil si følgende: Spillvannsledning.
  1. åpen renne i kum – tett lokk på renne i neste kum – åpen renne i neste kum etc..
Spillvann/overvann ledning.
  1. Åpen renne spillvann, lokket overvann – lukket spillvann, åpen overvann – åpen renne spillvann, lukket overvann etc..
Ombygging av eksisterende  kum
  1. Hvor spillvann og overvannsledning ligger sammen, skal det monteres tett lokk på en av rennene. Lokket vil hindre at forurenset avløpsvann kommer over i overvannsledningen. I disse tilfellene lukkes annen hver spillvannsrenne og overvannsrenne.  Det kan benyttes prefabrikkert løsning med stigerør minimum Ø 600 isteden for tett lokk inne i kummen. Høyde fra OK rør til topp lokk er maksimalt 400 mm.  Tett lokk monteres på den ledning som ligger høyest i kummen.
Ombygging av eksisterende  kum
  1.  Med vannledning, spillvann og overvann ligger sammen skal det etableres tett lokk på spillvannsrennen. Lokket skal hindre at forurenset vann kommer i kontakt med vannledningsgodset i kummen. I tilfeller der spillvannsledningen ligger under andre installasjoner som gjør det vanskelig å åpne den fra bakkeplan må det etableres en egen kum på utsiden av kummen på spillvannsledningen. Dette kan være en spyle/stake kum med min Ø 600 stigerør. Kummen dreneres til overvannsledningen og spillvannsrenna tildekkes. Lokket vil hindre at forurenset avløpsvann kommer over i overvannsledningen
Lokkene over renna skal ha en lysåpning på minimum l= 600 mm. Dette for at innføring av videokamera montert på traktor samt innføring av spylehoder ved vedlikehold av ledningen. Det kan benyttes prefabrikkert løsning med stigerør minimum Ø 600 inne i en kum dersom det er plass. Høyde fra OK rør til topp lokk er maksimalt 400 mm. I kanaler skal alle avløpsledningene være lukket med tett lokk. Lokket må tåle trykk under luken. Lukene forutsettes heller ikke benyttet i gulv i gangbare kanaler, men kan benyttes ved innstøpte ledninger i kanalene. Eksempel 1 på tett lokk i kum Eksempel 2 montering av tett lokk Eksempel 3 Produksjonstegning av tett lokk
6.13.4.6.3 Forankring av PE i renne
Ved bruk av PE som medie rør inntrukket i eksisterende avløpsledning må PE-røret forankres i hver ende (kum). Eksempel 1 Stålklammer Eksempel 2 PE-krage

6.13.5 Nedstigningskum

Oppdrift på kum må vurderes, og eventuelt hindres.
6.13.5.1 Standard prefabrikkert kum
Kummen består av følgende:
  1. Kumramme/kumlokk, NS
  2. Justeringsringer
  3. Kumkjegle eventuell topplate, IG
  4. Kumringer, IG
  5. Kumbunnseksjon, IG
  6. Kumstige
Eksempler på kumløsninger
  1. Prefabrikkert ø1200 kum med plastrenne
  2. Prefabrikkert kumbunn med sidegren
  3. Bunnseksjon prefab kumring som innerforskaling
6.13.5.3 Standard kum med plasstøpt bunnseksjon
  1. Kumramme/kumlokk, NS
  2. Justeringsringer
  3. Kumkjegle eventuell topplate, IG
  4. Kumringer, IG
  5. Plasstøpt bunnseksjon
  6. Kumstige
Eksempel 1 avløpskum med plasstøpt bunnseksjon
6.13.5.4 Plasstøpt bunnseksjon
Kumbunn støpes til minimum 250 mm over øverste rør. Kumbunn armeres med Ø 12 og det skal monteres water-stop eller tilsvarende i alle støpeskjøter. Opp til 300 mm over normal grunnvannstand skal kummen som hovedregel støpes i ett. Rørgjennomføringer skal utføres ved at rørene legges før kumbunnen / vegger støpes. Plast og støpejernsrør og deler skal ha innstøpningsflens eller forsynes med min. et stk. utvendig gummiring for å hindre vanntransport langs røret. Dimensjonen på gummiringen må velges mindre enn røret. Standard tettering for betongrør kan brukes. Oppdrift på kum må vurderes og nødvendige tiltak utføres. Eksempel på armering av bunnseksjon Eksempel på rørgjennomføring
6.13.5.2 Fallkum
Betegnelse på kummer som inneholder selvfallsledninger som har en markant forskjell på inn- og uthøyde (av kummen på den samme ledningen), slik at vannet får fritt fall. Nærmere beskrivelse/varianter: Er fallet på vannet høyt, ligger dette normalt inne i rør slik at man forhindrer vannsprut. Fallkummer brukes normalt til terrengtilpasninger, men en fallkum kan også brukes for å bremse opp vannet
6.13.5.2.1 Fallkum
Ved stor høydedifferanse på et rørstrekk benyttes ofte en fallkum for å dempe hastigheten på overvannet. Fallkum benyttes også når rørstrekket må ha et drop for å komme under eksisterende konstruksjoner. Fallkummen er utsatt for slitasje spesielt i tilfeller hvor steintransport og vannhastigheten er stor. I slike tilfeller kan en dempevegg monteres i kummen slik at slitasjen i fallkummen reduseres. Dempeveggen skal stå på tvers av kummen og monteres der vannstrålen treffer kumveggen. I tillegg monteres en sikring mot slitasje i kumbunnen, også denne kan med fordel være i syrefast stål. Eksempel 1 Fallkum med fallrør Eksempel 2 Fallkum type syklon Eksempel 3 Fallkum med dempevegg
6.13.5.2.2 Bremsekum
Kummer med selvfallsledninger der det i tilknytning til en slik ledning finnes en konstruksjon eller et utstyr, som har til hensikt å bremse og/eller regulere mengden vann som renner i røret. Nærmere beskrivelse/varianter: I noen sammenheng kan man velge å bygge en fallkum der man bruker vannets fall i kummen for å bremse opp vannføringen. Eksempel 1 Bremsekum
6.13.5.3 Overløpskum
Overløpskum kan ha flere terskler med ulik høyde som trer i funksjon når hovedledning ikke har tilstrekkelig kapasitet. Eksempel 1 overløpskum
6.13.5.4 Pumpekum
En pumpekum er en liten kum som er plassert på strategiske plass med hensyn tilrenning av spillvann etc.. Inne i hver kum er det en lagringstank eller basseng. Vannet kommer rennende med selvfall ned i kummen, for deretter å bli pumpet videre  eller for å få spillvann eller overvann over en høyde i terrenget. Det er ikke lov å pumpe direkte på ledningsnettet. Det må pumpes til en utjevningskum og deretter med selvfall til ledningsnettet.
6.13.5.5  Utjevningskum
Denne kummen skal oppta all energien i vannet som blir pumpet og føre vannet med selvfall til ledningsnettet. Kummen kan være en nedstigningskum eller en spyle-/ stake kum.
6.13.5.6 Steinfangkum
Kum med en konstruksjon for å hindre større objekter (stein) fra å komme videre i ledningsnettet. Konstruksjonen består vanligvis i en forsenkning (kammer) på avløpsledningen. Kammeret (steinfanget) må tømmes med jevne mellomrom for opprettholde effekten. Steinfang kum plasseres alltid foran inntak til avløpspumpestasjoner. Eksempel 1 steinfangkum
6.13.5.7 Sandfang kum
Kum med en konstruksjon for å hindre mindre partikler som sand og grus fra å komme inn i ledningsnettet. Konstruksjonen består vanligvis i en forsenkning (kammer) på avløpsledningen. Kammeret (sandfanget) må tømmes med jevne mellomrom for opprettholde effekten. Nærmere beskrivelse/varianter: Er i ofte i forbindelse med pumpestasjoner Eksempel 1 Sandfangkum Eksempel 2 Sandfangskum Oslo type
6.13.5.8 Førdrøyningsbasseng
Fordrøyning kan etableres på flere måter. Tradisjonelt har fordrøyningsmagasin blitt benyttet som ekstrakapasitet for overvannsnettet. Ved kraftige regnskyll, når overvannsnettet blir fylt opp, vil nedbør fra et bestemt område lagres i fordrøyningsmagasinet til kapasiteten i overvannsnettet igjen er tilstrekkelig. Da slippes vannet fra fordrøyningsmagasinet inn på overvannsnettet i kontrollerte former, for eksempel via strupet utløp. Fordrøyningsmagasin som består av betongrør store nok til å gå oppreist i, er tilgjengelige for sikker drift. Ved behov kan de både slamsuges og spyles.
6.13.5.8.1 Plasstøpt fordrøyningsbasseng
Eksempel 1  plasstøpt fordrøyningsbasseng
6.13.5.9 Spylekum
Monteres på endeledninger på avløpsledninger samt på leddningsstrekk med dårlig selvrensing. Løsningen brukes også ved dykkert løsninger på avløpsnettet. Brukes på fellessystem (AF) og spillvannsledninger (SP). Kummen utfører regelmessig spyling på en enkel og kostnadseffektiv måte. Spylingen gir støtbelastning for økt renseeffekt.
6.13.5.9.1 Spylekum med vippeløsning
Eksempel 1  Vippekum
6.13.5.10 Målekum
Målekummen brukes til å måle tilført avløpsvann til renseanleggene. Parshall målerenne er ISO-normerte. Parshall har størst utbredelse. Det er viktig å ha en god og laminær strømning gjennom kanalene. Oppbygging eller elementer som sperrer i bakkant, gir feil måling. Eventuelle store forstyrrelser i overflaten kan løses med en bølgedemper i forkant av rennen. Det må være rettstrekk på 10 ganger bredden før, og 5 ganger etter. Eksempel 1 Parshall målerenne. Eksempel 1 Målekum

6.13.6 Rist over avløpsrenne

Det skal monteres ristdekke over avløpsrenner større eller lik DN 600.
  1. Prefabrikkerte kumbunner monteres mellomdekke med Ø 650 mannhull
  2. Plasstøpte bunnseksjoner konstrueres lukket plastrrusk med Ø 650 mannhull.
  3. Plasstøpte bunnseksjoner monteres rist i ramme.
Eksempel 1   Sikring med rist av store avløpsrenner

6.13.7 Prefabrikkert spyle /- stakekum

Ved horisontal eller vertikal retningsendring på spillvannsledningen kan prefabrikkert spyle/- stake kum monteres.
  1. Eksempel spyle-/ stakekum med Ø 800 mannhull - stigerør av PVC
  2. Eksempel spyle-/ stakekum med Ø 650 mannhull - stigerør av PVC
  3. Eksempel spyle-/ stakkum med Ø 650 mannhull - stigerør av betong

6.13.8 Plasstøpte kummer

Innvendig høyde i kummene skal være
  • minimum 2100mm standard plasstøpte kum
  • minimum 2300mm i målekummer
Krav til oppbygging
Det skal utarbeides armeringstegninger og bøyelister.

6.13.9 Overgang ny ledning – eksisterende ledning

Tabell

6.13.10 Kumutforming

6.13.10.1 Kumgruppe
  1. Eksempel Kumgruppe ø 2000 og ø 1200
  2. Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200
  3. Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200
  4. Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200
  5. Eksempel kumgruppe med ø2000 og ø1200
6.13.10.2 Enkel kum
  1. Eksempel  enkel kum Ø 2000 2 ledninger
  2. Eksempel enkel vannkum ø1400
  3. Eksempel enkel Ø 1600

6.13.11 Kumgjennomføring

6.13.11.1 Kum med plasstøpt bunnseksjon
Ved plasstøpte bunnseksjoner benyttes følgene løsninger.
  1. Rørgjennomføring PVC muffe i kumvegg
  2. Betongrør med understøp
6.13.11.2 Eksisterende kummer
Kumgjennomføring I eksisteende kummer utføres ved kjerneboring i kumvegg.
  1. Eksempel Tilknytning av sandfang med kjerneboring
  2. Eksempel Stikkledning avløp_kjerneboring i kum

6.13.12 Overgang eksisterende / prosjektert anlegg

6.13.12.1 Batek overgang
Eksempel Batek overgang
6.13.12.2 Løpemuffe
Eksempel løpemuffe
6.13.12.3 Prefabrikkert plasttrusk
Eksempel Skjøte trusk overgang eksist ny btg

Vedlegget Eksempel kumavslutning ble slettet 2024-03-04 09:16:27

Vedlegget Vedlegg 184 betongkvalitet og bruksområder 1 ble slettet 2023-11-15 06:47:54

Vedlegget Vedlegg 16_Avløpsrenne_lengde-dybde-fall A ble slettet 2023-08-21 10:58:04

Vedlegget Vedlegg 16_Avløpsrenne_lengde-dybde-fall A ble lagt til 2023-08-21 10:56:39

Vedlegget Vedlegg 39_Prefabrikkert mellomdekke A ble slettet 2023-05-08 08:06:59

Vedlegget Vedlegg 58_Dype avløpskummer prefab med plasstøpt bunn 2 ble slettet 2023-05-08 07:29:13

Vedlegget Vedlegg 223 Detalj kumtopp ble slettet 2023-04-18 07:38:10

Vedlegget Vedlegg 16_Bunnseksjon_fall gjennom kumrenne ble slettet 2023-02-27 11:08:52

Vedlegget Vedlegg 53_Rørgjennomføring PVC muffe i kumvegg 1 ble slettet 2023-01-09 11:01:49

Vedlegget Vedlegg 141 spyle stakekum med stigerør lokk 650 ramme ø700 1 ble slettet 2022-12-13 09:09:19

Vedlegget Vedlegg 140 spyle stakekum med stigerør mannhull Ø 800_A ble slettet 2022-12-13 09:08:48

Vedlegget Vedlegg 172 optikum ble slettet 2022-10-12 10:08:26

Vedlegget Vedlegg 58_Dype avløpskummer prefab med plasstøpt bunn 2 ble slettet 2021-01-28 07:06:10

Vedlegget Vedlegg 209_Avløpskum plasstøpt 2 ble slettet 2021-01-28 07:05:42

Vedlegget Vedlegg 263_Kum ø1600 2 ble slettet 2020-11-18 13:08:56

Vedlegget Vedlegg 260_Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200 2 ble slettet 2020-11-18 12:57:29

Vedlegget Vedlegg 258_Kum ø1600 og ø1200-4 ledninger 2 ble slettet 2020-11-18 12:51:29

Vedlegget Vedlegg 255 Eksempel Kumgruppe ø2000 og ø1200 1 ble slettet 2020-11-18 12:51:12

Vedlegget Vedlegg 50_Forankring PE i varerør m PE krage og Flexi Fastpunkt ble lagt til 2020-02-19 12:05:36

Vedlegget Vedlegg 50_Forankring PE i varerør i kum med PE krage ble slettet 2020-02-19 12:01:22

Vedlegget Vedlegg 16_Avløpsrenne_lengde-dybde-fall A ble lagt til 2020-01-22 14:24:38

Vedlegget Vedlegg 39_Kum_prefabrikkerrt mellomdekke 1 ble slettet 2019-06-28 08:51:36

Vedlegget Vedlegg 140 spyle stakekum med stigerør mannhull Ø 800 1 ble slettet 2019-06-28 08:42:17

Vedlegget Vedlegg 67_Produksjonstegning tett lokk ble slettet 2019-06-28 08:33:39

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon 3 ble slettet 2019-04-29 10:15:09

Vedlegget Vedlegg 39_Kum_prefabrikkerrt mellomdekke 1 ble lagt til 2019-04-01 07:38:49

Vedlegget Vedlegg 140 spyle stakekum med stigerør mannhull Ø 800 ble slettet 2018-04-01 18:40:03

Vedlegget Vedlegg 70_ø1000 Sandfangkum 1 ble slettet 2018-04-01 18:34:05

Vedlegget Vedlegg 65_Lukking av renne utførelse tett lokk 1 ble slettet 2018-04-01 18:33:31

Vedlegget Vedlegg 257_Målekum Avløp ble lagt til 2018-03-15 11:24:00

Vedlegget Vedlegg 70_ø1000 Sandfangkum ble slettet 2018-03-14 06:21:07

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon 3 ble lagt til 2018-03-09 14:21:17

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon 1 ble slettet 2018-03-09 14:21:07

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon 1 ble lagt til 2018-03-09 14:19:43

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon 2 ble slettet 2018-03-09 14:19:19

Vedlegget Vedlegg 251 løpemuffe 2 ble lagt til 2018-03-09 13:03:22

Vedlegget Vedlegg 251 løpemuffe 1 ble slettet 2018-03-09 13:03:11

Vedlegget Vedlegg 250 Batek overgang 2 ble lagt til 2018-03-09 12:59:21

Vedlegget Vedlegg 250 Batek overgang 1 ble slettet 2018-03-09 12:59:05

Vedlegget Vedlegg 263_Kum ø1600 2 ble lagt til 2018-03-09 12:53:14

Vedlegget Vedlegg 263 ble slettet 2018-03-09 12:53:01

Vedlegget Vedlegg 259_Kum ø1400-1 ledning 2 ble lagt til 2018-03-09 12:51:36

Vedlegget Vedlegg 259 Eksempel enkel vannkum ø1400 ble slettet 2018-03-09 12:51:22

Vedlegget Vedlegg 256 Eksempel enkel kum med topplate 2 ble lagt til 2018-03-09 12:49:05

Vedlegget Vedlegg 256 Eksempel enkel kum med topplate 1 ble slettet 2018-03-09 12:48:50

Vedlegget Vedlegg 267 Standard kum gruppe med ø2000 og ø1200 1 ble lagt til 2018-03-09 12:18:50

Vedlegget Vedlegg 267 Standard kum gruppe med ø2000 og ø1200 ble slettet 2018-03-09 12:18:31

Vedlegget Vedlegg 260_Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200 2 ble lagt til 2018-03-09 12:11:29

Vedlegget Vedlegg 260_Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200 ble slettet 2018-03-09 12:11:15

Vedlegget Vedlegg 255 Eksempel Kumgruppe ø2000 og ø1200 1 ble lagt til 2018-03-09 12:09:47

Vedlegget Vedlegg 255 Eksempel Kumgruppe ø2000 og ø1200 ble slettet 2018-03-09 12:09:33

Vedlegget Vedlegg 258_Kum ø1600 og ø1200-4 ledninger 2 ble lagt til 2018-03-09 12:08:18

Vedlegget Vedlegg 258 Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200 ble slettet 2018-03-09 12:08:06

Vedlegget Vedlegg 54_Overgang prosj til eksist avløpsledning 1 ble lagt til 2018-03-09 11:56:33

Vedlegget Vedlegg 54_Overgang prosj til eksist avløpsledning ble slettet 2018-03-09 11:56:22

Vedlegget Vedlegg 166 Krav til oppbygging av kummer med plasstøpt bunnseksjon 2 ble lagt til 2018-03-09 11:55:07

Vedlegget Vedlegg 187 Optikum ø 650 spyle stake 1 ble lagt til 2018-03-09 11:52:01

Vedlegget Vedlegg 187 Optikum ø 650 spyle stake ble slettet 2018-03-09 11:51:50

Vedlegget Vedlegg 141 spyle stakekum med stigerør lokk 650 ramme ø700 1 ble lagt til 2018-03-09 11:49:42

Vedlegget Vedlegg 141 spyle stakekum med stigerør lokk 700 ble slettet 2018-03-09 11:49:31

Vedlegget Vedlegg 60_Sikring med rist av store avløpsrenner 1 ble lagt til 2018-03-09 11:47:10

Vedlegget Vedlegg 60_Sikring med rist av store avløpsrenner ble slettet 2018-03-09 11:47:03

Vedlegget Vedlegg 142_Vippekum 1 ble lagt til 2018-03-09 11:45:43

Vedlegget Vedlegg 142_Vippekum ble slettet 2018-03-09 11:45:32

Vedlegget Vedlegg 149 Fordrøyningsbasseng 1 ble lagt til 2018-03-09 11:44:43

Vedlegget Vedlegg 149 Fordrøyningsbasseng ble slettet 2018-03-09 11:44:33

Vedlegget Vedlegg 70_ø1000 Sandfangkum 1 ble lagt til 2018-03-09 11:43:19

Vedlegget Vedlegg 147_steinfangskum 1 ble lagt til 2018-03-09 11:41:52

Vedlegget Vedlegg 147 ble slettet 2018-03-09 11:41:43

Vedlegget Vedlegg 209_Avløpskum plasstøpt 2 ble lagt til 2018-03-09 11:34:52

Vedlegget Vedlegg 209 eksempel avløpskum med plasstøpt bunnseksjon ble slettet 2018-03-09 11:34:40

Vedlegget Vedlegg 36_Prefabrikkert kumbunn med sidegren 1 ble lagt til 2018-03-09 11:32:00

Vedlegget Vedlegg 36_Prefabrikkert kumbunn med sidegren ble slettet 2018-03-09 11:31:50

Vedlegget Vedlegg 159 tette lokk 1 ble lagt til 2018-03-09 11:28:32

Vedlegget Vedlegg 159 tette lokk ble slettet 2018-03-09 11:28:19

Vedlegget Vedlegg 103_Dype kummer ristdekke i eksist kum 2 ble lagt til 2018-03-09 11:22:48

Vedlegget Vedlegg 103_Dype kummer ristdekke i eksist kum 1 ble slettet 2018-03-09 11:22:39

Vedlegget Vedlegg 88_Etableing av mellomdekke i eksist.dype kummer 2 ble lagt til 2018-03-09 11:19:28

Vedlegget Vedlegg 88_Etableing av mellomdekke i eksist.dype kummer 1 ble slettet 2018-03-09 11:19:16

Vedlegget Vedlegg 58_Dype avløpskummer prefab med plasstøpt bunn 2 ble lagt til 2018-03-09 11:14:18

Vedlegget Vedlegg 65_Lukking av renne utførelse tett lokk 1 ble lagt til 2018-03-05 14:21:07

Vedlegget Vedlegg 19_Avløpsrenner renneradie tabell 1 ble lagt til 2018-03-05 14:12:55

Vedlegget Vedlegg 19_Avløpsrenner renneradie tabell ble slettet 2018-03-05 14:12:45

Vedlegget Vedlegg 18_Avløpsrenner 1 ble lagt til 2018-03-05 14:11:03

Vedlegget Vedlegg 18_Avløpsrenner ble slettet 2018-03-05 14:10:57

Vedlegget Vedlegg 88_Etableing av mellomdekke i eksist.dype kummer 1 ble lagt til 2018-03-05 14:07:01

Vedlegget Vedlegg 88_Etableing av mellomdekke i eksist.dype kummer ble slettet 2018-03-05 14:06:50

Vedlegget Vedlegg 59_Dype avløpskummer kummer plasstøpt 1 ble lagt til 2018-03-05 14:00:04

Vedlegget Vedlegg 59_Dype kummer plasstøpt ble slettet 2018-03-05 13:59:54

Vedlegget Vedlegg 69_Prefabrikkert ø1200 kum med plastrenne ble slettet 2018-03-05 13:38:27

Vedlegget Vedlegg 52_Skjøte trusk overgang eksist ny btg 1 ble slettet 2018-03-05 13:32:30

Vedlegget Vedlegg 52_Skjøte trusk overgang eksist ny btg 1 ble lagt til 2018-03-05 12:57:45

Vedlegget Vedlegg 251 løpemuffe 1 ble lagt til 2018-03-05 12:54:41

Vedlegget Vedlegg 250 Batek overgang 1 ble lagt til 2018-03-05 12:53:47

Vedlegget Vedlegg 151_Stikklening avløp_kjerneboring i kum 1 ble slettet 2018-03-05 11:35:16

Vedlegget Vedlegg 256 Eksempel enkel kum med topplate 1 ble lagt til 2018-03-05 11:17:52

Vedlegget Vedlegg 151_Stikklening avløp_kjerneboring i kum 1 ble lagt til 2018-03-05 11:14:28

Vedlegget Vedlegg 152 Tilknyt sandfangsledn med kjerneboring 52 1 ble lagt til 2018-03-05 11:13:05

Vedlegget Vedlegg 87_Understøp btg rør 1 ble lagt til 2018-03-05 11:07:20

Vedlegget Vedlegg 53_Rørgjennomføring PVC muffe i kumvegg 1 ble lagt til 2018-03-05 11:06:27

Vedlegget Vedlegg 39_Kum_prefabrikkerrt mellomdekke ble slettet 2018-03-05 11:01:05

Vedlegget Vedlegg 5_Bunnseksjon_prefab kumring som innerforskaling 1 ble lagt til 2018-03-05 10:54:38

Vedlegget Vedlegg 103_Dype kummer ristdekke i eksist kum 1 ble lagt til 2018-03-05 10:45:08

Vedlegget Vedlegg 287 kumlokk med St logo ble slettet 2018-03-05 10:39:30

Vedlegget Vedlegg 184 betongkvalitet og bruksområder ble slettet 2018-03-05 09:53:44

Vedlegget Vedlegg 184 betongkvalitet og bruksområder 1 ble lagt til 2018-03-02 14:27:44

Vedlegget Vedlegg 140 spyle stakekum med stigerør mannhull Ø 800 1 ble lagt til 2018-03-02 14:15:58

Vedlegget Vedlegg 267 Standard kum gruppe med ø2000 og ø1200 ble lagt til 2018-02-25 17:43:28

Vedlegget Vedlegg 263 ble lagt til 2018-02-25 17:38:20

Vedlegget Vedlegg 259 Eksempel enkel vannkum ø1400 ble lagt til 2018-02-25 17:37:18

Vedlegget Vedlegg 262 Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200 ble lagt til 2018-02-25 17:34:59

Vedlegget Vedlegg 260_Eksempel kumgruppe ø1400 og ø1200 ble lagt til 2018-02-25 17:34:13

Vedlegget Vedlegg 258 Eksempel kumgruppe ø1600 og ø1200 ble lagt til 2018-02-25 17:32:57

Vedlegget Vedlegg 255 Eksempel Kumgruppe ø2000 og ø1200 ble lagt til 2018-02-25 17:30:35

Vedlegget Vedlegg 54_Overgang prosj til eksist avløpsledning ble lagt til 2018-02-25 16:36:23

Vedlegget Vedlegg 149 Fordrøyningsbasseng ble lagt til 2018-02-25 16:31:33

Vedlegget Vedlegg 50_Forankring PE i varerør i kum med PE krage ble lagt til 2018-02-25 13:16:59

Vedlegget Vedlegg 49_Forankring PE i varerør i kum med klammer ble lagt til 2018-02-25 13:15:59

Vedlegget Vedlegg 224 målerenne. ble lagt til 2018-02-20 09:25:21

Vedlegget Vedlegg 142_Vippekum ble lagt til 2018-02-20 08:42:45

Vedlegget Vedlegg 60_Sikring med rist av store avløpsrenner ble lagt til 2018-02-19 19:07:03

Vedlegget Vedlegg 209 eksempel avløpskum med plasstøpt bunnseksjon ble lagt til 2018-02-19 18:06:26

Vedlegget Vedlegg 36_Prefabrikkert kumbunn med sidegren ble lagt til 2018-02-19 18:01:55

Vedlegget Vedlegg 69_Prefabrikkert ø1200 kum med plastrenne ble lagt til 2018-02-19 18:00:48

Vedlegget Vedlegg 70_ø1000 Sandfangkum ble lagt til 2018-02-19 17:52:23

Vedlegget Vedlegg 223 Detalj kumtopp ble lagt til 2018-02-19 17:47:38

Vedlegget Vedlegg 223 Detalj kumtopp ble slettet 2018-02-19 17:47:16

Vedlegget Vedlegg 100_Bremsekum ble lagt til 2018-02-19 17:28:40

Vedlegget Vedlegg 223 Detalj kumtopp ble lagt til 2018-02-19 17:22:35

Vedlegget Vedlegg 147 ble lagt til 2018-02-19 15:14:57

Vedlegget Vedlegg 143_Overløpskum ble lagt til 2018-02-19 15:09:36

Vedlegget Vedlegg 221 fallkum med dempevegg ble lagt til 2018-02-19 14:55:20

Vedlegget Vedlegg 219 fallkum syklon ble lagt til 2018-02-19 14:54:42

Vedlegget Vedlegg 67_Produksjonstegning tett lokk ble lagt til 2018-02-19 14:20:16

Vedlegget Vedlegg 159 tette lokk ble lagt til 2018-02-19 14:19:13

Vedlegget Vedlegg 19_Avløpsrenner renneradie tabell ble lagt til 2018-02-19 13:10:30

Vedlegget Vedlegg 18_Avløpsrenner ble lagt til 2018-02-19 13:09:41

Vedlegget Vedlegg 16_Bunnseksjon_fall gjennom kumrenne ble lagt til 2018-02-19 13:08:36

Vedlegget Vedlegg 167_Plasttrusker ble lagt til 2018-02-19 13:07:29

Vedlegget Vedlegg 188 briljant kum ble lagt til 2018-02-19 11:53:46

Vedlegget Vedlegg 188 type briljant bunnseksjon ble slettet 2018-02-19 11:53:33

Vedlegget Vedlegg 172 optikum ble lagt til 2018-02-19 11:52:46

Vedlegget Vedlegg 56 IG-kum ble lagt til 2018-02-19 11:51:27

Vedlegget Vedlegg 91_Montering av gummiring på PVC løpemuffe ble slettet 2017-12-08 09:08:55

Vedlegget Vedlegg 189 armering av mellomdekke ble slettet 2017-11-20 12:26:27

Vedlegget Vedlegg 189 armering av mellomdekke ble slettet 2017-11-20 12:26:14

Vedlegget Vedlegg 71_Armering rundkum ble slettet 2017-11-20 12:18:03

Vedlegget Vedlegg 58_Dype kummer prefab med plasstøpt bunn ble slettet 2017-10-25 11:40:10

Vedlegget Vedlegg 91_Montering av gummiring på PVC løpemuffe ble lagt til 2017-09-11 10:17:48

Vedlegget Vedlegg 188 type briljant bunnseksjon ble lagt til 2017-09-11 07:06:16

Vedlegget Vedlegg 187 Optikum ø 650 spyle stake ble lagt til 2017-09-11 06:48:43

Vedlegget Vedlegg 141 spyle stakekum med stigerør lokk 700 ble lagt til 2017-09-11 06:47:47

Vedlegget Vedlegg 140 spyle stakekum med stigerør mannhull Ø 800 ble lagt til 2017-09-11 06:45:48

Vedlegget Vedlegg 287 kumlokk med St logo ble lagt til 2017-08-30 06:15:59

Vedlegget Vedlegg 88_Etableing av mellomdekke i eksist.dype kummer ble lagt til 2017-08-30 05:56:16

Vedlegget Vedlegg 189 armering av mellomdekke ble lagt til 2017-08-30 05:51:44

Vedlegget Vedlegg 189 armering av mellomdekke ble lagt til 2017-08-30 05:51:18

Vedlegget Vedlegg 39_Kum_prefabrikkerrt mellomdekke ble lagt til 2017-08-29 11:42:10

Vedlegget Vedlegg 59_Dype kummer plasstøpt ble lagt til 2017-08-29 11:37:37

Vedlegget Vedlegg 58_Dype kummer prefab med plasstøpt bunn ble lagt til 2017-08-29 11:36:37

Vedlegget Vedlegg 71_Armering rundkum ble lagt til 2017-08-29 09:26:07

Vedlegget Vedlegg 184 betongkvalitet og bruksområder ble lagt til 2017-08-29 09:22:01